Ultima oră

Pe urmele celor 5 milioane de euro “înghiţiţi” până acum de staţia de epurare a Lugojului. Curtea de Conturi, sesizată!

Consilierii Liviu Brînduşoni şi Marius Martinescu au făcut o deplasare în teren la staţia de epurare de la Jabăr şi au cerut explicaţii din partea directorului „Meridian 22”, Iosif Groza, în legătură cu starea lucrărilor acestui obiectiv care a „înghiţit” 5 milioane de euro din 2009 şi pînă în prezent, fără a fi pus în funcţiune.

5 milioane de euro din bani publici

Consilierul Liviu Brînduşoni a anunţat că va sesiza Curtea de Conturi în legătură cu cheltuirea banului public.

„S-au cheltuit peste 5 milioane de euro pentru un obiectiv de investiţii din care nu s-a realizat nimic. Era mai bine ca, din aceşti bani, să fie construite locuinţe. Este vorba despre bani publici, 40% din sumă fiind de la bugetul local, iar restul, sume nerambursabile de la Guvern, prin Agenţia de Mediu. Voi sesiza Curtea de Conturi aspura cheltuirii banului public. Voi cere şi un punct de vedere Agenţiei de Mediu, prin care s-a făcut finanţarea acestui obiectiv de investiţii care nu a funcţionat niciodată şi nu funcţionează nici acum”, a declarat presei Liviu Brînduşoni.

Fostul primar Marius Martinescu a reamintit cele trei contracte încheiate pentru acestă lucrare neterminată.

„Sunt deja trei contracte pe acestă lucrare, ne aşteptăm şi la al patrulea. Din ce am constatat la faţa locului, nimic nu funcţionează. Deci apa curge din canalizarea oraşului direct în rîul Timiş”, a precizat Martinescu.

Concluzia specialiştilor de la Timişoara: staţia nu poate funcţiona aşa cum se prezintă acum

Concluziile celor doi consilieri se suprapun sută la sută unui raport întocmit de patru specialişti, în urma unei comenzi a Primăriei Lugoj adresate firmei de specialitate PrefCom SRL Timişoara.

Cei patru specialişti care s-au deplasat în teren pentru o expertiză exactă, comparând proiectul cu realitatea de la faţa locului, sunt: prof. dr. ing. Gheorghe Popa, dr. ing. Elena Savescu, dr. ing. Adrian Popescu şi dr. ing. Adrian Coroi.

Ei au elaborat un raport foarte bine documentat. Expertiza are zece concluzii. Cea mai importantă este că, având în vedere starea ei, staţia de la Jabăr nu poate funcţiona la momentul de faţă.

Pentru punerea în funcţiune ar fi nevoie de încă un milion de euro!

Alte concluzii sunt: instalaţii neutilizate şi care nu au funcţionat niciodată; utilaje şi clădiri deteriorate; bazinele de selectare n-au suferit modificări de structură; treapta biologică şi bazinele aferente sunt în stare avansată de degradare, foarte greu de reabilitat tehnic şi economic; bazinele de aerare nu au dimensiunile necesare unei funcţionări optime; nu e montat sistemul de monitorizare online pentru procesul de nitrificare – denitrificare ; lipsesc tablourile electrice şi nu sunt realizate montajele electrice ale echipamentelor; metatancurile nu au fost testate la presiune.

Printre constatările făcute în teren, cu proiectul în mână, se numără: balustradele şi stăvilarele nu sunt de inox, ci tot cele vechi, ruginite; debitmetrele nu există, ci numai cadrele lor, deci nu pot fi verificate; o parte din echipamente nu au fost montate, o parte se află încă în cutii; mixerul nu funcţionează (motorul este ars); poduri blocate; nu există vane de stăvilar (unele sunt aruncate în iarbă); nu există senzori de oxigen pentru faza de aerare din procesul tehnologic; lipsesc mixere şi o macara; ţevile sunt corodate; instalaţia de aerare cu bule fine este compromisă; camera de amestec nu a fost folosită niciodată şi nu se ştie dacă funcţionează; decantoarele sunt nefuncţionale; ţevile de gaz trebuiau înlocuite cu inox (există risc de scăpare a gazelor); izolaţia metatancurilor este desprinsă, benzile de transport nămol sunt deteriorate; montajul centralei termice este neterminat, nu s-au înlocuit motoarele electrice care nu funcţionau, acoperişul clădirii laboratorului (vezi foto) e deteriorat etc.  

Specialiştii de la Timişoara recomandă ca „liniile biologice să fie demolate şi reconstruite”, precum şi angajarea unui proiectant care să ţină seama de cele evidenţiate în expertiză.

Având în vedere cele constatate, se consideră că, pentru punerea în funcţiune a staţiei de la Jabăr e nevoie de o sumă care se ridică la 15-20% din proiectul iniţial, adică în jur de 1 milion de euro.

Istoricul contractelor pentru modernizarea staţiei de epurare

Primul contract numit „Modernizare staţie epurare Jabăr – execuţie” s-a încheiat între Primăria municipiului Lugoj şi Confort SA la 27 aprilie 2009. Valoarea contractului: 19.864.000 lei cu TVA. Bugetul Lugojului acoperea 40% din cheltuielile eligibile, iar restul erau fonduri nerambursabile ale Agenţiei de Mediu.

Al doilea contract între Primărie şi „Confort” a fost încheiat în iunie 2012 „pentru finalizarea şi remedierea oricăror defecţiuni la staţia de epurare Jabăr”. De această dată, s-a convenit un preţ de 573.987 lei fără TVA. Termenul de execuţie: 3 luni, adică septembrie 2012.

Al treilea a fost încheiat de administraţia locală cu firma KemaTronic la 27 august 2014, pe partea de echipament SCADA , centrul unic de comandă electronică. Acesta nu a fost implementat. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 177.000 lei, dar nu poate fi pus în practicăm pentru că nu există echipamentele necesare.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE