- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Prezenţa la vot – lecţia americană de la Lugoj

Mondial [1]

Nici n-a început bine noua campanie electorală, cea pentru Parlamentul Eu­ropean, că presa a şi început să despice firul în patru pe această temă. La avalanşa de articole şi “dez­bateri” TV, care sunt mai mult… zbateri, te şi întrebi ce ar mai fi de adăugat. Şi totuşi! Citind cam tot ce s-a scris pe această temă, am înţeles că jurnaliştii reflectă opi­nia alegătorilor. Perfect normal, doar că este o vi­zi­une unilaterală. Hai să ne aşezăm, ca la şah, de cea­lal­tă parte a mesei de joc, pentru a încerca să des­ci­frăm strategia politicienilor.

În primul rând, aceştia declară la unison că doresc să vină lumea la vot. La ora actuală, o­po­zi­ţia reprezentată în principal de PNL şi USR PLUS chiar crede în asta, dar puterea, adică PSD şi ALDE, nu prea. Absen­teis­mul va favoriza clar puterea actuală, care dispune de un nucleu dur de votanţi care iasă din casă şi merg sigur la vot, indiferent ce s-ar spune la TV sau pe reţelele de socializare. De altfel, majoritatea nici nu dispun de internet şi sunt imuni la influenţa prin facebook.

În al doilea rând, orice politician îţi va spune că doreşte prezenţa tinerilor la vot. Şi aici, adevărul este împărţit, între putere şi opoziţie. Absenţa tineri­lor la vot este prilej de la­mentare naţională. În loc de banalităţi ambalate în haina “analizei” politice, Puterea ar trebui să înţe­leagă că tinerii nu e musai să “vină” la vot, ci să vo­teze! Introduceţi votul e­lec­tronic şi veţi fi uimiţi de câţi tineri vor vota. Ar fi o excelentă posibilitate de exprimare democratică a voinţei electorale, fără clasica plimbare la secţia din grădiniţa de cartier. Atâta timp cât e menţinut vechiul sistem, tinerii nu vor veni la vot, pentru că ei, ca şi mulţi români mai puţin tineri, trăiesc deja într-o societate infor­ma­ţio­nală, într-o lume a com­puterelor.

A treia observaţie: votul electronic ar uşura şi situaţia românilor din dias­pora, care, în loc să stea la cozi umilitoare, ar vota cu un clic. Şi aici pu­terea una spune, alta face. Situaţia precară a secţiilor de votare din străinătate nu a fost rezolvată, ci în­greu­nată, prin restrânge­rea accesului, fiind ee­cluşi foarte mulţi români care îşi duc traiul “afară”. Ştim, votul electronic poate fi fraudat şi este imperfect, ca orice produs al minţii omeneşti, dar e­xistă sisteme de sigu­ranţă verificate pe plan mondial.

Până vom avea acces neîn­grădit la toate acestea, vă ofer o pildă. Krista DeGeest şi Alexandra Warren, două sportive din SUA, au jucat volei la CSM Lugoj. Deşi erau la mii de kilometri de A­meri­ca, ele au votat după toate procedurile, prin co­res­pondenţă. Puteau să nu se deranjeze, dar au făcut-o! Ambele au declarat pentru “Redeşteptarea” cât de important consideră votul lor. Să învăţăm din pilda lor şi, la 26 mai, să spu­nem prezent la vot!