Ultima oră

Piața Drăgan, carte de vizită a Lugojului, la centenarul Marii Uniri

MondialPrimarul Francisc Boldea se pregătește de centenarul Marii Uniri. Piața catedralei unite este considerată cartea de vizită a orașului, care va fi restaurată în întâmpinarea evenimentului.
Piața J.C. Drăgan este un ansamblu de monumente de categoria

A protejat, aflat pe lista monumentelor, cu in­di­ca­tivul TM – IIa – A – 06251. Casele de aici au fost ridicate în perioada se­co­le­lor XVIII – XX și au a­parținut, în mare parte, unor oameni înstăriți ai a­ce­lor vremuri. Piața, construită în jurul Catedralei Greco – Catolice (sec. XIX), are a­șadar aproape 200 de ani de istorie în această con­fi­gu­ra­ție.

Acestea sunt ar­gu­mentele pentru care primarul Boldea dorește să transforme acest obiectiv într-o carte de vizită a orașului, la 100 de ani de la Marea Unire.

”Marți, 17 iulie, am înaintat o adresă la Ministerul Culturii, pentru a pregăti Piața Drăgan care este sit de gradul 0 pentru a întâmpina cum se cuvine serbările dedicate Cen­te­na­ru­lui Marii Unirii din de­cembrie 2018. Cerem o derogare pentru a începe mai repede lucrările la a­ceastă piață reprezentativă a orașului”, ne-a declarat pri­marul Francisc Boldea.

Sistematizarea arhi­tec­tu­rală a fațadelor Pieței J.C. Drăgan presupune renovarea și reabilitarea clădirilor is­to­ri­ce ale Pieței. S-a început cu tronsonul I. Până acum, au fost reabilitate cu bani publici sediul fostei primării a Lugojului, actualul sediu al Poliției și clădirea fostei Securități, aflată imediat lângă Poliție. Aici, Primăria va muta în luna august se­diul Biroului de Pașapoarte.

Următoarea clădire la care lucrările vor începe este clădirea istorică din piața J.C. Drăgan nr. 6.

Aceasta va ține tot de Primăria Lugoj și va adăposti un centru de relații internaționale cu orașele înfrățite cu Lugojul: Jena (Germania), Orleans (Franța), Szekszard și Mako (Ungaria), Monopoli (I­ta­lia), Corint (Grecia), Vîrșeț și Veliko Gradiste (Serbia), Kriva Palanka (Macedonia) și Nisporeni (Republica Mol­dova).

Clădirea din Piața Dră­gan nr. 6 a fost ridicată la 1850 ca imobil de locuințe, cu spații comerciale la parter (cafenele). Între anii 1905 – 1906, clădirea trece prin transformări majore, fiind complet refațadizată la nivel de acoperiș și frontoane.

Apar decorațiuni în stil art nouveau și ale stilului eclectic maghiar cu in­flue­nțe Lehneriene. Înălțimea ma­ximă la coama aco­pe­ri­șului este de 16,27 metri și ocupă 698 mp de teren.

Lucrările au ca obiectiv înlocuirea integrală a ten­cu­ie­lii, restaurarea tâmplăriei din lemn sau PVC, eli­mi­na­rea instalațiilor și cablajelor de pe fațadă.

Țigla va fi în­locuită cu țiglă de tip solzi specifică epocii 1900.

Pro­iec­tul de restaurare, întocmit de arh. Dan Idiceanu, mai cuprinde realizarea unui soclu de culoare crem, ten­cu­ială nouă în culorile roșu, cărămiziu, galben deschis, montarea de jgheaburi și burlane din tablă zincată etc.

Acoperișul va păstra cele două segmente.

Unul va avea învelitoare de tablă, de cu­loare gri cu inserție de roșu și deasupra va fi țiglă ceramică.

Reamintim că în Piața Drăgan mai sunt și alte clădiri istorice care au fost restaurate de către actualii proprietari.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Piața Drăgan, carte de vizită a Lugojului, la centenarul Marii Uniri

  1. Ion Dubinciuc // 26 august 2017 at 11:49 // Răspunde

    Si cand ma gandesc cate piedici au fost din partea ,,Lumontei de la liberali”pentru a stopa acest proiect .Inca odata s-a dovedit ca profesorul Boldea este un vizionar dar si un bun gospodar

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE