- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Profesionist! Adrian Meleancă a fost numit antrenor la lotul de gimnastică juniori al României

Mondial [1]Lugojeanul Adrian Meleancă, unul dintre cei mai valoroși și de succes tehnicieni din generația tânără, a fost desemnat să conducă și să coordoneze pregătirea lotului național de juniori, la gimnastică masculină, care în prezent are 10 gimnaști.

Profesorul Adrian Meleancă, în vârstă de 39 de ani, șeful catedrei de gimnastică a Clubului Sportiv Școlar Lugoj a primit girul federației de specialitate și a preluat marți, 6 noiembrie, conducerea lotului național de juniori revenit din această toamnă la Reșița, după o perioadă de 14 ani, când a fost cantonat la Bistrița.

Mutarea la Reșița nu este întâm­plă­toare, municipiul din Valea Domanului a găzduit în trecut chiar și lotul mare. Este pentru prima dată când un antrenor lugojean primește această res­ponsabilitate onorabilă, decizia oficialilor federației fiind luată ca urmare a prestației și rezultatelor foarte bune obținute de Adrian Meleancă cu sportivii pe care i-a pregătit.

“Mă simt onorat că mi s-a în­cre­din­țat această poziție și sper să reprezint Lugojul și țara cu cinste. Îmi doresc o schimbare în bine a pregătirii de la lot și o îm­bu­nă­tățire a performanțelor sportive. Sper să motivez cât mai bine spor­tivii pentru activitatea de performanță, iar România să redevină o forță care să poată concura de la egal la egal cu cei mai buni gimnaști din lume. Suntem o echipă de antrenori tineri, iar obiectivul principal este a­ce­la de a promova cât mai mulți sportivi la lotul de seniori. Pregătirea lotului de juniori va fi supervizată de Dan Grecu, de la care o să avem multe de învățat”, a spus Adrian Me­lean­că.

De la vârsta de 18 ani, când a început să antreneze, Adrian Meleancă a pregătit cu pricepere și ambiție șase generații de sportivi, care s-au afirmat la toate nivelurile de vârstă și la toate aparatele, atât în plan național (campionate naționale, campionate școlare, cupe memoriale) cât și la competițiile internaționale și de top din calendarul com­pe­tițional internațional (Cupa DKMT, campionate europene, campionate mondiale).

Dintre gimnaștii antrenați de Me­lean­că, nu mai puțin de nouă au fost promovați la lotul național de juniori, reușind să contribuie cu succes la dezvoltarea palmaresului României la acest nivel. Este vorba de Bogdan Oprea (participant la Campionatul European și locul cinci cu echipa de juniori a României), Armando Ciucu, Ionuț Todor, Victor Bănicioiu, Lorenzo Pe­cie, Alexandru Bănicioiu (participant la Campiontul European și la Festivalul Olimpic al Tineretului European), Ra­fael Szabo (participant la Campionatul European din 2018, unde a luat locul cinci la inele și participant la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2017, unde a luat locul 7 la inele și 8 la individual compus) și Norbert Marcu.

Trei dintre gimnaștii formați de Adrian Meleancă au fost selecționați în lotul național de seniori: Ionuț Todor, Alexandru Bănicioiu și din această vară Rafael Szabo (participant la Campionatul Mondial, ediția 2018).

În ultimii cinci ani sportivii antrenați de Meleancă la CSȘ au cucerit constant, aproximativ 40 de medalii a­nual naționale și numeroase medalii la Cupa DKMT, iar la nivel de echipe s-a reușit obținerea titlurilor naționale la toate categoriile de vârstă. Din 2012 Adrian Meleancă a preluat echipa de seniori a Lugojului, reușind să obțină patru medalii de bronz și anul acesta, un argint național, performanță reeditată după opt ani, de CSM Lugoj.

Din 1997, Me­lean­că este antrenor la CSȘ, când a fost angajat ca instructor sportiv.

În 1999 a absolvit școa­la de antrenori de doi ani, categoria III, de la București, iar în 2004 a absolvit cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Timișoara, devenind profesor suplinitor la CSȘ Lugoj. În 2007 devine profesor titular și preia din 2008 grupa de performanță a CSȘ Lugoj.

În 2015, Meleancă obține gradul I în învățământ, iar din 2014 preia conducerea catedrei de gimnastică a CSȘ Lugoj și participă în Italia la un curs internațional de per­fecționare, după ce cu un an înainte a condus la Lugoj, timp de o lună, proiectul Pierre de Coubertin, organizat de Fe­de­ra­ția Română de Gimnastică, care a reunit într-un stagiu de pregătire 30 de sportivi de la Buzău, Lugoj, Reșița, Sibiu, Timișoara. În ultimii șase ani a fost răsplătit cu gradație de merit pentru activitatea depusă.

Printre antrenorii lugojeni care au pregătit lotul național de juniori se regăsesc Mirela și Vasile Vug, Adrian Ianculescu, ultimii doi antrenând și lotul de seniori.