Ultima oră

Pui la cuptor, în pungă de hârtie

Ingrediente:

  • 1 pui întreg, cu greutatea de 1,5 – 1,6 kg. (pui de grill, tânăr și fraged)
  • 1 ceapă de mărime medie, întreagă
  • 4 căței de usturoi
  • 50 de grame de untură de rață (sau unt, sau untură de porc)
  • 1 ramură de rozmarin
  • 1 linguriță de paprika dulce, de bună calitate
  • sare și piper după gust
  • în plus, o pungă de hârtie maro, nealbită și neimprimată, de uz alimentar, suficient de mare ca să încapă cu ușurință puiul în interiorul ei

Mod de preparare:

1. Puiul se toaletează corespunzător, curățându-l cu grijă și pârlind, cu o torță de bucătărie sau plimbându-l deasupra flăcării aragazului, orice urme de pene sau cotoare. După îndepărtarea urmelor nedorite de penaj, puiul se șterge cu grijă cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie, atât în interior și cât și pe exterior.

Observație: după ce ați atins carnea crudă de pui, spălați-vă atent pe mâini cu apă caldă și săpun înainte de a atinge alte obiecte.

2. Folosirea cepei și a rozmarinului e opțională, puteți înlocui rozmarinul cu o altă plantă aromatică (cimbru, măghiran) pe care o preferați iar ceapa se poate înlocui cu 1 măr mic sau cu 1/2 de lămâie, important este să avem ceva care să aducă un plus de umiditate în interiorul puiului, în timp ce acesta se coace. Eu am împărțit ramura de rozmarin în două, jumătate am păstrat-o întreagă, pentru a o introduce în interiorul puiului și de pe cealaltă jumătate am îndepărtat frunzulițele, pe care le-am tocat mărunt. Ceapa am curățat-o și am tăiat-o în sferturi.

3. Usturoiul se curăță, doi dintre căței se păstrează întregi iar doi se toacă în lamele subțiri.

4. Se asezonează cu sare și piper interiorul puiului. Sub pielea care acoperă pieptul și pe cât posibil și pulpele superioare, se distribuie cât de uniform posibil usturoiul tocat lamele, îndesându-le cu degetele sub pielea care se desprinde ușor. Se introduc în cavitatea puiului sferturile de ceapă, cei doi căței de usturoi întregi și ramura de rozmarin.

5. Se unge puiul pe toată suprafața cu untură sau cu unt, apoi se presară cu sare, piper, rozmarinul tocat și paprika. Se masează bine pentru ca aceste condimente să adere cât mai bine de pielea puiului. Se leagă picioarele puiului laolaltă cu ață de bucătărie și, tot cu ață de bucătărie, se leagă în jurul carcasei, peste aripi, fixându-le strâns de aceasta. Puiul astfel pregătit se bagă în punga de hârtie, care se va lega strâns, sigilând puiul în interior.

6. Puiul se așează într-o tavă și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius ventilat sau 190 de grade static,  la o înălțime medie (atenție, nu trebuie în niciun caz ca punga să atingă vreun element al cuptorului), pentru 1 oră și 30 de minute. În final, se scoate tava din cuptor și se deschide punga cu grijă, aburii din interiorul acesteia sunt fierbinți și ar putea să ne ardă. Puiul este gata când are temperatura internă apropiată de 80 de grade Celsius, în lipsa unui termometru cu citire instantanee puteți aprecia că puiul e bine gătit dacă, atunci când e înțepat cu o furculiță, eliberează doar sucuri clare, fără urmă de sânge.

7. Se lasă puiul să se odihnească timp de 10-15 minute apoi se servește cald, alături de garnitura preferată. Poftă mare!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE