- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Porcii de sacrificat sunt puţini şi scumpi

Mondial [1]

PorcPorcii pentru sacrificare crescuţi în gospodăriile populaţiei din estul judeţului ar putea fi destul de scumpi chiar şi la vedere, nu numai la preţ, în preajma Crăciunului. În zona Buziaş – Lugoj – Făget, efectivele înregistrate se ridică la un număr de 17.776 de râmătoare, în condiţiile în care populaţia care locuieşte în acest perimetru depăşeşte 120.000 de persoane.

Porc

Porcii pentru sacrificare crescuţi în gospodăriile populaţiei din estul judeţului ar putea fi destul de scumpi chiar şi la vedere, nu numai la preţ, în preajma Crăciunului. În zona Buziaş – Lugoj – Făget, efectivele înregistrate se ridică la un număr de 17.776 de râmătoare, în condiţiile în care populaţia care locuieşte în acest perimetru depăşeşte 120.000 de persoane.

Acest fapt ar putea ridica preţurile în preajma sărbătorii Naşterii Domnului cu cel puţin un leu în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când media pe kilogramul de porc viu a fost de opt lei. „Efectivele prezentate sunt doar din gospodăriile crescătorilor. Se simte o scădere a acestora în ultimii ani şi preţurile ar putea creşte de Sărbători. Gospodarii evită să mai crească porci şi datorită faptului că statul nu mai subvenţionează această ramură a zootehniei”, declara un medic veterinar din zona Lugoj – Buziaş – Făget.

În municipiul Lugoj, cu tot cu satele Tapia şi Măguri, existau la începutul lunii noiembrie doar 511 godaci, la Făget şi în cele nouă sate aparţinătoare (Temereşti, Bichigi, Povergina, Bunea Mare, Colonia Mică, Begheiu Mic, Jupâneşti, Băteşti, Brăneşti) – 857, iar la Buziaş, cu cele două sate – Bacova şi Silagiu – sunt 1.229 de capete.
Cea mai bogată zonă este tot cea a Buziaşului, (comunele Balinţ, Bara, Boldur, Coştei, Darova, Bethausen şi Obaba Lungă), unde sunt crescuţi în prezent 6.947 de porci, aceasta fiind urmată de zona Făgetului (comunele Mănăştiur, Dumbrava, Margina, Tomeşti, Curtea, Pietroasa), cu 6.500 de capete.

Zona Lugojului, care cuprinde comunele Bârna, Criciova, Găvojdia, Fârdea, Victor Vlad Delamarina, Nădrag şi Ştiuca, are doar 4.329 de godaci. În aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor de la Direcţia Sanitară Veterinară Timiş, Lugojul avea efective de porci aproape duble – 8.020, Buziaşul – 8.128 şi Făgetul – 4.422.