Ultima oră

Proiectul sensului giratoriu de la Podul de Fier anunță prima mare polemică în noul Consiliu local

Înainte de ședința inaugurală a noului Con­si­liu local, se prefigurează deja prima bătălie care va împărți aleșii în tabere pro și contra. I­deea primarului Francisc Boldea de a re­configura traficul în zona Carrefour – Podul de Fier naște încă de pe acum dispute între con­silierii care și-au intrat în pâine la a­le­gerile din 5 iunie.

Până în toamnă, zona dintre magazinul Carrefour și Po­dul de Fier se va transforma în una exclusiv pietonală. Cel puțin așa ne-a declarat primarul Francisc Boldea, care a adăugat că în peisaj va apărea și un nou sens gi­ra­toriu.

Acesta va fi am­pla­sat la capătul podului, în drept cu Magazinul ”E­lec­tri­ce” și trotuarul de la Bre­di­ceanu. Sensul va fi am­pla­sat între drumul care vine de la ”Salprest”, Rebreanu, Plo­pilor, Baia Comunală, pe malul Timișului, spre Podul de Fier și Splaiul Coriolan Bre­diceanu.

”Ați văzut cât de aglomerat este traficul în­tre Carrefour și Podul de Fier, tocmai asta vrem să e­vi­tăm și sunt convins că lu­gojenii vor fi de acord”, și-a motivat edilul șef decizia.

Agache (PNL): ”Ministerul Culturii nu va da niciodată aviz pentru așa ceva”

”Zona centrală este în­co­n­ju­ra­tă de monumente istorice, chiar și Podul de Fier e unul dintre ele și este un simbol al o­rașului. Ca să se facă sens gi­ratoriu acolo, trebuie avi­zul Ministerului Culturii, ceea ce nu se va întâmpla ni­ciodată. Toate aceste mo­nu­mente istorice au o zonă de pro­tecție, adică în jurul lor nu se pot face construcții pe o anumită rază. Ar strica an­samblul central și ar în­tre­rupe circulația”, a de­cla­rat pen­­tru ”Redeșteptarea” con­­silierul liberal Mihai Agache.

Agache spune că mai e­xis­tă un aspect care trebuie luat în calcul: ”Podul de fier e ridicat pe la 1901, are o vechime mare și este posibil ca mașinile să rămână blo­cate pe pod, așteptând la sensul giratoriu”.

În rest, Agache este de a­cord cu zona pietonală și închiderea circulației de la Carrefour, cu observația că ”acest sens giratoriu va o­morî zona pietonală”.

Martinescu (independent): ”nu se poate face fără o dezbatere publică serioasă”

Fostul edil șef Marius Mar­ti­nescu, acum consilier lo­cal, face referire la pre­ve­de­rile Legii nr. 52 privind tran­sparența decizională în ad­ministrația publică locală.

”I­nițierea unui astfel de pro­iect de foarte mare an­ver­gu­ră nu se poate face fă­ră o dez­batere locală se­ri­oa­să. Îna­inte de proiectare și de ori­ce etapă preliminară tre­­bu­ia să aibă loc o dez­batere publică. Amintesc că s-au mai anulat în trecut unele proiecte, cum ar fi pri­ma va­riantă a Pieței Agroa­­li­men­tare. Iar proiec­te­le a­nu­la­te costă, pentru că sunt fă­cu­te pe bani grei”, a de­cla­rat consilierul in­de­pendent Ma­rius Martinescu.

Anghel (independent): ”este în avantajul părinților care-și duc copiii cu mașina la școală”

Poate că Mihai Cornel An­ghel, proaspăt consilier in­de­pendent, nu are prea mul­tă experiență politică, dar are cu siguranță experiență în traficul rutier.
Pentru An­ghel, care este administrator al unei firme de taximetre din Lugoj, sensul giratoriu de la Podul de Fier ar fi bi­ne­ve­nit. An­ghel se gândește în primul rând la părinții care-și duc copiii cu mașina la Co­legiul Național ”Co­rio­lan Bre­diceanu”.

Deși spune că trebuie să vadă mai întâi proiectul, An­ghel ne-a declarat că, în principiu, este de acord cu introducerea acestui sens giratoriu:

”Este o idee foar­te bună, pentru că, mai ales dimineața, se iasă foarte greu de pe Splai, deoarece mulți părinți își duc copiii la liceu. Prin introducerea a­cestui sens giratoriu, ar pu­tea ieși mai ușor de pe Splaiul Brediceanu”.

Oricare ar fi dez­no­d­ă­mân­tul, introducerea noului sens giratoriu și modi­fi­ca­rea majoră a traficului din centrul Lugojului face ne­ce­sară o dezbatere seri­oa­să, în care să fie implicată și co­mu­­ni­ta­tea locală.

Nu de alta, dar lipsa de comunicare duce la ne­plă­ceri, nervi și… a­menzi, așa cum s-a în­tâm­plat cu in­tro­ducerea sen­su­lui unic de circulație pe Cer­nei și Gro­z­ăvescu, pe ne­pu­să masă, a doua zi după a­le­geri!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE