Ultima oră

Pui vânătoresc

Această rețetă de pui vânătoresc, în traducere din denumirea originală (din italiană), ”pollo alla cacciatora”, este una din acele rețete de o mare simplitate, dar geniale prin gust și savoare, cum sunt atâtea în bucătăria italiană.

Eu cred că puiul este, probabil, tipul de carne cel mai des întâlnit pe mesele românilor și nu e de mirare că este așa: puiul are o carne slabă, se gătește relativ rapid, este destul de ieftin și se poate interpreta în zeci de feluri, obținând de fiecare dată un fel de mâncare inedit. Și mai cred și că niciodată nu vom ști destule rețete cu carne de pui, întotdeauna va fi loc pentru ceva nou și gustos ca să îi surprindem pe cei dragi cu preparate savuroase.

Rețeta italiană de ”pollo alla cacciatora” am găsit-o mai întâi în cartea The Cuisine Of Italy, apoi am citit încă vreo două variante de pe internet. Diferențele între aceste variante sunt minore, unele recomandând vinul alb (se pare că aceasta e varianta cea mai veche, mai târziu descoperindu-se că vinul roșu oferă mai multă savoare mâncării), altele conțin câte-un ingredient în plus sau în minus (măslinele negre) iar una singură omite fileurile de anșoa, care dau o anumită subtilitate a aromei, fără să fie, evident, obligatorii.

Cum rețeta este destul de rapidă, durând sub o oră de la început și până la sfârșit și pe deasupra fiind una din acele rețete magice care se gătesc într-o singură cratiță (un atu extrem de important când e să alegi ce să gătești și nu ai mult timp la dispoziție), zic eu că e o alegere excelentă pentru un prânz sau o cină rapidă.

Ingrediente:

  • 1,5 kg. carne de pui în bucăți (eu am folosit pulpe superioare dezosate, la fel de bine se pot folosi alte bucăți de pui)
  • 1 ceapă mare (120-150 grame), tăiată în cubulețe
  • 1 morcov mediu/mic (80-100 grame), tăiat în cubulețe
  • 1 tijă de țelină apio, tăiată în cubulețe
  • 1 cățel de usturoi
  • opțional, 2 fileuri de anșoa
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 400 de grame de roșii coapte
  • 80 ml. vin roșu sec
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 frunză de dafin
  • 1 rămurică de rozmarin
  • sare și piper

Preparare:

1. Puneți pe foc o cratiță cu apă, crestați pielița roșiilor și plonjați-le în apa clocotită. După doar 30-40 de secunde, scoateți roșiile cu o spumieră și transferați-le într-un castron cu apă foarte rece, pentru a opri rapid procesul de gătire. Roșiile opărite se decojesc (pielița se va curăța foarte ușor), se taie în cuburi și se păstrează deoparte.

2. Încingeți pe foc o tigaie sau o cratiță încăpătoare, adăugați uleiul de măsline și apoi bucățile de pui ușor condimentate cu sare și piper. Rumeniți în tigaie bucățile de pui timp de 8-10 minute, până prind o crustă aurie pe toate părțile.

3. Adăugați în tigaie ceapa, țelina și morcovul tăiat în cubulețe apoi usturoiul fin feliat și fileurile de anșoa (dacă folosiți). Presărați un praf de sare, reduceți focul și amestecați bine, răzuind pe cât posibil toate aderențele rumene de pe fundul tigăii, care vor da savoare sosului. Lăsați să se gătească la foc mic câteva minute, până ce legumele se înmoaie.

4. Adăugați vinul roșu și măriți puțin focul, întorcând rapid puiul pe toate părțile, până când vinul aproape se evaporă.

5. Adăugați roșiile tăiate cubulețe, dafinul și rozmarinul, reduceți focul la minimum și acoperiți cu capacul. Mâncarea se gătește la foc mic, sub capac, timp de 25-30 de minute, până când puiul e foarte fraged. În acest timp se verifică mâncarea de câteva ori și dacă e nevoie, se adaugă câte puțină supă sau apă fierbinte.

6. În final, se potrivește gustul mâncării cu sare și piper după gust și se presară cu păstrunjel verde tocat. Se servește mâncarea caldă, garniturile recomandate ar fi piureul de cartofi, pastele, orezul și mai ales mămăliga (evident, preferința mea se îndreaptă către mămăligă).

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE