"> Proiecte licitate și abandonate! O firmă din Arad nu are chef de lucru la Bethausen și Topolovățu Mare – Redeșteptarea

Proiecte licitate și abandonate! O firmă din Arad nu are chef de lucru la Bethausen și Topolovățu Mare

 Proiecte licitate și abandonate! O firmă din Arad nu are chef de lucru la Bethausen și Topolovățu Mare

Speranțele reprezentanților administrației locale din comuna Bethausen că vor putea oferi locuitorilor din satul aparținător Cutina și numai, un pod nou este râul Bega se năruie de la o zi la alta. Firma constructoare a abandonat lucrările, deși a câștigat licitația organizată pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice.

De ani de zile, edilii locali din comuna Bethausen se zbat să realizeze un pod nou, în locul celui luat de ape peste Bega, în dreptul satului Cutina. Acesta i-ar scuti pe proprietarii tere­nu­rilor de peste râu să facă ocoale prin Bethausen sau Bodo pentru a ajunge la ele.

În urmă cu doi ani, re­pre­zentanții administrației s-au bucurat când au văzut că proiectul de construcție a podului, împreună cu cel de realizare a drumurilor agricole, este câștigător, fiind finanțat din fonduri europene prin Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale cu un milion de euro. Statul român a organizat licitația la care au participat trei firme. Primele două s-au contestat între ele, astfel că lucrările au fost alocate celei de-a treia, o firmă din județul Arad, care a avut și cea mai bună ofertă ca preț. În urma contractului în­cheiat cu Primăria Bet­hau­sen, societatea respectivă se angaja să realizeze pro­iectul “Modernizarea infrastructurii de acces agricolă din comuna Bethausen, județul Timiș” contra valorii de 3.070.066,05 lei, fără TVA.

Lucrările executate au fost achitate

Durata de execuție a lu­cră­rilor trebuia să fie de 10 luni, de la data emiterii ordinului de începere, spre sfârșitul anului trecut. S-a început bine și treaba părea să meargă, spre bucuria edililor locali, numai că după ce au executat lucrări minore la amenajarea suprafeței pe care trebuie construit podul și circa 40% din drumurile agricole, firma din Arad a abandonat lucrările.

“Ne-au lăsat cu ochii în soare, și-au luat utilajele și au plecat. Noi le-am plătit toate lucrările care s-au executat. Am avut mai multe discuții cu reprezentanții societății, care ne-au spus că banii sunt puțini și nu le ajung să construiască și podul. Păi nu e vina noastră, a Pri­măriei, că ei s-au băgat la licitație. Când au câștigat-o nu și-au dat seama că nu le ajung banii. E anormal tot ce se întâmplă, pentru că noi ne doream ca în acest an să terminăm podul și să-l dăm în folosință, pentru ca oamenii să ajungă mai ușor la terenurile agricole. Am prezentat situația AFIR-ului și am contestat firma în cauză. Îmbucurător este faptul că proiectul nu este pierdut și că se poate relua achiziția tot de la un milion de euro, după o reevaluare. Din păcate se pierde timp, pentru că trebuie reluate toate procedurile legate de do­cu­men­tație, astfel că în loc să dăm drumul acum la pod, se va mai întârzia circa un an de zile. Este prea multă toleranță față de aceste firme care nu sunt în stare să ducă la bun sfârșit contractele”, ne-a povestit revoltat Ioan Lihoni, primarul comunei Bethausen.

Incertitudine la Cralovăț și Ictar – Budinț

Situația de la Bethausen, legată de problemele create de această firmă, nu este singulară în estul județului. Aceasta ar trebui să con­stru­iască un pod și peste Ti­miș, pe raza comunei To­polovățu Mare, la Ictar – Budinț și să modernizeze străzile din satul Cralovăț, aparținător aceleeași comune, în urma a două pro­iecte cu finanțare euro­pea­nă, în valoare de 2,5 mili­oa­ne de euro.

La Cralovăț, lucrările au fost începute și apoi abandonate, iar la Ictar – Budinț ele trebuiau demarate în luna iulie, dar până acum, conform re­pre­zentanților Primăriei, nu a fost cineva acolo să vadă măcar unde trebuie construit podul.

“E tare aiurea ce se întâmplă. Firma este din județul Arad și a câștigat cele două licitații. La pod nu s-au dus nici măcar să vadă unde este. La străzile de la Cralovăț s-au apucat de treabă, dar ne-au lăsat baltă. De 45 de zile, acolo nu a mai fost nimeni la lucru. Am înțeles că mai au lucrări și pe la Brestovăț și Bethausen, unde de asemenea, au abandonat lucrul. Împreună cu dirgintele de șantier am înaintat o somație acestei firme și așteptăm să se reapuce de treabă”, ne-a declarat Ovi­diu Doța, primarul comunei Topolovățu Mare.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: