Ultima oră

Povești? Edilii lugojeni vor investiții serioase în 2019

Mondial

Pe lângă reabilitarea Podului de Fier şi găsirea unei soluţii alternative de păstrare a circulaţiei rutiere, peste Timiş, în zona centrală a oraşului, primarul Francisc Boldea a amintit ”terminarea tuturor obiectivelor începute din mandatele anterioare, în acest mandat nou. Acestea se regăsesc în programul cu care am câştigat alegerile”.

Pentru noul an, administraţia locală mai propune: terminarea grădiniţei din Cartierul Balta Lată, terminarea Şcolii Populare de Artă (la interior), moderni­zarea grădiniţelor din oraş şi a unor şcoli, terminarea obiectivului de investiţii – moderni­zarea Galeriei Pro Arte, moder­nizarea şi trecerea în circuitul turistic a Casei Muzicii ”Ion Vidu”.

Se va finaliza modernizarea Centrului de Relaţii Inter­na­ţio­nale care îşi are sediul în imobilul istoric din Piaţa J. C. Dră­gan nr. 6, ”cu mutarea, în cele 17 încăperi, a tuturor asociaţiilor de prietenie cu oraşele înfrăţite, precum şi a unor asciaţii non profit, care se implică în viaţa oraşului, alături de Relaţiile Internaţionale ale Primăriei”.

Refrene vechi, pentru noul an

Desigur, este repus pe tapet un mai vechi deziderat, care el singur ar acoperi un front mare de lucrări: ”modernizarea centrului oraşului de la Podul de Fier, până la Bucegi – semafor Dacia, într-o nouă viziune, cu schimbarea tuturor utilităţilor şi a mobilierului urban. Urmărim, aşa cum am mai spus, închiderea circulaţiei în zona Galerie ProArte şi Muzeu şi realizarea unei noi străzi cu deschiderea circulaţiei în zona Băii Comunale”.
Un alt vechi proiect anunţat de anul trecut, la care au început lucrările la interior, va fi reluat în 2019. Este vorba despre continuarea lucrărilor din Piaţa Drăgan, începând cu Casa Epstein – ”Bumbacul”.

Se mai anunţă realizarea într-o nouă concepţie a iluminatului public, începând cu anul 2019, cu accent pe Piaţa Drăgan şi Piaţa Victoriei.

Investițiile în sănătate, prioritare

Președintele PNL Lugoj, Claudiu Buciu, consideră că orașul are priorități pe care actuala ad­mi­nis­trație nu le are pe agendă și spe­ră ca ele să fie puse în prac­tică în anul viitor.

“Cu trecerea anilor vedem tot mai mult cum actuala administrație nu ne ia în consi­derare. Ultimele zile ne-au arătat cu vârf și îndesat acest lucru. Lugojul nu a fost deszăpezit, Primăria angajând pentru acest serviciu Salprestul, societatea noastră în care nu s-a investit nimic. Boldea se aștepta ca utilaje primite cadou, vechi de peste 40 de ani și fără ITP să facă față intemperiilor. O aș­tep­tare ignorantă și batjocoritoare. Nu poți aștepta iarna cu două camioane de material antiderapant, când orașul avea nevoie de cel puțin 20! Nu poți minți lugojenii că nimeni nu vine la licitațiile pentru des­ză­pezire, când tu, Boldea, nu ai organizat nicio licitație! În 2019, Lugojul trebuie să-și recapete credibilitatea față de cei care ne sunt parteneri. Sportivii au plecat acasă de Crăciun cu indemnizațiile neplătite, Clubul Sportiv Municipal are datorii de 6 miliarde de lei vechi, spitalul are datorii de peste 25 de miliarde lei vechi, Meridianul are ipotecate clădirile și tere­nurile pentru 12 miliarde de lei vechi, Salprestul are datorii de peste 20 de miliarde lei vechi și, în plus, este în insolvență și a rămas și fără două treimi din angajați. Peste toate acestea, con­form ultimului raport al Curții de Conturi, astăzi Primăria Municipiului Lugoj are credite nerambursate în valoare de 330 de miliarde de lei vechi. Acesta este bilanțul actualei administrații. Administrația locală nu finanțează suficient spitalul și în timpul zăpezilor din ultimele zile spitalul a rămas fără seringi și perfuzoare, pentru că și-a pier­dut credibilitatea în fața furnizorilor. 2019 trebuie să ne aducă investiții necesare, iar nu fantasmagorice, precum un nou pod, lipit de Podul de Fier. Avem nevoie de un computer tomograf la spital, unul al nostru, astfel încât lugojenii să nu mai plă­tească aceste investigații. Trebuie sa facem primii pași pentru construcția unui spital nou. PNL va propune Consiliului Local alocarea de fonduri pentru întocmirea unui studiu de fezabili­tate cu privire la construcția unui nou spital, acesta fiind primul pas și pentru obținerea unei finanțări. 2019 trebuie să ne aducă generatoare pentru uzinele de apă, pentru forajele de captare, pentru a nu ne mai reîntoarce în evul mediu. 2019 trebuie să ne aducă investiții masive în gradinițe și școli. A zugrăvi pe dinafară, ori a pava curțile școlilor, nu va crește niciodată calitatea educației pe care o primesc copiii noștri. 2019 trebuie să ne aducă in­vestiții în izolarea blocurilor. Actualul primar a promis enorm și n-a făcut mai nimic. Însă, nu în ultimul rând, actuala ad­mi­nistrație ar trebui să pună capăt incompetenței fără sfârșit raportat la investițiile din oraș, fiind imperios necesar să termine ce a început”, a spus Claudiu Bu­ciu.

Nevoie de școli moderne

Liviu Brîndușoni, consilier local și președinte al filialei locale a USR vrea ca anul viitor să promoveze o serie de proiecte privind luarea unor măsuri concrete în domeniul social, sănătate, învățământ, adminis­trație și protecția mediului.

“Trebuie transparență și monitorizarea continuă a proiectelor de investiții gestionate de aparatul de specialitate al Primarului și de instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local și a deciziilor luate de Executiv în privința modului de cheltuire a banului public. Sunt necesare soluții pen­tru îmbunătățirea situației din școli, după o centralizare a problemelor semnalate de către părinți și voi cere celor responsabili să-și facă datoria în limitele legii. Așa cum se constatată până în prezent, în afară sumelor uriașe de zeci de mii de euro alocate în fiecare an pentru instalarea unor sisteme de supra­veghere, lucrări executate de aceleași firme alese cu dedicație, nu se face nimic pentru elevi. Suntem tot în situația în care părinții susțin financiar activitatea didactică, din propriul buzunar, prin achiziționarea rechizitelor, a produselor de igienă, a mobilierului și altor lu­cruri necesare derulării procesului de învățământ în condiții de­cente. E nevoie de măsuri, pen­tru îmbunătățirea traficului și mobilității urbane, deoarece, în afară unor documentații plătite de Primăria Lugoj, nu s-a făcut absolut nimic în acest sens, luarea unor decizii în privința siguranței cetățeanului și a protecției bunurilor aparținând Municipiului Lugoj. Trebuie măsuri concrete printr-o alocare financiară adecvată în privința salubrizarii stradale a Lugojului, a desființării gropilor clandestine de gunoi, încheierea unor contracte cu firme profesioniste în domeniul deszapezirii orașului pentru o mai bună gestionare a situațiilor de risc în cazul unor calamități naturale”, crede Liviu Brîndușoni.

Acesta spune că va continua să sesizeze instituțiile abilitate, atunci când Primăria Lugoj sau instituțiile pendinte aplică o serie de măsuri prin încălcarea legislației și când se prejudiciază bugetul local. Câte dintre aceste proiecte vor fi puse în aplicare și vor prinde contur, rămâne de văzut.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE