Ultima oră

Primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, invitat de Honeywell la Lugoj

MondialAndrei Roşu, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, a fost invitat de compania multinaţională Honeywell la Lugoj. El le-a vorbit vineri, 26 mai, elevilor de clasa a XI-a de la patru licee din oraş, selectaţi în cadrul programului „Viitorul în mînile mele”.

Numele lui Andrei Roşu este sinonim cu cel al sporturilor extreme

În 2009, a alergat în maratonul Polului Nord, apoi a participat la curse extreme în Sahara, Antarctica şi Nepal, la 5.500 metri altitudine.

An de an, cursele de triatlon la care a luat parte (înot, pedalat, alergare) au fost tot mai grele – de la „Iron man” (90 km în 2012) la Deca Ultra Triatlon (1800 km în zece zile, în 2016).

În 2016, participă la 6633 Ultra, 566 km în gerul arctic la cel mai dur, rece şi vântos maraton din lume, şi se clasează printre primii.

Cuceritor al „Everestului înotătorilor”

În 2015, în cadrul cursei Enduroman A2A Londra – Paris, va fi primul român cuceritor al „Everestului înotătorilor”.

Povestea economistului braşovean Andrei Roşu este una cu adevărat extraordinară, avînd în vedere că primul român care a trecut înot Canalul Mânecii a învăţat să înoate abia la 35 de ani, la bazin, alături de alţi patru copilaşi cu „aripioare”!

„Sunt 32 km de la Dover la Calais, în piscină îi faci relaxat. Dar la faţa locului, lucrurile sunt teribile. Valurile sunt mari, nu înoţi niciodată în linie dreaptă, vremea se schimbă la 10 minute, este şi un trafic mare de vapoare şi vă daţi seama că … prioritatea o au ele. Apa avea 13-14 grade, am întîlnit meduze periculoase şi am vomat pe parcurs nici nu ştiu de câte ori. Cel mai dificil este când vezi ţărmul şi oamenii care îţi fac cu mâna, iar tu tot trebuie să schimbi direcţia din cauza valurilor, e frustrant de greu să ajungi la ţărm” a spus Roşu despre performanţa sa.

În acest an, Roşu va pleca într-o nouă aventură: traversarea Oceanului Atlantic într-o barcă cu vâsle!

„În Atlantic Rowing Race vom porni din Insulele Canare pînă în Caraibe. Vom vâsli 5.100 km şi vom înfrunta valuri de 8-10 metri într-o barcă de 9m lungime, construită din carbon-kevlar. Echipajul de patru plus o rezervă a fost deja selectat din peste 200 de concurenţi. Vom vâsli doi câte doi, în schimburi de două ore”, spune Andrei Roşu.

Pentru anul 2022, deja s-a înscis la cursa „Trans Africa” – 12.000 km pe bicibletă din nordul în sudul continentului african.

Andrei Roşu, care a primit recent premiul de „Vegetarianul anului”, spune că etapele reuşitelor sale stau în trio-ul „visează (fii vizionar) – planifică – acţionează” şi că „cel mai dificil moment al alergării este să te ridici de pe canapea”! Apoi i-a invitat pe toţi cei prezenţi la o alergare, îndemnînd elevii să aibă ca rutină lucrurile care îi vor ajuta în viaţă.

Programul educaţional „Viitorul în mînile mele”, ajuns la ediţia a noua, este organizat de Honeywell Life Safety Romania, cu elevi de la Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu”, Colegiul Național ”Iulia Hasdeu”, Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” – parteneri instituționali ai programului, alături de Primăria municipiului Lugoj și Corporate Dynamics.

De-a lungul anilor, Honeywell a adus la Lugoj personalităţi a căror viaţă poate constitui sursă de inspiraţie pentru tineri, precum speakerul motivaţional internaţional Jim Bagnola din SUA, Mihai Leu, boxer profesionist şi pilot de curse, antrenorul de volei Paul Bogdan (printre altele, este cel care a adus Lugojului două titluri de campionă balcanică), creatoarea de modă Laura Baldini etc.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE