"> Plenara CC a Consiliului Local! Hai să aplaudăm pe cine ne place – Redesteptarea

Plenara CC a Consiliului Local! Hai să aplaudăm pe cine ne place

 Plenara CC a Consiliului Local! Hai să aplaudăm pe cine ne place

Sedințele de Consiliu Local încep să revină la statutul de altă dată, când sala Primăriei Lugoj se transforma într-o mică piață, în care fiecare își striga opinia, se fuma, mai se înjura, totul în spiritul unei democrații prin care libertatea de exprimare era sfântă.

După ani buni, circul din Consiliul Local se perpetuează la fiecare ședință, iar autorii sunt în ambele tabere, atât pe scaunele aleșilor locali, dar și în zona destinată celor care vor să le urmărească ședințele.

Ultima adunare a consiliului a fost chiar o adunare, plină de lume pestriță, cu oameni din societatea civilă, una cam prea puțin elegantă în exprimare, elevi și tineri care erau departe de subiectele ce se discutau la ședință.

Dacă Daniela Lungu a avut un discurs incriminator legat de modul în care consilierii știu să își facă datoria, ceilalți ”colegi” au stârnit momente de ilaritate și ușor jenante.

Consilieri locali Brândușoni și Baboniu (ultimul mai mult victimă colaterală) au primit un imbold motivațional din public, atunci când au părăsit sala din motive de incompatibilitate: ”Hai ieși, Mișcă mai repede!”. S-a mai auzit ”Ăștia n-au nici o treabă!”, ”Nu faceți nimic pentru oraș!”, ”Vă plătim degeaba!” și altele.

Aplauze la comandă

Cum fostul primar Marius Martinescu a fost cel ”norocos” să conducă ședința Consiliului, bineînțeles că a fost transformat într-o țintă a celor din sală, colegi și chiar primarul Francisc Boldea.

La o replică a celui din urmă, din sală s-a auzit imboldul ”Hai să aplaudăm!”, iar aplauzele furtunoase ne-au amintit de celebrele plenare ale partidului din anii ’70-’80, pe care mulți din sală nici nu le-au prins.

Martinescu a replicat imediat: ”Mulțumesc pentru aprecieri”, iar răspunsul nu s-a lăsat așteptat: ”Nu sunt pentru dvs, sunt pentru domnul nostru primar!”.

Tot Martinescu (culmea, singurul din opoziție ce a votat proiectul cartierului Militari) a fost ținta și a reprezentantului satului Tapia în consiliu, Alin Cimponieru, aflat la prima luare de cuvânt într-o ședință, în cei deja șase ani de participare.

Iar dacă ați avut vreo speranță că s-a referit la problemele localității din care provine, nici o șansă.

Era supărat că fostul primar a dat în judecată Consiliul Local pentru o hotărâre legată de Meridian 22 și Salprest:

”De ce nu vă dați dvs în judecată pentru cei 12 ani în care ați condus Lugojul și nu ați făcut nimic!”.

”Ați uitat să spuneți și de cele 12 miliarde de lei furate și vila din Dealul Viilor” a replicat Martinescu.

Obosit probabil de efortul de a vorbi în public, Cimponeriu a părăsit în trombă ședința 10 minute mai târziu.

Lugojul dansează

O altă ciudățenie a ședinței a fost prezența unui cetățean ce se autointitulează președintele celor care nu votează și cum are o majoritate de aproape 60% în Lugoj, a decis că trebuiesc făcute niște schimbări în oraș.

Iar pentru aceasta ar fi nevoie de un proiect de hotărâre pentru punerea în aplicare, în fiecare duminică, a manifestării ”Lugojul dansează”.

”Trebuie să ne mișcăm și de ce să nu dansăm în fiecare duminică, uite îl avem și pe Puiu Munteanu aici, ne poate învăța de toate. Domnu’ primar, dați o hotărâre, că e important” a spus respectivul.

Toate cele relatate mai sus ar fi extrem de simpatice, dacă nu s-ar fi întâmplat într-o ședință a Consiliului Local, forul de decizie cel mai important la nivel local. Dar din păcate și acesta este doar a reflexie, mai palidă, a ceea ce se întâmplă la nivel național, unde se vorbește mult, prost și fără rost.

P.S. Poate se gândesc cei care organizează ședințele de consiliu că jurnaliștii, puțini, buni sau răi, nu ar trebui să scrie în 2018 pe genunchi, pentru că cineva ”inspirat” a decis ca masa presei să fie pusă la zid. Sau de fapt cam așa e și soarta cetățeanului…

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: