Ultima oră

Prevenție! Aproape 100 de tinere trec lunar pe la cabinetul de planificare familială

MondialConform datelor Eurostat, România se situează pe primul loc în ceea ce privește numărul de mame minore la categoria de vârstă 10-14 ani, la care medicii spun că sarcinile sunt extrem de riscante, iar rata mortalităţii este foarte mare.

Mai mult decât atât, potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale Salvaţi Copiii, care include un index global, România ocupă locul 52 din 172, situându-se sub ţări că Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius și Iordania.

Situația a determinat Comitetul ONU pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale să atragă atenția României cu privire la adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere. În vederea combaterii fenomenului mamelor minore, dar și pentru informarea tuturor femeilor cu privire la sarcină sau bolile cu transmitere sexuală, cabinetele de planificare familială vin în sprijinul româncelor.

Un cabinet și la Lugoj

În Lugoj există un cabinet de planificare familială încă din anul 1992. Acesta a funcționat în diferite locații, printre care Policlinica de pe strada Oltului sau clădirea de pe strada Anișoara Odeanu, iar în prezent este situat în ambulatoriul Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei”, fiind singurul din oraș.

Cabinetele de planificare familială fac parte din sistemul public de sănătate, iar orice persoană, indiferent de vârstă, poate beneficia în mod gratuit de consiliere pentru alegerea unei metode contraceptive cât mai potrivite, adaptate stilului de viață şi condiţiei sănătăţii sale.

Lunar, cabinetul din Lugoj este frecventat de circa 90-100 de femei și adolescente, care au nevoie de consiliere în în schimb, la momentul actual bărbații nu apelează la serviciile cabinetului de planificare familială.

”La cabinet, pe lângă persoanele care vor o metodă de contracepție, se adresează și cele care au recomandare pentru anticoncepționale în scopul tratării unor probleme diverse, precum chistul ovarian. Metodele contraceptive cele mai uzitate la noi sunt pilulele contraceptive, dispozitivele intrauterine și prezervativul, singurul care protejează și împotriva bolilor cu transmitere sexuală”, explică dr. Lucia Gârbea.

Campanii de informare și în școli

Activitatea cabinetului de planificare familială din Lugoj se extinde și în afara spitalului. Periodic, dr. Lucia Gârbea derulează campanii de informare în școlile din municipiu, dar și la casele de fete și centrele de plasament. Obiectivul principal al acestor acțiuni este combaterea sarcinilor nedorite, în special la minore, dar și la tinerele din mediul rural unde accesul la infor­mație este limitat.

”Avem persoane atât din mediul rural, cât și din mediul urban care vin la cabinet. Nu aș putea spune că există o medie de vârstă. Vin și adolescente pentru a alege o metodă contraceptivă, dar și femei care au născut deja și își doresc spațierea sarcinilor. Unele tinere au venit însoțite de mamele lor, altele vin singure. Consultațiile sunt confi­dențiale”, adaugă dr. Lucia Gârbea.

Prețuri mici pentru contraceptive

Un alt avantaj al vizitei la cabinetul de planificare fa­milială este faptul că de aici, periodic, se pot obține gratuit antinconcepționale sau prezer­vative, în funcție de campaniile la nivel de țară, iar atunci când nu se distribuie gratuit, acestea se pot cumpăra la prețuri promoționale, mult sub prețul cu care se vând în farmacii.

Spre exemplu, un test de sarcină costă la cabinetul din Lugoj mai puțin de 2 lei.

Tinerele trebuie să știe că atitudinea medicului din cabinetul de planificare fa­milială este una nemoralizatoare, menirea acestuia fiind să sprijine și să consilieze.

Este important ca noile ge­nerații să aibă acces la informație, iar tristul fenomen al mamelor minore, care de cele mai multe ori aban­do­nează școala din pricina sarcinii, să fie diminuat.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE