Ultima oră

Prăjitura Mărţişor

Ingrediente

Blat:

  •  100 gr cacao
  • 200 ml apă clocotită
  • 200 gr unt
  • 300 gr zahăr brut
  • 1 cană lapte ( 200 – 250 ml)
  • 6 ouă
  • 1 plic praf copt
  • 400 gr făină albă

Sirop

  • 400ml apă
  • 3 lg miere
  • 3 lg amaretto

Crema:

  • 250 gr mascarpone
  • 400 gr smântână
  • 100 gr zahăr pudră
  • 100 gr fulgi ciocolată

Glazura:

  • 400 gr ciocolată minim 50% masă cacao
  • 2 căni lapte dulce

Crema albă:

  • 100 gr mascarpone
  • 200 gr smântână lichidă
  • 50 gr zahăr pudră vanilat
  • Alune în ciocolată
  • Cacao pentru pudrat

Mod de preparare
Într-un castron, punem cacaoa, zahărul şi adăugăm apa clocotită. Amestecăm rapid cu un tel, apoi adăugăm untul tăiat cubulete. Amestecăm în continuare până se topeşte untul şi se omogenizează compoziţia.

Adăugăm laptele şi apoi ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare. Cernem făină cu praful de copt şi încorporăm în compoziţie.

Pregătim o tavă dreptunghiulară, prevăzută cu hârtie de copt. Ca să întindeţi mai uşor hârtia de copt în tavă, umeziţi-o un pic pe spate şi apoi întindeţi-o în tavă. Va fi mai maleabilă şi se va aşeza mai frumos.

Turnăm compoziţia şi batem uşor tava de blatul mesei, astfel vor ieşi bulele de aer formate.

Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute. Va rezulta un blat crescut frumos şi drept. Lăsăm la răcit.

Între timp, punem apa la fiert într-un ibric, sa putem face siropul. Lăsăm să fiarbă, apoi dăm la răcit. Când apa a devenit călduţă numai, punem câteva linguri de miere, amestecând ca să se topească şi adăugăm lichiorul. Lăsăm deoparte.

Într-un castron, punem smântâna şi zahărul şi mixăm bine. Când se întăreşte un pic, adăugăm brânza mascarpone şi o încorporăm. Dăm crema la frigider.

Tăiem blatul în două straturi, atenţie să fie oarecum egale. În aceeşi tavă de copt, lăsăm hârtia de copt şi aşezăm un prim strat de blat pe care îl insiropăm cu jumătate din cantitatea de sirop. Blatul este unul dens, ciocolatos, şi va absorbi mult sirop, însă fără a fi extrem de umed. Adăugăm crema şi apoi presărăm fulgi de ciocolată. Aşezăm cel de-al doilea strat de blat şi insiropăm. Aşezăm o hârtie de copt deasupra prăjiturii şi o dăm la rece să se aşeze.

Între timp, pregătim glazura. Ciocolata o punem la topit, pe baie de aburi, adăugăm laptele, amestecăm şi o lăsăm pe baie de aburi. Va reieşi o compoziţie fluidă, numai bună pentru glazurat prăjitura.

După ce s-a răcit prăjitura, o tăiem în pătrate potrivite sau o putem decupa cu o forma rotundă. Glazurăm fiecare porţie cu ciocolata caldă şi apoi dăm din nou la rece.

Într-un castron, turnăm smântâna lichidă şi o mixăm bine. Când începe să capete consistenţă, adăugăm zahărul vanilat şi mixăm în continuare. Adăugăm brânza mascarpone şi mixăm până la omogenizare. Crema astfel obţinută o turnăm într-un poche şi ornăm fiecare porţie de prăjitură. Atenţie! Glazura de pe prăjituri trebuie să fie răcită când ornăm, altfel riscăm să se înmoaie crema. Aşezăm câte o alună în ciocolată şi pudrăm un pic de cacao.

Dăm la rece până la servire!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE