Ultima oră

Prima şedinţă a noului Consiliu local: amendamentele şi propunerile independenţilor, respinse pe bandă rulantă

MondialNoul Consiliu local al municipiului Lugoj s-a întrunit joi 14 iulie, de la ora 14, în prima ședință ordinară de la constituire.

În cadrul şedinţei, condusă de consilierul independent Mihai Anghel, în prezenţa primarului Francisc Boldea şi a ”vicelui” Cristian Galescu, s-au supus la vot, din start, cererile de demisie ale consilierilor Cristian Oros şi Gheorghe Bologa. Ei au fost înlocuiţi de Oana Tyukodi şi Gheorghe Ban, validaţi unanim de colegii consilieri. De remarcat faptul că Oana Lungulescu-Tyukodi a ridicat la trei numărul femeilor din noul Consiliu al municipiului Lugoj, alături de Gerlinde Grozav şi Doris Bondoc. O prezenţă, totuşi, destul de redusă.
S-a trecut apoi la votarea proiectelor aflate pe ordinea de zi, toate iniţiate de primarul Francisc Boldea.

Mişcări în comisii

O bună parte din cele patru ore ale şedinţei au fost alocate componenţei noilor comisii. Cu acest prilej, a ieşit la iveală şi adevăratul raport de forţe din consiliu, în care 15-16 votanţi se aflau de partea majoritarilor PSD, restul fiind cei trei-patru consilieri rămaşi, adică independenţii plus unul de la PMP, în funcţie de subiectul votului. Au mai fost aleşi delegaţii Consiliului local Lugoj la alegerile pentru reprezentanţii satelor aparţinătoare Tapia şi Măguri în CLM. Aceştia sunt Constantin Savu şi Ioan Barboni. Alegerile vor avea loc în 18 iulie la Tapia și 19 iulie, la Măguri.

Maşina de vot a PSD intră în acţiune

Cu acelaşi scor, maşina de vot a PSD şi a aliaţilor a”zdrobit” iniţiativele independenţilor Marius Martinescu (redefinirea Strategiei de Dezvoltare a Lugojului în intervalul 2014-2020 şi nu 2016-2020, pentru a se suprapune cu exerciţiul financiar EU care acordă fonduri României), Liviu Brânduşoni (includerea în Strategie a reabilitării Poduluii de Fier, simbol al Lugojului) şi Mihai Anghel (construirea unor baze sportive multifuncţionale pe str. Traian Vuia).

Contre între fostul şi actualul primar

Subiectul includerii reabilitării Podului de Fier în noua Strategie de Dezvoltare a municipiului a generat un schimb de replici pe ton ridicat între actualul şi fostul primar al Lugojului.

”Strategia se referă la dezvoltare şi nu la monumente istorice sau alte 600 de obiective ce sunt cuprinse la buget. Am alocat 140.000 lei pentru expertizarea Podului de Fier, în plus faţă de ce s-a făcut în 2006. Podul e cuprins alături de alte obiective la buget, şi nu la strategie. Strategia trebuie să sintetizeze orientarea noastră, nu e o listă de obiective de reabilitat în următorii patru ani”, a arătat Francisc Boldea.

”Cu tot respectul, în strategie se trec toate obiectivele de investiţii, inclusiv cele în curs de derulare. În principal, acest document programatic (n.r. – Strategia de dezvoltare) e necesar pentru a accesa fonduri europene din Programul regional. Noi tocmai de aceea l-am propus pentru a fi introdus în Strategie”, a replicat Marius Martinescu.

Rectificarea bugetului local

Rectificarea, una pozitivă, în valoare de 2,2 milioane lei, a fost votată luând pe rând capitolele de cheltuieli. A fost un vot fără istoric, dominat de mult limbaj tehnic. Alte puncte pe ordinea de zi a ședinței au fost aprobarea regulamentului de funcționare al Centrului de Zi pentru Copii Aflați în Situații de Risc şi desemnarea unor administratori provizorii până la reînnoirea mandatelor conducerii de la ”Salprest” şi ”Meridian”. Cei doi administratori provizorii sunt Cristian Indricău la ”Salprest” şi fosta consilieră PSD Voichiţa Ofelia Coţolan la ”Meridian 22”.

”Urmaşul lui Ştefan cel Mare” – show de final

Cornel Cernoschi, zis şi ”urmaşul lui Ştefan cel Mare”, personajul devenit „celebru” prin faptul că a revendicat întreaga Moldovă, a asistat şi el la şedinţa de consiliu. Pitorescul personaj a propus schimbarea numelui Cartierului Cotu Mic în Cartierul Cornel Cernoschi, adică numele său! El a amintit că a depus la Primărie o cerere în acest sens, în luna mai. Întrebat dacă are buletin de Lugoj, tânărul, originar din jud. Suceava, nu a oferit un răspuns direct. În timp ce consilierii părăseau sala de şedinţe, el a mai propus ca groapa de gunoi să revină în aria municipiului Lugoj, fără a avea dovada unui contract de salubritate obţinut în acest sens.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE