Ultima oră

Puțe cu mac

Rog obrazele subțiri, domnițele si domnișoarele sfioase precum și cucoanele prea-cuvioase să mă ierte, căci altfel nu știu a le spune acestor paste de casă cu cartofi, molcuțe și înecate în unt topit, zahar vanilat și mac, un desert clasic austroungar, dealtfel unul dintre cele cu care am crescut atât eu, cât și soțul meu (sârbii le zic ”puce sa makom”, slovacii de la noi din Banat le zic și mai sugestiv ”sulance sa makom”).

Evident, forma a dictat denumirea preparatului, deci nicio discuție despre etimologie nu-și are sensul. Mai îmi amintesc cu un zâmbet cum fie iertată bună-mea, hâtră de felul ei, și-a servit prietenele (toate binișor trecute de 60 de ani) cu puțe cu mac de ziua femeii, și le îndemna să se servească la discreție: ”Luați, fetelor, că poate e ultima ocazie!”.

Bun, acum, sincer, sper ca pentru toți cei care vor descoperi azi rețeta asta la mine pe blog, să fie o primă ocazie care să le deschidă apetitul, pentru că rețeta e chiar foarte bună.

Ingrediente:

  • 750 de grame de cartofi fierți în coajă, cântăriți după fierbere și decojire
  • 75 de grame de gris
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200-250 de grame de faină (în funcție de calitatea de făină pe care o folosiți, s-ar putea să intre mai multă sau mai puțină)

~ // ~

  • 80 de grame de unt
  • 6 linguri de mac măcinat prin mașină
  • 6 linguri de zahăr pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilat

în plus:

  • făină pentru presărat planul de lucru
 

 

Preparare:

Cartofii se fierb în coajă (preferabil să fie din cei albi, mai sfărâmicioși) apoi se curăță, se cântăresc 750 de grame și se zdrobesc bine într-un castron.

Se adaugă sarea, grisul și făina, pentru început doar 200 de grame de făina.

Se frământă un aluat molcuț, încă lipicios, dacă e nevoie se mai adaugă câte o lingură de făină, dar în niciun caz nu trebuie să fie un aluat tare.

Se pune o oală de 4 litri cu apă sărată la fiert (sare cât pentru fierberea pastelor, să zicem 2 lingurițe). Se presară cu făină planul de lucru și se răstoarnă aluatul, împărțindu-l în bucățele egale.

Se modelează pe planul de lucru puțișoarele nu mai lungi de 9-10 cm.

Până se termină toate de modelat, va clocoti și apa în care se plonjează  toate deodată. Separat, se topește untul într-o cratiță apoi se stinge focul.

Când puțele se ridică la suprafață se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, scurgându-le de apă și plonjându-le direct în untul topit.

Se amestecă cu grijă, de preferat cu o spatulă flexibilă, ca să nu se rupă puțele și să se îmbrace toate cu untul topit. Se adaugă imediat macul măcinat amestecat cu zahărul pudră.

Cu aceeași spatulă flexibilă, se amestecă bine până când macul este omogen distribuit (după gust, se poate pune mai mult sau mai puțin zahăr, așa cum le-am făcut eu sunt nu prea dulci, dar nouă ne plac).

Se servesc imediat, calde, dar sunt la fel de bune și după ce s-au răcit puțintel.

Dacă doriți puțe de post, puteți să faceți acest aluat de tăiței de post cu cartofi; renunțați la untul topit (eventual, înlocuiți-l cu 1-2 linguri de ulei) și s-a rezolvat!

 

Sursa: retetecalamama.ro

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE