Ultima oră

Prof. dr. Victor Neumann conferenţiază la Lugoj, despre Europa şi România

Mondial

Europa şi România, teme de mare actualitate, vor fi aduse în atenţia publicului lugojean printr-o interesantă expunere susţinută de un intelectual de vază al Lugojului.

În ziua de marţi, 12 februarie 2019, de la ora 18, în sala Ci­ne­ma­tografului ”Bela Lugosi” din Lugoj, prof. Victor Neumann, di­rector al Muzeului de Artă Ti­mișoara, va susține conferința in­titulată ”Europa și România: Des­pre gândirea politică mo­der­nă”. Mediator va fi Henrieta Sza­bo, directoarea Bibliotecii Mu­nicipale Lugoj. Cu aceeași o­cazie, vor fi prezentate cărțile re­cent apărute ale profesorului Neumann: ”Istoria Banatului”, Ed. Academiei Române, Bu­cu­rești; ”The Banat of Timișoara. A European Melting Pot”, Scala Publishers, Londra; ”Timișoara sub semnul prințului Eugeniu de Savoya”, Centrul de Studii A­van­sa­te în Istorie & Ed. Balcanic, Ti­mișoara; ”Istoria evreilor din România. Studii documentare și teoretice”, Ed. Hasefer, Bu­cu­rești; ”Modernity in Central and South-Eastern Europe. Ideas, Concepts, Discourses” (ediție în colaborare cu Armin Heinen), RAO Publishers, București; ”Vic­tor Neumann: Istoricul și Opera”, ediție de Miodrag Milin și Florin Lobonț, Ed. RAO, București.

Volumele vor fi prezentate de prof. dr. Simona Avram, care ne-a declarat: ”Victor Neumann o­no­rează Lugojul cu vizite pe­rio­dice, ne împărtăşeşte rezultatele cercetărilor sale, ne aduce cărţile pe care le-a scris şi coordonat în ultima perioadă. Profesorul Neu­mann conferenţiază, pentru cei care îi urmăresc activitatea, pe teme ce reprezintă proiecte pre­zen­te şi viitoare; proiecte în care în mod constant analiza con­cep­te­lor, regândirea semnificaţiei a­cestora, propune schimbări de pa­radigmă”.

Născut la Lugoj, la 28 oc­tombrie 1953, Victor Neu­mann este istoric și filozof al culturii şi director al Centrului de Cercetări Avansate în Istorie din cadrul U­niversităţii de Vest din Timișoara. Conduce Muzeul de Artă din Ti­mişoara, o prestigioasă instituţie de cultură a Banatului şi a ţării.

Ca profesor de teoria istoriei, a publicat numerose studii şi vo­lu­me care au văzut lumina tiparului în ţară sau în străinătate. Ma­te­ria­lele sale ştiinţifice se regăsesc în publicaţii din SUA, Marea Bri­tanie, Germania, Franța, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Israel.

Din bogata activitate pro­fe­sio­nală menţionăm: cercetător știin­țific invitat la Maison des Sciences de l’Homme, Paris, 1991/1999; International Re­search and Exchanges Board (IREX), Washington, D.C., 1993; Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris, 1999; bursier Elias al Academiei Ro­mâne, afiliat la Institut für Os­teuropaische Geschichte, Uni­ver­si­tatea din Viena, 1995; Bur­sier NATO, în perioada 1995-1997 şi bursier Fulbright, afiliat la Universitatea Catolică a A­me­ricii din Washington, 2000-2001. A fost profesor invitat la U­ni­versitatea din Angers, 1999, 2004; Universitatea Central Eu­ro­peană (CEU) din Budapesta, 1999; Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Sorbona din Paris, 2004; Universitatea din Viena (2003-2004) etc. A reali­zat, printre altele, proiecte la Cen­trul de Studii Americane a Unversității din București, 2007-2010 şi la Volkswagen Stiftung, 2008-2012.

Este fondator, îm­preună cu prof. Armin Heinen, a Școlii Doctorale Internaționale de Istorie Conceptuală ”Reinhart Koselleck”, cooperare între U­niversitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din Aachen.

Organizatoarea acțiunii este Bi­blioteca Municipală a Lu­go­ju­lui

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE