Ultima oră

Primăria Coştei, cercetată pentru tăierea unor arbori din intravilanul localității

MondialPrimăria Comunei Coşteiu ar putea fi cer­ce­ta­tă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lu­goj pentru tăierea mai multor arbori din lo­calitate, nemarcaţi. Fapta a fost investigată de inspectorii Gărzii Forestiere Timişoara şi conform acestora, constituie infracţiune.

Edilii Coşteiului au pro­ble­me din cauza unui număr de şapte arbori, din specia mo­lid, tăiaţi imediat după fur­tu­na de la mijlocul lunii au­gust a acestui an. Mai pre­cis, unul dintre pomi s-a rupt în urma vântului pu­ter­nic, iar reprezentanţii ad­mi­nis­traţiei locale au hotărât să-i taie pe toţi, considerând că şi aceştia sunt în pericol să cadă. Acest fapt a atras ne­mulţumirea unui consilier local, care a sesizat Garda Fo­restieră.

”În data de 7 sep­tem­brie, am sesizat Garda Fo­res­tieră despre faptul că au­torităţile locale au tăiat şap­te arbori din faţa grădiniţei şi a dispensarului din Coş­te­iu. Am relatat ce s-a în­tâm­plat, iar acum cazul este în curs de urmărire penală. Prin­cipalul vinovat este pri­marul Petru Carebia, cel care a dat ordin să se taie. U­nul într-adevăr s-a smuls pu­ţin din rădăcină şi a că­zut. Era nevoie de toaletarea lui şi scoaterea din şosea, dar ceilalţi şase nu au avut ni­mic. Pe ceilalţi i-au tăiat dict­atorial. N-au chemat pe ni­meni să-i marcheze, aşa cum cere legea. După aceea i-au transportat la o firmă din localitate, care are ac­ti­vi­tate în domeniul lemnului. Când a venit inspectorul de la Garda Forestieră, l-au ţi­nut în Primărie, pe motiv că nu e primarul acolo şi la a­mia­ză la ora 12, buştenii au fost aduşi înapoi, în curtea din spatele grădiniţei. Au fost arbori seculari şi nu au fost puşi acolo de-a proasta. Puteau să-i toaleteze şi să-i întreţină pe perioada ur­mă­toa­re. Tăierea lor o sta­bi­leşte Ocolul Silvic”, ne-a de­clarat Ionel Blajovan, con­silier local în cadrul Con­siliului Comunei Coş­teiu, cel care a a­ler­tat orga­nele de control.

”Pomii puneau în pericol siguranţa copiilor”

Reprezentanţii admi­nis­tra­ţiei locale consideră că ar­bo­rii puneau în pericol si­gu­ranţa copiilor, care frec­ven­tează grădiniţa din sat şi că acţiunea lor a fost perfect legală. ”A fost furtuna aceea la Coşteiu, când trei zile nu am avut curent electric. A rupt un brad care a căzut în mijlocul drumului, iar un altul era în pericol să pice pe copiii de la grădiniţă. Am făcut o comisie la nivel de Primărie şi am procesul ver­bal de constatare, după care am hotărât împreună să-i tă­iem. Am hotărâre de con­si­liu în acest sens, iar cel care mi-a făcut sesizarea este singurul care a fost îm­po­tri­vă. Este o persoană care a a­juns consilier cu 70 de vo­turi şi se opune la orice. Po­mii i-am tăiat, pentru că blo­cau drumul. Alţii erau scoşi din rădăcină sau cră­paţi şi nu mai aveam ce să fac. Lemnul recuperat este în curtea grădiniţei. Am fă­cut hârtie la Ocolul Silvic Lu­goj să vină să – mi mar­cheze şi pe cei din curtea primăriei, pentru că vreau să-i tai şi pe aceia. De-aici mi-a venit hârtie că această instituţie nu marchează pomi în intravilanul satului şi că organele locale iau ho­tărâri în astfel de situaţii. A­ceşti arbori reprezintă pe­ricol pentru cetăţeni şi-i voi tăia tot în baza unei hotărâri de consiliu”, ne-a spus pri­m­­arul Petru Carebia.

Garda Forestieră sesizează Parchetul

Conform răspunsului Gărzii Forestiere, ”s-a constatat tă­ierea unui număr de şapte ar­bori (nemarcaţi), specia mo­lid, din intravilanul loca­li­tăţii Coşteiu. În urma in­ven­tarierii acestora, a rezul­tat un volum total de 14,158 mc şi o valoare a preju­di­ci­ului de 3.513,71 lei (fără TVA).
Valoarea pagubei de­pă­şeşte peste 30,554 ori pre­ţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe pi­cior – 115lei/mc, conform Le­gii 4/2015, iar conform ar­ti­co­lului107 din Legea 46/2008 – Codul Silvic, fap­ta con­stituie infracţiune, mo­tiv pentru care, Garda Fo­res­tieră Timişoara va se­si­za Par­chetul de pe lângă Ju­de­că­toria Lugoj”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE