Ultima oră

Primăriile din estul judeţului Timiş se revoltă din cauza lipsei de fonduri

Cei mai mulţi bani, repartizaţi de guvernanţi în baza hotărârii nr. 14/2015, au ajuns la comunele care au venituri locale mici

MondialReprezentanţii mai multor primării din estul judeţului Timiş sunt nemulţumiţi de banii alocaţi de Ministerul Finanţelor din cotele defalcate pe taxa pe valoarea adăugată.

Multe comune nu pot să-şi întocmească bugetul pe anul în curs, din cauză că nu le-a fost alocat nici un leu sau sumele primite sunt derizorii. Este cazul Găvojdiei, o comună cu 3.000 de locuitori, căreia guvernul i-a repartizat doar 146.000 lei, în condiţiile în care unităţi teritoriale cu nici 300 de oameni au primit de zece ori mai mult.

”Nu putem să întocmim bugetul pentru că ceea ce am primit noi nu sunt bani. N-am primit la dumuri niciun leu, iar din banii ăştia nu asigurăm nici întreţinerea instituţiei. Încercăm să ne bazăm pe ce încasăm la venituri locale, dar nu cred că o să avem bani suficienţi. Sunt comune cu câteva sute de locuitori care au primit peste un milion de lei, iar noi nu o să avem fonduri nici pentru plata asistenţilor sociali, pentru curent, combustibil şi tot ce e necesar. Nu avem niciun ban pentru întreţinere şi reparaţii la şcoli şi grădiniţe. Abia supravieţuim! Consiliile judeţene nu mai dau niciun ban, pentru că s-a schimbat tot sistemul de atribuire a fondurilor”, a declarat pentru Redeşteptarea Dănuţ Stoica, primarul comunei Găvojdia.

Sume mai mari la comunele mai mici

Cei mai mulţi bani, repartizaţi de guvernanţi în baza hotărârii nr. 14/2015, au ajuns la comunele care au venituri locale mici. Astfel, comune cu încasări mari, precum Nădragul, Boldurul sau Belinţul nu au primit nimic şi completează ”cercul select” al celor peste 30 de comune din Timiş aflate în această situaţie. De partea cealaltă, Bara şi Secaşul, cele mai mici comune ala judeţului a căror populaţie abia dacă depăşeşte 300 de oameni, au primit 1.261.000 lei, respectiv 1.272.000 lei.

”Anii trecuţi, comunele cu venituri mari primeau şi cei mai mulţi bani. În 2014 ne-au fost repartizate două milioane lei, însă e drept că am mai avut de onorat anumite investiţii efectuate. Eu nu consider că acum sunt mulţi bani. Ne ajung pentru utilităţi sau pentru a mai repara vreun drum comunal sau vreun cămin cultural”, spune Ioan Lăzărescu, primarul din Bara.

Făgetul a primit bani puţini

Inclusiv Făgetul, ca oraş, a primit mai puţini bani decât cea mai mică comună din Timiş. Edilii s-au trezit în conturile primăriei cu doar 1.256.000 lei.

”Suma este mică pentru nevoile noastre ca oraş. Stăm mai rău ca multe comune. Algoritmul de calcul are şi o parte bună, aceea că e pentru toată lumea şi nu se mai pot da bani din pix”, spune Marcel Avram, primarul Făgetului.

Fondurile alocate comunelor din estul judeţului sunt următoarele: Bethausen – 928.000 lei; Balinţ – 970.000 lei; Bârna – 1.203.000 lei; Criciova – 1.153.000 lei; Coştei – 619.000 lei; Curtea – 1.157.000 lei; Darova – 342.000 lei; Dumbrava – 822.000 lei; Fârdea – 1.081.000 lei; Margina – 1.012.000 lei; Mănăştiur – 1.163.000 lei; Ohaba Lungă – 1.128.000 lei; Pietroasa – 1.219.000 lei; Racoviţa – 705.000 lei; Secaş – 1.272.000 lei; Ştiuca – 472.000 lei; Traian Vuia – 866.000 lei; Tomeşti – 1.078.000 lei; V.V. Delamarina – 456.000 lei.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Primăriile din estul judeţului Timiş se revoltă din cauza lipsei de fonduri

  1. care dintre oamenii care conduc sunt mafioti?de ce nu vi cu idei se le putem pune in aplicare daca tu detii adevarul absolut. Este usor sa stai in fata calculatorului si sa ataci , eu cred ca am stat tot timpul sa discut si sa explic , dar inca o data spun hai sa punem mana si sa muncim pentru comunitate, sunt oameni care au nevoie de noi toti care asteapta ajutorul nostru al tuturor inclusiv al tau SILE, important sa ne implicam si sa facem mai putina galagie…

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE