Ultima oră

UPDATE Povestea fetelor orfane de la Lugoj care au cântat la BBC. Copiii din centrul de la Lugoj au fost la Crăciunul Orfanilor

MondialÎn anul 1994, într-o perioadă în care puţini români au reuşit să plece din ţară, 27 de fete orfane din Lugoj au traversat toată Europa şi au cântat la Londra, la BBC

Un om cu suflet mare, timişoreanul Doru Racovicean a fost implicat în ultimii 25 de ani în activităţi cu copiii orfani şi abandonaţi din centre de la Recaş şi Lugoj, dar şi cu copiii de la Centrul de Reeducare din Buziaş. Prin fundaţia Missio Link International cu care lucrează, Racovicean s-a implicat ca şi misionar creştin în ajutorarea fetelor de la Casa de Fete din Lugoj.

Timişoreanul îşi aminteşte că imediat după Revoluţie a venit o familie de americani, care nu a rezistat mai mult de şase luni.

„Erau 250 de fete. Era foarte greu să lucrezi cu ele, să le implici în activităţi religioase atâta timp cât erau fete de 17-18 ani care nu au fost niciodată la biserică”, îşi aminteşte Doru Racovicean, care la vremea respectivă lucra cu copiii din Recaş. „La Recaş am selectat 30 de copii şi am înfiinţat un cor cu care am fost în Irlanda de Nord şi în Anglia, unde a făcut un turneu de şase săptămâni. A fost extraordinar”, a povestit Doru Racovicean.

Turneu în toată Europa

Datorită experienţei avute la Recaş, fundaţia cu care lucra Racovicean l-a selectat pentru Casa de Fete de la Lugoj. Împreună cu soţia lui, timişoreanul a început lucrul cu fetele de la Lugoj, a selectat 27, cu care a reuşit într-un an şi jumătate, cu trei repetiţii pe săptămână, să înfiinţeze un cor.

„Au fost foarte mulţi copii. Orfelinatul era supraaglomerat. Erau copii mici care stăteau cu cei mari, care ar fi trebuit să părăsească centrul, dar nu aveau unde să se ducă. Cu toate aceste condiţii, au fost oameni extraordinari, cum a fost directoarea centrului de la vremea respectivă, doamna Popârlan. Avea un suflet de mamă”, a declarat Racovicean. Acesta mărturiseşte că pe lângă activitatea cu corul de fete organiza vizite cu copiii la Româneşti, la mănăstirea Şag-Timişeni, se mergea cu colindul, se organizau cluburi de vacanţă. În 1994, când mulţi români nu puteau merge în străinătate, Doru Racovicean şi pastorul Eugen Groza, sprijiniţi de fundaţia din care făceau parte au reuşit să ducă corul de la Casa de Fete de la Lugoj într-un turneu în Europa.

„Am format din nou o echipă şi în 1994 am fost cu ele într-un turneu în Ungaria, Austria, Germania şi Irlanda de Nord. Am cântat de trei ori cu ele la BBC London, am vizitat Palatul Parlamentului. Oamenii au fost de o căldură extraordinară, le-au creat toate condiţiile. A fost ca un vis. După Revoluţie, în Europa se ştia că sunt copii orfani, cu handicap. Circulau tot felul de imagini cu ce se întâmpla în orfelinate. Oamenii au fost impresionaţi de cum s-au prezentat fetele. Când au văzut că au cântat copiii 30 de cântece în trei limbi pentru ei a fost un miracol”, a mai povestit Racovicean.

Multe din fetele care au participat la turneul european au reuşit să îşi formeze o familie, iar Doru Racovicean povesteşte experienţa avută chiar anul trecut cu una dintre fete, care este căsătorită cu un arădean şi stabilită în Danemarca. Venită la Arad, fata l-a căutat pe Racovicean să îi mulţumească.

„Anul trecut la Crăciun. Erau trei fete în orfelinat la Lugoj. Am fost extraordinar de surprins, când una dintre ele a venit la mine, m-a luat în braţe şi atunci mi-a spus cine e. Are o fetiţă foarte frumoasă şi un soţ iubitor. Mi-a povestit şi de celelalte fete. M-a impresionat că a venit să mă caute după atâta timp”, a declarat timişoreanul.

Crăciunul orfanilor

Una din activităţile în care se implică Doru Racovicean, care acum lucrează cu copiii de la Centrul de Reeducare din Buziaş, este Crăciunul Orfanilor. Organizat în fiecare an în data de 26 Decembrie, Crăciunul Orfanilor adună la Timişoara sute de copii din centre de plasament şi copii ai străzii care participă la o slujbă religioasă şi la o masă festivă dedicată lor. În fiecare an, de la Revoluţie şi până acum, au fost copii de la centrul din plasament din Lugoj care au participat la Timişoara, la Crăciunul Orfanilor.

Anul acesta, noua directoare a centrului de la Lugoj nu le-a mai permis copiilor să meargă.

„Spre surprinderea şi tristeţea mea, noua directoare nu a mai lăsat copiii să vină, cu toate că am închiriat un autobuz pentru asta. Am înţeles că au fost invitaţi în altă parte”, a spus Doru Racovicean, potrivit căruia copiii de la Lugoj aveau pregătit şi cântecele pentru programul religios dedicat Crăciunului Orfanilor.

UPDATE: Directoarea centrului din Lugoj, Oana Lungulescu-Tyukodi a declarat că problema participării copiilor de la Lugoj la Crăciunul Orfanilor de la Timișoara a apărut pentu că în momentul lansării invitației de la Timișoara, centrul acceptase deja o invtitație de la Lugoj. Într-un final, problema a fost rezolvată și 20 de copii însoțiți de trei educatori au participat la Crăciunul Orfanilor de la Timișoara, unde au prezentat un program de colinde.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE