Ultima oră

Quiz show a la roumaine! Cultura generală şi testele TV

MondialAm aşteptat de mult revenirea în gri­la unui post generalist de pe la noi a u­nei emisiuni de cultură generală, altele de­cât hibridele de diverstisment gen “Roa­ta norocului” sau amuzamentele ka­ra­oke tip “Za Za Sing”. Nu am înţeles nici­odată de ce formatul internaţional “Vrei să fii milionar?” care continuă să ai­bă audienţă afară, nu a reuşit să se consolideze şi la noi, în pofida unei consistenţe re­ale şi a unui suspans bine dozat, alături de elementele de ambienţă (participarea pu­blicului nu doar ca asistenţă, ci şi ca vi­itor furnizor de răspunsuri corecte, o op­ţiune ajutătoare a concurenţilor, pe lân­gă dialogul telefonic cu un apropiat sau varianta fifty fifty pentru situaţiile mai delicate).

Deşi charisma lui Virgil Ian­ţu a fost testată cu succes, iar compa­ti­bilitatea sa în ipostaza de comper a fost va­lidată şi în delicioasele ediţii ludice ale emi­siunii “Copiii spun lucruri trăznite”, mi­grarea concursului de la un post la al­tul şi în final abandonarea sa a arătat că in­teresul publicului a scăzut considerabil.  Ei bine, a venit rândul TVR să onoreze ca post public în avanpremieră ma­ni­fes­tă­rile culturale consacrate aniversării în 2018 a Centenarului Marii Uniri prin pro­punerea unui format original de quiz show dedicat exclusiv generoasei teme “Ro­mânia”, în cele mai variate ipostaze.

Du­pă ce am urmărit câteva ediţii “Câştigă Ro­mânia” şi în aşteptarea comunicării au­dienţelor înregistrate la TVR ,2 credem că de la nobilele intenţii originale ale pro­iectului până la materializarea în sine ar mai fi ceva de lucrat. În esenţă, se por­neşte de la o hartă electronică şi la ur­marea unor trasee între diferite judeţe ale ţării, marcate de întrebări mai degrabă punc­tuale, ţinând cont de specificul zonal şi local. Se manifestă o oarecare decalibrare a chestionarului care include unele amă­nun­te prea complicate, intercalate între ce­rinţe relativ mai accesibile. Toate în­tre­bările sunt deschise, varianta opţiunilor fi­ind total exclusă. Studioul TV este mini­ma­list scenografic, pare niţel înghesuit, pu­blic nu există, doar cei trei concurenţi per ediţie şi surâsul încurajator al lui Vir­gil Ianţu. Credem că mai multă inven­ti­vitate ar fi conferit producţiei un plus de an­tren atractiv şi evitarea capcanelor comodităţilor de rutină.

Acum vreo două luni, dl. Nicolae Manolescu îi promitea realizatorului Rareş Bogdan (“Realitatea”) că va reveni într-o ediţie specială a “Jocurilor de putere” pentru a detalia conflictul juridico – mediatic declanşat de mişcăriile din USR (sigla referindu-se la breasla scriitorilor, fireşte, nu la la formaţiunea politică omonimă ca iniţiale, care – coincidenţă – are şi ea frământările sale interne, cu demisii, excluderi şi non aderenţe). De multă vreme se dezbat în instanţă la diverse termene de proces legitimităţi şi (in)compatibilităţi, opinia publică fiind derutată complet.

Un grup foarte mic contestă conducerea actuală a obştii, considerând-o nestatutară, autoproclamându-se şi recomandând-se drept lideri legitimi. Săptămânalul oficial al breslei aduce la cunoştinţă stadiile conflictului, iar, în contrapartidă, un hebdomadar satiric desfiinţează în stil polemic şi pamfletar diverse afirmaţii şi alegaţii. Ar fi evident amuzant, dacă nu ar fi totuşi amară şi total contraproductivă o asemenea bătălie aprigă  de orgolii şi zvâcniri de  vanităţi rănite. În definitiv, în curând va urma o nouă campanie de alegeri, în care doritorii de afirmare îşi pot face cunoscute programele şi echipa lor, iar majoritatea decidenţilor breslei se va orienta într-o direcţie sau alta. Un asemenea consum disproporţionat de energie şi resurse conduce la o cronicizare a antipatiilor şi ranchiunelor care minează solidaritatea de breaslă şi soliditatea unei uniuni de creaţie menită a se bucura de respectibilitate publică.

E întristător să constaţi antagonismul înverşunat al taberelor pe care numai un gest înţelept de conciliere le-ar putea salva de senzaţia jenantă pe care o lasă, măcinând în gol la moara vorbelor chestiuni nerelevante. Eforturile s-ar cuveni a fi îndreptate spre obiective de interes general, slujind marile idealuri culturale. O polemică live la televizor între combatanţi, unii extrem de tăioşi şi inflexibili, ar fi poate cel mai neinspirat lucru, chiar dacă scandalurile sunt aducătoare de audienţă, după cum nici soluţiile administrativ juridice nu sunt, în esenţa lor, salutare. Nimeni nu este atât de naiv să spere într-o concordie generală nimbată de armonie, dar un efort de toleranţă şi comunicare este oricând binevenit.

Mircea Dinescu găteşte fără “mânie” (precum “Chefii la cutie”) şi se delectează cu invitaţii săi, bucurându-se ca un copil când aceştia mănâncă realmente cu plăcere din preparatele sale “îmbăiate” în suc de portocale (marcă înregistrată). O emisiune veselă, spontană, ieşită din tipare, cu un amfitrion maleabil care, culmea, deşi vorbeşte frenetic, a învăţat şi să asculte, îmbogăţindu-se cu experienţele condensate de viaţă şi carieră ale invitaţilor săi, care se simt răsfăţaţi atunci când trec pragul la TVR ori la Cetate.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.