Ultima oră

Politicienii plătiţi din bugetul local nu vor ca lugojenii să afle câţi bani câştigă din salarii şi indemnizaţii

consilieriConform Legii 544/2001, orice instituţie publică este obligată să elibereze informaţiile solicitate, cu excepţia câtorva cazuri enumerate la Art. 12.

Mondial

consilieri

Conform Legii 544/2001, orice instituţie publică este obligată să elibereze informaţiile solicitate, cu excepţia câtorva cazuri enumerate la Art. 12.

Acestea se referă la informaţiile din domeniul apărării naţionale, la informaţiile cu privire la datele personale, la informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare etc.

În dorinţa de a arăta lugojenilor cât câştigă politicienii ajunşi în funcţii publice, ziarul Redeşteptarea a cerut şi compartimentului  de Relaţii cu Publicul din cadrul Primăriei Lugoj unele informaţii de interes public, în care se solicita salariul lunar net al primarului şi al viceprimarului, precum şi indemnizaţia lunară a consilierilor locali.

Printr-o adresă semnată de primarul Francisc Boldea şi secretarul municipiului, Primăria Lugoj a refuzat să comunice aceste informaţii.

În motivaţia refuzului se citează o lege valabilă pentru angajatorii privaţi, fără să se ia în seamă Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public: „Conform prevederilor art. 163 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii – republicată, salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”.

La Primăria Timişoara se poate

Înainte de a trimite o reclamaţie administrativă conform legii, redacţia Redeşteptarea a mai trimis o solicitare Primăriei în care a argumentat necesitatea şi normalitatea de a primi informaţiile, ba mai mult, a arătat că Primăria Timişoara a transmis redacţiei, tot în urma unei solicitări pe Legea 544/2001, salariile nete ale primarului Nicolae Robu (6.545 lei) şi viceprimarului Dan Diaconu (5.748), precum şi indemnizaţia lunară a consilierilor timişoreni (311 lei).

De asemenea, pe site-ul Prefecturii Timiş salariile nete pe luna septembrie sunt afişate la loc vizibil.

Cu toate acestea, Primăria Lugoj continuă ilegalitatea, răspunzând la noua solicitare că „ne menţinem punctul de vedere exprimat în adresele anterioare”. Din aceste răspunsuri se pot trage doar două concluzii: angajaţii Primăriei ori nu cunosc legile cu care lucrează zi de zi, ori în spatele salariilor edililor se ascund nereguli.
Ambele răspunsuri negative sunt semnate de primarul Francisc Boldea, de secretarul Dan Ciucu şi coordonatoarea Compartimentului Relaţii cu Publicul Angelica Rus.

Prefectul de Timiş: „Le voi atrage atenţia că încalcă legea!”

Contactat în acestă problemă, prefectul Eugen Dogariu ne-a declarat că va trage un semnal de alarmă despre nerespectarea legii la Lugoj.

„Primăria Lugoj nu este pe un nivel de subordonare cu Instituţia Prefectului. Totuşi, dacă-mi trimiteţi o adresă în acest sens, voi atrage atenţia primarului Lugojului că încalcă legea, însă rămâne la latitudinea lor să hotărască ce fac în continuare, dumneavoastră având la dispoziţie mai multe instrumente de a le ataca decizia”, a precizat prefectul Eugen Dogariu.

Active Watch, şocaţi de răspunsul Primăriei Lugoj

Contactaţi pe acest subiect, reprezentanţii Active Watch, una dintre cele mai importante organizaţii de apărare a drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare din ţară, s-au declarat şocaţi de faptul că încă există astfel de situaţii în 2012 într-un municipiu din România.

„Lipsa de transparenţă a Primăriei Lugoj este în totală contradicţie cu spiritul şi litera legii. Invocarea Codului Muncii şi a obligaţiei angajatorului de a asigura confidenţialitatea salariului este hilară atunci când angajatorul este cetăţeanul.

Statul de drept nu este o opţiune, iar transparenţa cheltuirii banilor publici nu este un favor. Lipsa de comunicare cu instituţiile de presă se traduce, invariabil, în lipsa de comunicare cu cetăţenii care au garantat funcţia primarului”, ne-a declarat Irina Zamfirescu, coordonatoarea proiecte în Departamentul Buna Guvernare, care a precizat că şi Active Watch va trimite aceeaşi solicitare Primăriei Lugoj.

Redeşteptarea a înaintat deja o reclamaţie administrativă către Prefectura Timiş. Dacă nici în urma acesteia Primăria nu-şi revizuieşte răspunsul, va trebui să răspundă în instanţă pentru încălcarea gravă a dreptului la informare al cetăţenilor.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE