- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Peste o mie de credincioşi, aşteptaţi la hramul Mănăstirii Româneşti

Mondial [1]Înalt Prea Sfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului, va fi prezent, în data de 20 iulie, la Mănăstirea „Izvorul lui Miron” Româneşti, care-şi serbează hramul de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Evenimentul, organizat în incinta frumosului domeniu monahal, atrage mii de pelerini şi credincioşi, care an de an poposesc acolo cu câteva zile înainte, pentru a se reculege şi a se ruga în linişte. Anul trecut, la Româneşti au fost prezenţi peste 1000 de oameni.

Dacă în trecut pregătirile pentru întâmpinarea hramului prin post şi rugăciune se efectuau de către călugări, de această dată, pentru prima oară în istoria sa, organizarea intră în atribuţiunile călugăriţelor, mănăstirea fiind transformată în acest an într-una de maici.

„În 20 iulie, oficiile religioase încep la ora 9 cu Sfânta Liturghie, după care în jurul prânzului va avea loc o agapă creştină, unde toţi cei prezenţi vor fi serviţi cu sarmale”, a declarat P.O Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.

Mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti a fost ctitorită de Miron Cristea, primul patriarh al României.

În anul 1910, pe când era doar episcop de Caransebeş, acesta a făcut o vizită canonică în parohiile din aceste locuri şi sesizând frumuseţea peisajului, a hotărât zidirea unei mănăstiri pe locul numit „Balta caldă”.

Temelia bisericii s-a pus în anul 1912, prin dania familiei Glava din Româneşti. A fost terminată în 1929 şi inaugurată în 1931.