Ultima oră

Rația de sărăcie, tăiată la 3.000 de lugojeni

MondialAjutoarele europene pentru persoanele aflate în di­fi­cul­tate nu se mai distribuie în acest an. Programul prin care se ofereau gratuit pro­du­se alimentare de primă necesitate a fost sistat.

“În 2015 nu se vor mai acorda, ca în anii precedenţi, ali­men­te pentru persoanele de­favorizate”, se arată într-un comunicat al Primăriei Lu­goj.

Până anul trecut erau îm­părţite, prin intremediul Di­recţiei de Asistenţă So­cia­lă Comunitară, tone de ali­mente mai multor ca­te­go­rii de persoane cu venituri mici.

În 2014, la Lugoj, 2764 de persoane au ridicat pa­chetul alimentar, pus la dis­poziţie, constând din făină de grâu, făină de porumb, za­hăr, macaroane, ulei, con­serve din carne de porc şi vită sau pateuri.

“Nu ştim de ce nu se continuă acest pro­gram.Schimbările din ul­tima perioadă în plan po­litic, au adus schimbări şi la aceste proiecte”, a spus Fran­cisc Boldea, primarul Lu­gojului.

Beneficiarii au fost familiile şi persoanele singure, persoanele asistate social, persoanele cu han­di­cap grav şi accentuat ne­in­stituţionalizate, şomerii ne­in­demnizabili sau cei care primeau până în 400 de lei şi pensionarii cu venituri de până la 400 de lei.

“Ne ajutau mult aceste a­ju­toare, mai ales că vin sărbătorile şi aveam şi noi ce pune pe masă. La pen­sii­le mici pe care le avem, orice ajutor e bun. Aproape toţi banii îi dăm pe me­di­ca­mente şi căldură şi cu ce rămâne  ne mai cumpărăm câ­te ceva de mâncare. Za­hă­rul primit anul trecut, cam tot pe vremea asta, mi-a a­juns până la Paşti. Acum dacă nu se mai dă nimic o să ne descurcăm cum putem. Măcar conserve şi ulei dacă ne dădea, tot era bine! Pu­teau să mai reducă din a­ju­tor, dar să rămână ceva. E foarte greu dăcă eşti singur şi nu te ajută nimeni”, a spus Dumitru Chiriacescu, care trăieşte singur într-o gar­sonieră din cartierul Micro I.

Aveau dreptul să pri­mească ajutorul ali­men­tar şi cei care erau sus­ţi­nă­tori de familii.

Căldura, subvenţionată până în martie

Dacă nu mai primesc mân­ca­re, lugojenii cu dificultăţi fi­nanciare sunt ajutaţi şi în a­cest an de autorităţi să re­ziste temperaturilor joase din sezonul rece. 170 de fa­mi­lii au depus cereri, pentru subvenţionarea energiei ter­mi­ce folosită la încălzirea locuinţelor.

Dintre toate so­licitările, 115 au fost pentru a­jutor la achitarea facturilor la gaz, 45 pentru achizi­ţio­na­rea de lemne şi 10 pentru plata facturilor de curent e­lectric.

În urma anchetelor e­fec­tuate, nu toate au primit a­cordul autorităţilor.

Pentru încălzirea cu gaz au fost a­vi­zate 113 cereri, pentru lem­ne – 45, iar pentru cu­rent, doar opt. Motivele pen­tru care au fost respinse pri­mele patru cereri sunt le­ga­te de nedeclararea ve­ni­tu­rilor şi nedeclararea su­pra­fe­ţei locuinţelor.

“Se acordă sub­venţie la încălzitul locu­in­ţelor pentru familiile unde venitul pe membru nu este mai mare de 615 lei, net ”, a transmis Primăria Lugoj.

Pe­rioada pentru care se a­cor­dă aju­to­rul comunitar este cuprinsă între 1 no­iem­brie şi 31 mar­tie. Sumele diferă în funcţie de com­bus­ti­bilul folosit la încălzire.

Pen­tru lemne se aprobă un pla­fon maxim de 58 de lei, pentru gaz 262 de lei, iar pentru curent 240 de lei.

Banii de lemne vor a­jun­ge la beneficiari în de­cem­brie, iar pentru gaz şi curent  vor fi scăzuţi din facturi.

Pe­ri­oa­da ajutorului este cu­prin­să între 1 no­iem­brie şi 31 martie. Sumele pro­vin din fond­uri guver­na­mentale.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE