Ultima oră

Profesorul medaliat! Cea mai importantă distincție, în portofoliul unui dascăl de sport

MondialFie că au activat la şcoli, licee sau cluburi, Lugojul a beneficiat întotdeauna de profesori şi antrenori dăruiţi, pasionaţi şi cu o bună pedagogie. Chiar dacă la atingerea unei performanţe în prim plan regăsim sportivii, întotdeauna reuşita pleacă din mâna formatorilor.

Unul dintre cei mai cu­nos­cuţi profesori de sport din Lugoj este Mircea (Titi) Po­pescu, originar din Gruni, care a predat timp de câteva decenii la Colegiul Naţional “Iulia Hasdeu”, pe care l-a şi absolvit în 1966. În urmă cu opt ani Ministerul E­du­ca­ţiei şi Cercetării i-a a­cor­dat ca o recunoaştere a re­zul­tatelor carierei didactice, începute încă din 1971, de­cer­nându-i meritul Gheor­ghe Lazăr, clasa a doua, fiind singurul profesor de sport din Lugoj şi unul din cei doi din judeţul Timiş, care deţin o asemenea dis­tincţie.

Meritul Gheorghe La­zăr clasa a II-a se acordă ca­drelor didactice care timp de 15 ani au primit ca­li­fi­ca­tivul foarte bine pentru ac­ti­vi­tatea desfăşurată la cate­dră şi care au obţinut cel pu­ţin o perfomanţă cu elevii la concursurile de specialitate sau competiţii sportive.

“Este o diplomă de me­rit pentru întreaga activitate în calitatea de profesor la ca­tedra de educaţie fizică şi sport. Această distincţie, care mă onorează, a avut la ba­ză mai multe criterii de a­naliză. În tot Timişul sun­tem doar doi profesori care am primit o asemenea cla­sa­re. Alături de mine mai este un coleg de la Ti­mi­şoa­ra”, a precizat Mircea Po­pes­cu.

Sportivi cu rezultate deosebite

Unul dintre criteriile avute în vedere este obţinerea de re­zultate cu elevii la clase, e­v­i­denţiate în cursul in­spec­ţii­lor de specialitate şi prin me­to­dele şi principiile de predare folosite. Printre spor­tivii care au trecut prin mâna lui Mircea Popescu se numără Rudolf Fazekaş, campion national la cross sau Mircea Vasiescu, cam­pion naţional la biathlon.
“Au fost mulţi elevi buni care s-au remarcat în plan sportiv. Printre cele mai frumoase rezultate s-au nu­mă­rat cele de la ski, în ca­drul concursurilor din ta­be­re­le de iarnă la care liceul nost­ru a participat. Un re­zul­tat important a fost titlul naţional obţinut cu echipa de volei a liceului. Să nu ui­tăm că printre cei care au în­văţat la Hasdeu au fost cam­pioana mondială de gim­nas­tică Alina Goreac, Adrian Goreac ce a ajuns mai târziu antrenor al lotului de gim­nastică feminin, dar şi Va­sile Coşaru, din Coştei, maes­tru emerit, antrenor al lo­tului naţional de gimn­as­ti­că”, a punctat Mircea Po­pes­cu.

Lucrări ştiinţifice pe teme de educaţie fizică şi sport

De-a lungul activităţii pe­da­gogice profesorul Mircea Po­pescu a semnat mai multe lucrări ştiinţifice, pre­zen­tate la sesiunile de co­mu­nicări şi la sim­po­zioa­ne­le pe teme de educaţie fizică şi sport. În 2011 a participat la o întâlnire didactică în Ser­bia unde a prezentat “Cir­cuitul în lecţia de e­du­caţie fizică şi sport, spe­ci­fi­că liceelor”. O lucrare im­por­tantă a fost şi “Di­ver­si­ta­tea în curriculum şcolar”.

“Una din cele mai im­por­tan­te lucrări la care am par­ti­cipat şi care mi-e dragă este o lucrare cu caracter is­toric intitulată: “Absolvenţi ai Colegiului Naţional “Iu­lia Hasdeu” sportivi de ni­vel naţional şi internaţional. E­ducaţia fizică şi sportul de-a lungul anilor la Co­le­giul Naţional “Iulia Has­deu”. Am încercat să cu­prin­dem performanţele spor­tive valoroase ale elevi­lor de-a lungul câtorva zeci de ani”, a spus Mircea Po­pescu.

Profesorul Mircea Po­pescu este unul dintre or­ganizatorii Campionatului Na­ţional de tenis de masă la ni­v­elul liceelor şi a făcut parte începând cu 1977 din co­lectivul de profesori me­to­dişti ai Inspectoratului Şco­lar Judeţean Timiş. În anul 1989 a primit diploma de profesor evidenţiat pen­tru activitatea didactică, a­ceiaşi recunoaştere pri­mind-o şi în ultimii 15 ani îna­inte de pensionare (2014).

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Profesorul medaliat! Cea mai importantă distincție, în portofoliul unui dascăl de sport

  1. Draga „POPICA” sa stii ca ma tot framantam cum sa fac sa-ti aflu adresa sau un numar de telefon pentru a mai lua legatura cu tine care s-a rupt din anul 1973 dupa ce ai terminat facultatea si te-ai prezentat la post.Parca imi aduc aminte ca ne-am mai intalnit trecator avand o delegatie in zona pe la Timisoara in anul 1975 cand m-ai invitat sa-ti vad formatia de dansuri de la scoala cu dansul „hop tup tandara”.Umbland pe internet am zis i-a sa dau eu o cautare cu POPESCU MIRCEA LUGOJ, si cand colo ce sa vezi surpriza surprizelor, am gasit articolul scris despre tine de redesteparea.ro.
    POPICA draga, credema cand ti-am vazut si poza, am zis uitel domnule ca el este, l-am sunat pe CORNEL OANCEA care a fost si el coleg cu tine la IEFS si i-am spus despre articolul tau, si i-am spus, Cornele cred ca o sa reusim sa-l contactam.POPICA sa stii ca cei care au activat pe parcursul anilor la AnsamblulDOINA studenteasca si doresc sa-si mai aduca aminte de Casa de Cultura „Grigore Preoteasa” se aduna in prima joie din fiecare luna la restaurantul din incinta Casei de Cultura.Cornel mi-a spus ca s-ar putea ca pe 04.05.2017 sa fie prin Bucuresti si ca ar dori sa vina la intalnire.El a mai participat la o intalnire inainte de a se pensiona.Draga POPICA daca acest comentariu ajunge si la tine te rog da-mi un semnal, suna-ma sau scrie-mi un e-mail.Sa stii ca mare bucurie am simtit cand am citit despre ispravile facute de tine.Cu tot respectul si consideratia al tau fost coleg de dansuri la Ansamlul DOINA studenteasca perioada 1968 -1973.VLAD FLORIN.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE