Ultima oră

Prețul exagerat al lemnului de foc taie porcul de pe lista multor familii din Lugoj

MondialCriza lemnului de foc, îi aduce în pragul disperării pe majoritatea lugojenilor care se încălzesc cu acest combustibil, considerat deja ca fiind mult mai scump decât benzina.

Loviturile date celor care mai făceau un ban în plus cu ca­mioneta, Dacia papuc, sau furgoneta, prin confiscarea drujbelor ori chiar a mașinilor și tractoarelor cu remorcă folosite la transportul materia­lului lemnos fără acte, a ridicat prețul pe metru cub sau ster, la un prag inimaginabil până acum, iar prognozele meteo pentru iarna care se a­propie nu sunt deloc li­niș­ti­toare.

Vremurile în care co­mercianții te îmbiau pe “dru­mul Gării”cu mașinile pline ochi de fag, carpen, salcâm sau cer, au dispărut, iar odată cu ele și confortul din locuințele oamenilor care sunt nevoiți să drămuiască fiecare bănuț, din salariu ori pensie, pentru a nu îngheța de frig când temperaturile scad mult sub zero. Ba mai mult, unii bătrâni singuri, care au pensia puțin peste 500 de lei, nu pot beneficia legal nici de ajutorul de încălzire oferit de primărie.

“Am 72 de ani, dar eu nu am pomenit așa ceva de când mă știu. Chiar și pe vremea co­mu­niștilor nu duceai lipsă de lemn sau cărbuni. Dacă o țin tot așa, noi cei bătrâni și singuri, nu avem nici o șansă, ne găsesc vecinii înghețați în casă. Eu am o pensie de 520 de lei după bărbatul meu și nu pot primi nici un ajutor, că sunt considerată prea bogată cu banii ăștia. Am pus câte un milion deoparte în fiecare lună, am mai luat două mili­oa­ne împrumut și acuma mi-am cumpărat o camionetă de lemne pe care am dat 12 milioane, unde nu cred că sunt mai mult de șase metri cubi. Dacă iarna e lungă nu știu ce voi face, că alți bani nu am. Pe lângă asta mai iau și medicamente, iar până achit datoria mănânc ce pot, cartofi, fasole, că de carne nu am bani decât poate de sărbători, sau dă Dumnezeu să primesc poma­na porcului de la vre-un ve­cin”, povestește lăcrimând Vio­rica T., pensionară din Lu­goj.

Deși, oferte pentru lemn de foc există prin cunoștințe sau la anunțurile din ziar, chiar și familiile cu un suport financiar bun, care au centrale pe gaz dar au folosit până acum lemnul ca sursă suplimentară de încălzire, renunță treptat la el. Puținii comercianții care se mai ocupă cu lemn, spun că prețul cerut de ocoalele silvice, tăiatul, transportul și cantitățile insuficiente au ridicat prețul în halul acesta.

“Până acuma trei – patru ani, ne mai descurcam cu pă­du­ra­rul, acuma nu mai vrea nimeni să își piardă serviciul și totul merge legal. Noi cumpărăm pe bon și destul de scump, iar cu toate adunate, oameni la încărcat, motorină, tăiat, plus că trebuie să câștigăm și noi ceva la o mașină, ăsta e prețul. E adevărat că acum trei ani dădeam o camionetă cu 600 de lei și astăzi este 1.250 de lei fără negociere, dar câștigul meu este tot ăla, maxim 200 de lei. Vedeți că sunt zone cum este Nădragul spre exemplu, unde cade pădurea pe ei, sau cei care sunt proprietari de pădure și oamenii nu mai au curaj să adune nici măcar o creangă uscată, că se aleg cu dosar penal. Dacă ai casă mare cu centrală pe lemne poți să dai și 80 – 100 de milioane într-o iarnă lungă. Ce să mai zicem de cei din zona de câmpie, după Timișoara, unde am dat metrul cub și cu 350 de lei”, ne explică C.R, comerciant.

Conform Institutului Na­țional de Statistică, în Ro­mânia sunt peste 3,5 milioane de gospodării care se în­căl­zesc cu lemn, adică aproximativ 40 % din populație.

După un calcul simplu făcut de spe­cialiști, minimul necesar este de 5 mc. pe gospodărie, adică 15 milioane de metri cubi, iar la ora actuală, în România se taie pentru industria mobilei, construcții și lemn de foc, în total 18 milioane de metri cubi, total insuficient pentru a acoperi necesarul populației.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Prețul exagerat al lemnului de foc taie porcul de pe lista multor familii din Lugoj

  1. Gresit! Principalul vinovat este statul pentru ca permite exportul!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE