Ultima oră

Pe cine (mai) ascultăm/premiem/validăm?

Și divertismentul muzical își are laureații săi

MondialAmânată din motive de urgență a agendei publice (necomunicate explicit!), Gala Premiile Muzicale Radio România a fost reprogramată la TVR 1, cea de-a XIV-a ediție fiind prezentată de radiofoniștii Daniela Mihai și Eugen Rusu. Dinstincțiile fac referire desigur la anul anterior, 2015 și condensează sofisticate determinări statistice, care pleacă de la receptarea publică a soliștilor și pieselor, pornind tot de la criteriul nominalizărilor care a cuantificat ierarhia pe baza numărului de voturi.

La Sala Radio s-a desfășurat un show alert, fără pauze și discursuri fastidioase, privilegiată fiind Muzica, exact aceea primită de spectatori (în majoritate din tânăra generație), care s-au unduit pe ritmurile favorite, au dovedit că știu refrenele și au aplaudat entuziast fără vreo regie de culise. Nicoleta Nucă a reprezentat cel mai bun debut după lansarea sa într-un talent show TV.

Întrebându-se ”De câte ori să te iubesc”, Holograf a primit confirmarea că a compus cea mai bună piesă pop-rock și i-a convins prin interpretare pe fani. La pop-dance Inna s-a remarcat prin Bop-Bop după cum Andra ne-a atenționat pe ritmuri pop că e bine ca ”Niciodată să nu spui niciodată” (producție Moga, la refren având contribuții și ambițiosul nostru lugojean Andi Grasu). Romanticii ”Direcția 5” au fost validate ca autorii celui mai bun album Te iubesc, piesa omonimă fiind laureată a secțiunii celui mai bun Duo Grup feat. Alinka. Surâzător, calm și seren, Gabriel Cotabiță a cântat pentru fanii săi ”Noapte albastră”, ca o reverență pentru premiul de excelență, care condensează o carieră în continuă desfășurare. În acest an s-au remarcat la piesele cu mesaj ”băieții” de la ”ProConsul” al căror ideal este ”Un om mai bun”.

A apărut categoria BigLikeFacebook în care Delia și ”Inimile desenate” au repurtat victoria la scor de like-uri. Secțiune mai discretă și mai intimistă, ”Omul cu chitara” a avut-o drept meritată câștigătoare pe o artistă de prim rang și nu doar în genul folk, vibrant ardenta Zoia Alecu.

”Avioanele de hârtie” lansate pe Youtube (videoclip) de Shift & Andra au avut un zbor lin, pilotajul regizoral ala lui Iulian Moga aducându-le trofeul ”Cel mai bun videocplip”. Cel mai bun compozitor a fost un premiu divizat între Ovidiu Baciu și Alex Pelin (Kazibo Music), autorii baladei cântate de Dan Bitman, ”Și îngerii au demonii lor”. Cea mai bună voce feminină a fost desemnată Andra, topită de emoție pe scenă lângă băiețelul ei David; Mihail Sandu, denunțător sentimental pasional (Mă ucide ea) a fost revelația masculină a anului 2015.

Piesa anului trecut a fost declarată fără dubii ”Inimi desenate” (Kazibo Music), după cum interpreta ei, cumulând cea mai intensă activitate artistică pe toate palierele (de la concerte, înregistrări la apariții radio-tv, difuzări etc.) a fost desemnată Delia, al cărei recent show de la Sala Palatului, de o frenezie fără zăgazuri a încins imaginația publicului prin anumite momente mai hot, extravagante, în nota provocatoare a vedetei, care a preluat câte ceva din dezmățul orgiastic vizual al ”colegelor” de peste ocean. Am lăsat pentru final cel mai entuziasmant moment al galei: Premiul pentru întreaga activitate acordat lui Marius Țeicu, autor a peste 500 de melodii, dar și musical/uri, divertismente muzicale tv, coloane sonore de filme, un artist prolific, tonic, plin de vervă, devotat creației sale.

Laudatio-ul a aparținut prietenelor și solistelor sale dragi Angela Similea și Corina Chiriac. Cel mai edificator semn de respect: secvența cu Marius Moga în picioare, aplaudându-și cu defel trucată bucurie tizul, semn că ”războiul” dintre generații este total primat și anacronic. Marius Țeicu a colaborat practic cu mai toți soliștii din generații mai vechi și mai noi, promovând cu încredere tinerii talentați. Această generozitate i-a îngăduit să-și păstreze o formidabilă energie și tinerețe.

*Dan Diaconescu a trecut prin momente extrem de grele la despărțirea de tatăl său. Rațiunea de a nu se lăsa doborât de dura experiență a recluziunii este fiica sa Dona, care i-a stat alături toate cele 24 de ore ale scurtei permisii. Probabil că deocamdată nu-l mai interesează ce se întâmplă în media actuală, dar profeția sa s-a îndeplinit pe deplin, ca o încoronare a hulitei sale ”opere” gazetărești de OTeVizare a României: ”Agentul VIP” (Antena Stars) a lansat telenovela ”Magda Ciumac se întoarce” (și lovește din nou), deocamdată ajunsă la episodul 6. A apărut și Tolea, îi ”așteptăm” cu interes pe Tarky londonezul și pe Nikita madrilena. Cei/cele cu zodiacul ori cu ghicitul așteaptă pe turnantă, profetesele apocaliptice au discursul pregătit. În ce ne băgași Dănuț dragă? Cere-le plagitorilor drepturi de autor!

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE