"> Perfect inutil! Centrul de Informare Turistică de la Lugoj, cabana fără rost de pe malul Timișului – Redesteptarea

Perfect inutil! Centrul de Informare Turistică de la Lugoj, cabana fără rost de pe malul Timișului

 Perfect inutil! Centrul de Informare Turistică de la Lugoj, cabana fără rost de pe malul Timișului

Centrul de Informare Turistică din Lugoj, finanțat cu bani europeni, de la bugetul național, dar și local, strălucește prin… absență. La trei ani de la inaugurare, acesta este mai mereu gol, iar lugojenii se întreabă, ca la tăierea panglicii: la ce bun așa ceva?

Construcția Centrului de Informare Turistică a început într-o zi de vineri, 2 octombrie 2015, când muncitorii s-au pus pe treabă și au demolat o parte din aranjamentul urbanistic de pe splaiul Coriolan Brediceanu, imediat lângă podul de beton.

Proiectul, în valoare de 626.165 de lei avea termen de finalizare până la finele lunii decembrie 2016. Termen respectat! Obiectivul, numit pompos ”Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Lugoj”, s-a realizat printr-un proiect cu finanţare euro­peană nerambursabilă, în cadrul Programului Ope­ra­ţio­nal Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promo­varea turismului. Co­fi­nan­ţarea din partea Consiliului Local s-a ridicat la 12.406 lei, restul sumei (ne­ram­bursabilă) fiind asigurată de comunitatea europeană – 560.588,23 lei şi de la bugetul naţional – 47.330,84 lei.

Toate bune și frumoase! Cu acest prilej, primarul Francisc Boldea a avut o bună ocazie să le închidă gura cârcotașilor care îl criticau pentru lipsa pro­iec­telor europene adjudecate. Însă lugojenii, sceptici din fire, se întrebau încă de la data inaugurării – ”ce nevoie avem de așa ceva”? Utilitatea acestui proiect, la fel ca cel cu ”semnele spre viitor”, jupuite și decolorate, este și acum pusă sub semnul întrebării. Teoretic, ”programul de funcţio­ nare este de luni până vineri, între orele 10 şi 17, urmând să fie extins şi în zilele de sâmbătă şi duminică”, dar arareori am văzut vreo activitate pe acolo. Singurele becuri care se aprind sunt cele de la logo-ul verde cu România, zis și ”frunza lui Udrea”, iar ușa este mai mereu în­chisă.

Câteva din argumentele con­struirii acestui centru erau astfel prezentate: ”Obiectivul general al in­vestiţiei vizează dezvoltarea turismului în Lugoj şi în zonele limitrofe. Misiunea centrului va fi aceea de a ajuta vizitatorii municipiului în alegerea celor mai bune variante de călătorie.

Centrul este dotat cu sistem de conectare la internet, iar turiştii vor putea beneficia şi de un film video de pre­zentare a principalelor o­biective turistice ale municipiului.

”La mai bine de trei ani dis­tanță de la inaugurarea de la 4 mai 2016, prea puțini turiști i-au trecut pragul, în cazul fericit că au găsit ușa deschisă și pe cineva înăuntru, unii dornici să vizioneze filmul de pre­zentare a Lugojului (deja depășit, cu obiective și firme care nu mai activează în municipiu) iar alții pentru a cere ajutor ”în alegerea celor mai bune variante de călătorie”.

Soluții există, așa că dacă vrei să faci o plimbare pe Dealul Viilor, cheamă-ți prietenii, ia rucsacul în spate și mergi la drumeție, iar dacă vrei o plimbare cu bicicleta prin împrejurimi, vorbește cu oa­menii de la ”Lugojul pe­da­­lează”, că abia te așteaptă să vii cu ei! Vrei să afli unde e Ti­mișul, privește în stânga, vrei să știi unde e Bre­di­ceanu, mergi pe mal înainte. De altfel, apropo de ”informare turistică”, albumul cu clădiri reprezentative ale Lugojului, tipărit în 1000 de exemplare și menit a fi distribuit de Centenarul Unirii, prin respectivul centru, nu avea trecute printre reperele arhitecturale ale Lugojului chiar clădirea Li­ceului Brediceanu, una dintre cele mai impunătoare din oraș! Orice pensionar întâlnit în cale îți poate spune povești mai interesante decât cele cuprinse între copertele broșurilor oferite la centru. Nu trebuie bani europeni, de la bugetul național și de la cel local, n-ai nevoie de o plimbare la ”cabana” de pe malul Timișului, ca să afli tot ce găsești pe net, stând comod în fotoliul de acasă. Din păcate, și fără vreun partizanat de circumstanță, după trei ani de ”funcțio­nare”, putem defini acest obiectiv în două cuvinte cuprin­zătoare: perfect inu­til.

Cristian Obeadă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: