Ultima oră

Pasiune sau profit! Pescuitul în Lugoj, deasupra legii

MondialPrintr-un ordin special, emis la data 17 februarie 2017 şi semnat de către ministrul a­gri­culturii şi ministrul mediu­lui, s-a stabilit că “se declară zo­nă de refacere biologică, zo­nă de protecţie pentru re­sur­sele acvatice vii ur­mă­toarele: râul Timiş, municipiul Lugoj, între Podul de Fier şi Podul de Beton, tot timpul anului”.

Potrivit ordinului, este interzis pescuitul oricăror spe­cii de peşti, crustacee, mo­luşte şi alte vieţuitoare acvatice, efectuarea de lucrări care împiedică migrarea şi reproducerea sau care pun în pericol existenţa resurselor ac­vatice vii, cum ar fi îngus­tarea ori bararea cursului a­pei, tăierea şi recoltarea plan­telor, extragerea de nămol, nisip, pietriş şi colectarea gheţii. Interdicţia func­ţio­nea­ză şi în amonte şi aval de pilonii celor două poduri, pe o distanţă de 500 de metri, pe perioada iernii.

Practic, cam tot Lugojul de la Piaţă până aproape de Pasarela Leucuţa, ar fi prohibit în sezonul rece.

”Acest ordin prevede că pe râul Timiş, în municipiul Lugoj, între podurile de fier şi beton, tot timpul anului este interzis pescuitul. În articolul patru se mai spune că 500 de metri în amonte şi în aval, în zona podurilor care au cel puţin un punct de sprijin în albia cursului de apă nu se poate pescui. Pot spune că acest ordin trebuie respectat şi nu se poate practica acest sport pe o porţiune care începe dinaintea pasarelei din zona pieţei şi până la ieşirea lui, după podul de cale ferată”, ne-a declarat Ma­rius Icobescu, secretarul Clu­bului de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Lugoj.

Cei care sunt prinşi în acest perimetru riscă amenzi care pornesc de la 300 de lei, dar se pot majo­ra în funcţie de gravitatea fap­tei (lipsă permis, cantitate peşte etc). Cei care sunt de­pistaţi că pescuiesc cu mij­loa­ce interzise, cum ar fi plasele ori instalaţiile cu mai multe cârlige, care pot răni peş­tii, sau sunt prinşi pe timpul nopţii, riscă dosar penal. Din păcate, controalele pe ma­lurile apei sunt inexisten­te.

Pescarii cinstiţi, nemulţumiţi

Prezenţa multor ”pasionaţi” lângă Podul de Fier îi de­ran­jea­ză chiar pe pescarii lugojeni, care practică acest sport de zeci de ani, dar doar în lo­curi unde le este permis.

“Și o parte dintre noi, care suntem pescari de când ne știm, nu suntem de acord cu ce se întâmplă acum în centrul orașului. Păi, dacă e lege trebuie să fie pentru toți. Câteva luni de zile, după ce a intrat în vigoare ordinul de la minister, nu ai mai văzut nici urmă de ei pe lângă poduri, dar acum când începe să tragă scobarul, au început să îi distrugă cu tot felul de instalații și la greblă. Când îi văd că prind mrene cât pal­ma, îi înjur în gând, că u­nul dintre ei din Mondialul Boc­șei m-a și amenințat că mă taie cu cuțitul. Îi vezi că au prins curaj și intră inclusiv cu mașinile pe malul apei, pâ­nă lângă pod. Văd că nici po­li­ția și nici jandarmii nu le fac nimic, iar paznicii de la filială nu mai au drept de control decât cu polițiștii împreună. Dacă se continuă așa, iar nu o să mai vedem pești câțiva ani de zile pe Ti­miș, că sunt zile când se prind şi sute de kilograme de sco­bari”, ne-a povestit revol­tat, Ioan P., un pescar lugojean, care preferă să găsească alte soluţii de recreere.

Fără reacţie din partea Poliţiei Locale

Unii nu au niciun fel de reţinere şi intră cu autoturismele chiar pe malurile Ti­mi­şu­lui, atât în amonte de Po­dul de Fier, cât şi în zona Cotu Mic, unde se traversează pasajul pietonal prin mai multe locuri.

”Am discutat cu Poliția Locală, am pus și ba­rieră sub podul pietonal, ca oamenii care lasă mizerie multă acolo să înțeleagă că accesul e interzis cu mașinile, și nu este corect. Am cerut și Poliției Locale să intervină, dar ei spun, la fiecare lucru pe care eu îl cer, că nu au ca­dru legal. Nu cred chestia asta, pentru că în afară de al­bia Timișului, care aparține de drept Apelor Române Banat, restul, partea de plajă, de maluri etc. aparține și de Primăria Lugoj. Un lucru bun care s-a făcut acolo, adică sis­tematizarea malurilor, a permis să se poată coborî în coloană jos, cu mașinile. Noi am început acea sistematizare acum șapte ani și am terminat-o în doi ani de zile. Înainte zona era refugiu pentru șobolani și pentru toate mizeriile din lume, s-a curățat totul, s-au pus 20.000 metri cubi de pă­mânt. S-a taluzat partea de ma­luri, dar nu găsim înțe­le­ge­re la acei cetățeni care trec pe lângă barieră”, a declarat, pentru ”Redeș­tep­ta­rea”, primarul Francisc Bol­dea.

Pe lângă faptul că de cele mai multe ori în urma lor rămâne o mizerie cruntă, zonele verzi, gândite pentru promenadă, sunt distruse în totalitate de zecile de mașini aliniate una după alta. O imagine clasică, vizibilă zilnic de pe Podul de Fier, simbolul orașului.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE