Ultima oră

Recomandări pentru încălțămintea bebelușului tău

MondialPrimii pași ai unul bebeluș sunt la fel de împortanți ca primii pași pe lună ai lui Neil Armstrong, fiind însoțiți de emoții și amintiri imposibil de uitat. De acum, însă, va trebui să acordăm foarte multă atenție încălțămintei pentru bebeluș. Cum piața este plină de oferte, unele imposibil de refuzat datorită designului și culorilor atrăgătoare, părinții sunt deseori în încurcătură când vine vorba despre încălțămintea pentru bebelușul lor. Iată câteva recomandări în acest sens.

Ce caracteristici trebuie să aibe încălțămintea bebelușului 

Deși medicii recomandă să ținem desculț cât mai mult bebelușul în perioada în care învață să meargă, pentru că astfel el simte mai bine terenul și învață mai repede să își coordoneze mișcările, la un moment dat tot va trebui să îl încălțăm. Pentru început, până bebelușul învață mai bine tehnica, se poate apela la șosete moi cu talpa antiderapanta. Dacă totuși, vrem să îi cumpărăm încălțăminte, trebuie ținut cont de faptul că deseori, în prima fază a mersului, bebelușul pășește pe vârfuri. 

Drept urmare, are nevoie de o încălțăminte cât mai flexibilă și mai bine fixată pe picioruș. Oasele piciorușelor sunt foarte moi și maleabile, așa că ne vom asigura că încălțămintea nu îi blochează dezvoltarea și nici nu permite strivirea degetelelor.

Pentru o priză bună cu suprafața pe care se deplasează, talpa încălțămintei pentru bebelușii care merg trebuie să fie antiderapantă.

Încălțămintea bebelușului trebuie să fie măsura potrivită, atât pe lungime, cât și pe lățime. Dacă nu știm măsurile, vom apela la sfatul vânzătorului care poate face măsurătorile necesare. 

Materiale recomandate pentru încălțămintea bebelușului

Am văzut deja că bebelușul are nevoie de încălțăminte cu talpa flexibilă care nu alunecă, pe măsura piciorușului lui. Un alt aspect important este că materialul din care este confecționată încălțămintea să fie unul care permite piciorului să respire. Altfel, din cauza transpirației, apare riscul dezvoltării ciupercilor fungice. 

Cele mai bune materiale pentru încălțămintea bebelușului sunt pielea, pânza sau bumbacul. Sunt multe modele de încălțăminte pentru bebeluși confecționate din piele foarte moale, confortabile și ușor de întreținut. Nu vom uita, însă, că talpa flexibilă și antiderapantă este primul lucru la care vom fi atenți și nu ne vom grăbi să investim în încălțări scumpe cu diverse inserții, tocuri întărite sau suporturi arcuite, dacă talpa nu este flexibila. Mai bine alegem un model mai simplu și, de ce nu, chiar mai ieftin.

De ce să încălțăm copilul

Medicii recomanda să ținem desculț, chiar și fără șosetuțe, bebelușul care învață să meargă, pentru că astfel el simte mai bine terenul și deprinde mai repede echilibru și coordonarea mișcărilor. Totuși, la un moment dat, se recomandă să încălțăm bebelușul, chiar și în interiorul casei. De ce? Pentru protecția tălpilor și a degetelor de la piciorușe, pentru igienă și pentru protecția termică. 

Cum obișnuim bebelușul cu încălțămintea

Părinții nu trebuie să se sperie dacă bebelușul obișnuit să fie desculț va manifesta disconfort, va plânge atunci când este încălțat prima dată și, poate, chiar va dori să își scoată încălțămintea. Reacția lui este normală, bebelușul având nevoie de o perioadă de acomodare.

Pentru a-l ajuta să se obișnuiască cu ideea, putem începe cu botoșeii frumos colorați sau cu pantofii dantelați. Ideea este că încălțămintea această din panză, mai mult decorativă, să îi placă bebelușului și să fie acceptată cu plăcere. La 8 sau 9 luni, putem chiar să ne jucăm și să învățăm copilul să își lege singur șireturile. 

Alegem pantofii închiși sau deschiși în față

Dacă bebelușul pășește pe vârfuri, este important să îi oferim o încălțăminte care să îi protejeze degetelele. Pentru ei se recomandă pantofiorii închiși în față, din piele moale, cu talpa cât mai flexibilă. Părinții trebuie să verifice dacă talpa copilului este bine fixată în încălțăminte, pentru a nu-i aluneca piciorul în față și a facilita rănirea degetelelor.

Dacă bebelușul pășește pe toată talpa, se pot folosi și încălțările decupate în față, sau chiar săndăluțele, mai ales dacă suntem în anotimpul cald. Desigur, nu vom uita de cele trei criterii: flexibilitate, talpă antiderapantă și mărime potrivită!

Alte recomandări pentru încălțămintea bebelușului tău

Părinții trebuie să verifice o dată la șase săptămâni dacă încălțămintea mai este pe măsura bebelușului. Iar acest lucru se va face constat până la vârsta de 4 ani, când creșterea încetinește. Bebelușul are nevoie periodic de încălțăminte nouă, pe măsura lui.

Nu cumpărați încălțăminte în avans, pentru că e foarte posibil ca bebelușul să nu ajungă niciodată să o poarte. Astfel, nu achiziționați vara, pantofiori pentru toamnă – nu știți cât va mai crește talpa copilului în câteva luni și riscați să faceți o investiție inutilă.

Nu încălțați copilul cu încălțăminte care nu este nouă, deformată sau mulată pe piciorușul altui copil, cu talpa tocită după un anumit tipar, pentru că îl va deranja la mers. Bebelușul dumneavoastră are nevoie de încălțăminte nouă, maleabilă după propriul lui picioruș și stil de mers.

Nu dați banii pe încălțăminte cu pene, inserții, tocuri înalte, arcade speciale sau alte caracteristici gândite pentru a sprijini piciorul bebelușului. Cea mai bună încălțăminte nu este cea care costă cel mai mult, ci cea care se potrivește cel mai bine pe piciorușul bebelușului, cu talpa cât mai flexibilă, antiderepantă și pe măsura lui.

Când cumpărați încălțăminte pentru bebeluș, nu uitați să țineți cont de spațiul de creștere care ar trebui să fie cam de 1 cm. Acesta este spațiu gol care rămâne între vârful degetelor și vârful pantofiorului și se poate simți prin palpare. 

https://pixabay.com/photos/feet-children-s-feet-baby-barefoot-619399/

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE