Ultima oră

Pește în crustă crocantă cu bere

Acest pește îmbrăcat într-o crustă crocantă și gustoasă o să vă ducă cu gândul la clasicul fish&chips din pub-urile englezești.

Doar că, evident, în loc de chips (cartofi prăjiți) am pus alături de pește o salată proaspătă, asezonată lejer. Ei bine, ador peștele pregătit în felul acesta, crusta crocantă care închide ermetic în interiorul ei peștele moale și umed care, dacă este pus în valoare de un sos acrișor și catifelat, așa ca sosul olandez, devine un adevărat răsfăț.

Eu am ales pentru acest preparat fileul de cod de Atlantic de la Edenia, un pește pescuit în apele reci ale Atlanticului (pește de captură) cu un conținut de glazură (stratul de gheață care protejează fileul) mult mai mic decât la sortimente asemănătoare încercate în trecut.

Codul Atlantic este un peşte de apă sărată, foarte popular, cu carnea albă, densă, aroma uşoară şi conţinut scăzut de grăsimi.

În același aluat cu bere, însă, puteți îmbrăca și alte preparate, de exemplu inele de calamar și alte fructe de mare dar și legume blanșate (de exemplu puteți pregăti conopida gen ”tempura” cu o crustă foarte crocantă și gustoasă).

Timp de pregătire: 00:20 ore
Timp de gătire: 00:10 ore
Timp Total: 00:30 ore
Număr porții: 4
Grad de dificultate: redusă

Ingrediente:

  • 600 de grame cod de Atlantic Edenia (pachetul conține 5-6 fileuri fără os și piele, cu masa netă de 540 gr, după decongelare)
  • 100 de grame de făină
  • 30 de grame amidon de porumb
  • 1 linguriță paprika (dulce sau picantă, după cum preferați)
  • 1/2 linguriță rasă de piper
  • 1 linguriță pudră de ceapă (dacă nu aveți, puteți înlocui cu 1 lingură de ceapă rasă foarte fin)
  • 125 ml. de bere foarte rece
  • sare și piper
  • ulei pentru prăjit

Salata de crudități

  • 1 salată frisée (sau frunzele de salată preferate)
  • 1 șalotă mică tăiată rondele fine
  • 1 măr verde, acrișor, tăiat bastonașe cât mai fine
  • 1 morcov tăiat julienne (sau ras)
  • 40 de grame sfeclă roșie crudă, foarte fin tăiată
  • 2-3 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper

Sos olandez

  • 2 gălbenușuri
  • 125 grame de unt
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 1 linguriță de muștar
  • sare și piper

Preparare:

1. Chiar dacă lista ingredientelor pare lungă, de fapt e un preparat destul de simplu. În imaginea de mai jos am grupat toate ingredientele laolaltă, codul de Atlantic, în stânga sunt ingredientele pentru crustă (berea, făina, amidonul etc dar și uleiul pentru prăjit), în dreapta sus sunt ouăle, untul, muștarul și lămâia pentru sosul olandez iar restul sunt ingredientele pentru salată, care pot fi înlocuite/adaptate preferințelor voastre.

2. Peștele în crustă crocantă cu bere se va pregăti foarte rapid, așa încât vă recomand să începeți cu sosul olandez, pentru al cărui mod de preparare vă invit să urmăriți rețeta de Sos Olandez deja publicată pe site (inclusiv în varianta video, click pe link). După ce sosul e gata, păstrați-l la cald până în momentul în care e gata peștele.

3. Într-un castron încăpător se amestecă făina, amidonul, pudra de ceapă, piperul și 1 linguriță rasă de sare.

4. Fileurile de cod, pe care le-am decongelat în prealabil lent, peste noapte, se scurg bine de apa de la glazura congelată, se tamponează cu hârtie absorbantă și se condimentează cu sare și piper.

5. Se tăvălesc bine fileurile de cod prin amestecul de făină și se scutură bine.

6. Se toarnă berea foarte rece peste amestecul de făină rămas și se amestecă rapid. E foarte important să nu amestecați foarte mult, e preferabil să rămână cocoloașe decât să se dezvolte glutenul din făină, ceea ce ar duce la o crustă mai degrabă cleioasă decât crocantă.

7. Se încinge pe foc, într-o tigaie încăpătoare, uleiul pentru prăjit. Temperatura recomandată pentru prăjire este de 180 de grade, astfel crusta se va întări repede și nu va absorbi ulei în exces. Rând pe rând, fileurile deja presărate cu făină se îmbracă în aluatul cu bere, se scurg puțin și se pun la prăjit în uleiul încins, fără a le înghesui (se fac în două tranșe). Se prăjesc pe ambele părți până când crusta devine brun-aurie.

8. Fileurile de pește în crustă crocantă se scot pe hârtie absorbantă ca să se dreneze bine de ulei.

9. Foarte rapid, se asezonează salata cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, sare și piper după gust.

10. Se asamblează pe farfurie peștele în crustă crocantă cu bere, salata și sosul olandez și se servește cât e cald atât peștele, cât și sosul. E un preparat care mie, cel puțin, îmi aduce întotdeauna multă satisfacție. Poftă mare!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE