Ultima oră

RCA mai scump. Şoferii vor scoate din buzunar şi mai mulţi bani pentru asigurarea obligatorie

Poliţele RCA se vor scumpi din nou, după ce în urmă cu doar câteva luni, acestea au crescut cu 15 la sută

MondialTarifele de primă la poliţele obligatorii de răspundere civilă auto ar putea să crească în perioada următoare întrucât, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, resursele asigurătorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despăgubirilor.

„Asigurătorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni. Dar ei au o conduită internă care nu le permite să vândă mai ieftin. Distorsiunile din cota de piaţă vin din conduita organizaţională a unor asigurători (…) RCA este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial. Dacă tarifele RCA au scăzut aşa de mult în piaţă pe considerente de cotă de piaţă, atunci tarifele RCA trebuie să îşi revină ca să acopere riscurile potenţiale şi să asigurăm plata despăgubirilor clienţilor asiguraţi”, a declarat Negriţoiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, săptămâna aceasta, va fi discutat în cadrul ASF un proiect privind poliţele RCA-CASCO.

În prezent, cea mai mare parte a societăților de asigurări a ales să practice prețuri mici, pentru a acapara cotă de piață, în detrimentul propriei stabilități financiare. În contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară se pregătește să analizeze în detaliu situația financiară a asigurătorilor, se așteaptă o creștere medie a tarifelor de până la 15% anul acesta, spun reprezentantii asociației brokerilor. Totuși, nu vor fi scumpiri la toate categoriile de RCA. În cazul tinerilor care dețin mașini puternice, de exemplu, valoarea medie a primei este de 2.000 de lei și acoperă riscul potențial. În aceste condiții, tarifele de pe acest segment al pieței nu vor suferi modificări.

Cum arată clientul cu cel mai mare risc?

O analiză Capital, bazată pe datele mai multor portaluri specializate în asigurări, arată că portretul-robot al clientului cu cel mai mare risc înfăţişează o persoană cu vârsta maximă de 30 de ani, cu o experienţă a şofatului mai mică de 10 ani şi care conduce într-un oraş din estul ţării, în special Constanţa, sau în Bucureşti.

Scumpirea polițelor de asigurare este certă, nu numai din prisma planului anunțat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ci și a faptului că fiecare companie de profil trebuie să încheie la rândul ei contracte de reasigurare cu jucători internaționali.

Și polițele de asigurare obligatorie a caselor s-ar putea scumpi

Şeful ASF mai spune că o problemă similară se regăseşte şi la poliţele obligatorii pentru locuinţe, emise de PAID România, unde se aşteaptă la o creştere a costurilor de reasigurare, cu un posibil impact asupra tarifelor, în contextul în care şi activitatea seismică din zona Vrancei s-a intensificat în ultima perioadă.

„Există o iniţiativă de reaşezare şi reorganizare a PAID România. Ştim ce informaţii sunt în piaţă şi sunt elemente la care ne uităm”, a mai spus Negriţoiu.

El afirmat că, în discuţiile cu reprezentanţii companiilor şi asociaţiilor profesionale, le-a comunicat că standardele s-au ridicat şi că trebuie să se ridice la nivelul lor.

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult faţă de 2012, potrivit datelor ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE