Ultima oră

Produsele gospodarilor din zona Lugoj – Făget, pe mesele celor din vestul Europei

Produsele gospodarilor din estul judeţului Timiş sunt tot mai căutate de concernele naţionale şi internaţionale. Majoritatea ajung pe pieţele de desfacere occidentale.

Calitatea şi cantitatea legu­me­lor, a laptelui ori a mierii de stup atrage în zona Lugoj – Făget, tot mai multe so­cie­tăţi autohtone sau occi­den­tale. Unul dintre cele mai căutate este laptele, pro­dus atât de turmele de capre, cât şi de cele de oi.

”Avem o firmă din Bra­şov, numită Olympus, care vine şi ne preia laptele. Îl pr­ocesează şi sub formă de pro­duse. Îl exportă în Gre­cia. Nu ia doar de la mine, ci de la toţi crescătorii din zonă. Vorbesc aici de Cu­ti­na, Leucuşeşti, Cliciova, Bet­hausen, Hezeriş, Coştei, Târ­govişte şi alte sate. Doar eu le vând lunar circa 10.000 de litri. Ne-au adus tancuri frigorifice, în care-l depozităm până când vin să-l ridice”, ne-a declarat Ioan Jivănescu din Cutina, care creşte 450 de capre.

Laptele de oaie ajunge sub forme de diverse pro­du­se, în special pe mesele i­ta­lienilor.

”Noi îl dăm la Lact I­ta­lia, care are firma la Iz­vin. Aici este procesat, în u­ne­le zile chiar şi 100.000 de litri, şi trimis către alte ţări. Noi suntem cei mai va­lo­roşi, pentru că le furnizăm materia primă. Unii dintre cres­cătorii noştri de oi pre­fe­ră să transforme laptele în brânză şi să o vândă în ma­rile oraşe din ţară. Avem pro­ducători care au ma­ga­zine şi în Bucureşti. Apoi, carnea de berbecuţ ajunge pe mesele celor din Ior­da­nia, Arabia Saudită, Liban, Li­bia şi Maroc”, ne spunea Gheorghe Mihăescu, pre­şe­di­ntele ”O­vi­tim – Mioriţa”, a­so­cia­ţie care deţine circa 170.000 de oi din cele 600.000 e­xis­tente la nivelul ju­deţului Ti­miş.

Mierea de stup produsă în estul judeţului le face via­ţa mai dulce nemţilor, iar po­lenul pe cea a francezilor.

”Mie­rea de stup este pre­lua­tă de societăţi de profil din Blaj şi Bucureşti şi co­mer­cia­li­zată germanilor.Po­le­nul, foarte căutat ca aliment în perioadele de post, este a­chiziţionat de firme din Ba­ia Mare şi vândut fran­ce­zi­lor”, se destăinuie Vasile Ma­gu din Mănăştiur, unul din­tre cei mai mari api­cul­tori din zonă.

Legumele, de la varză şi până la ardei, sunt co­mer­cia­lizate pe pieţele din ma­rile oraşe ale Banatului, dar ele sunt cumpărate de la pro­ducători şi de co­mer­cianţi din Alba Iulia sau Si­biu.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE