Ultima oră

Reacții printre americanii din Lugoj la alegerea lui Trump: ”Sper să angajeze oameni care să îi dea sfaturi bune”

MondialDonald Trump a reușit imposibilul și a surclasat-o pe Hillary Clinton în lupta pentru președinția Statelor Unite ale Americii.

Noul locatar de la Casa Albă avea un scor de 289 de electori față de 218 ai lui Clinton. Evenimentul a trezit reacții și în comunitatea americană de la Lugoj, precum și în rândurile apropiaților acesteia. Iată câteva reacții, la cald.

Krista DeGeest, componenta echipei de volei CSM Lugoj, aflată la al treilea sezon la noi, spune:

”Dacă m-ați fi întrebat acum doi ani ce cred despre Donald Trump și dacă el va ajunge următorul președinte al Americii, aș fi râs. Iar acum, alegerile s-au terminat și el a câștigat ușor. Nu prea cred în toate aspectele moralității sale, dar pot spera că va angaja cel mai bun grup de consilieri și oameni capabili, care să îi dea sfaturi bune în timpul președinției sale”. Krista este născută în orășelul Spencer din statul Iowa.

Rebecca Mărgescu, născută Brady, este originară din orașul Silvester, situat în sud-vestul statului Georgia. Este cetățean american, căsătorită cu un român și predă, ca profesoară, limba engleză la Școala ”Harul” din Lugoj.

”Au fost niște alegeri foarte interesante. Eu am avut sentimente contradictorii, sinceră să fiu nu mi-a plăcut de nici unul, dar până la urmă am fost la vot. Nu vă spun cu cine am votat, dar rezultatul m-a surprins foarte mult. Nu mă așteptam ca Hillary să piardă, mai ales că toată media din America i-a făcut campanie, cu puține excepții. La fel am văzut și în România. Hillary ar fi făcut istorie ca prima femeie președinte, dar și Trump are șansa lui de a face istorie, ca prim om de afaceri, care nu e politician, în fruntea Americii. De la el așteptăm în primul rând mai multe locuri de muncă și întoarcerea unor investiții în America. Să vedem dacă se va ține de promisiuni, el nefiind un politician cu experiență. Dincolo de astea, mă bucur că în America se respectă votul și de acum înainte ne vom ruga și-l vom susține pe Donald Trump ca președinte”, spune Rebecca Mărgescu.

Omul de afaceri Gabriel Olariu a fost invitat la evenimentul Noaptea Alegerilor, care a avut loc la Hard Rock Cafe, locație închiriată de Ambasada Americană pe Șoseaua Kiseleff din Capitală.

”La întâlnire au participat câțiva membri ai guvernului și politicieni, puțini la număr. Au fost însă mulți invitați din partea societății civile, jurnaliști și mai ales studenți, de la Universitățile din Constanța, Brașov și București, cu care Ambasada desfășoară diverse programe. În total, au fost 600 de invitați, mai mulți decât știam eu inițial. Atmosfera a fost foarte sărbătorească, au cântat Monica Anghel și cei de la trupa de rock a Forțelor Aeriene ale SUA, Touch’n Go. Pe la 4 dimineața, majoritatea invitaților au plecat, iar la ora 7 manifestarea s-a încheiat, înainte de a se ști rezultatul alegerilor”, spune Olariu.

”Democrația americană ne învață că votul trebuie respectat. Este o reacție normală și corectă vizavi de dorința poporului pe care îl reprezintă. Observ că lui Trump i s-au pus multe etichete și înainte și în noaptea alegerilor, de către presa românească. Noi ca parteneri ai SUA ar trebui să respectăm rezultatul alegerilor și să creăm cât mai repede punți de legătură cu noua administrație americană, la toate nivelele”, spune Olariu.

Rezultatul a fost considerat o surpriză pentru că sondajele de opinie erau diferite.

”O mare parte din voturile lui Trump au venit din partea creștinilor evanghelici americani, oameni atașați moralei creștine, valorilor tradiționale, cum ar fi aprecierea pentru familie. Ei nu și-au declarat aceste convingeri la sondaje”, adaugă Olariu.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE