Ultima oră

Palatul Milcovici, o splendidă ruină

MondialPe strada Kogălniceanu, la numărul 10, se află lăsată în paragină de zeci de ani o clădire care impresionează prin arhitectura sa deosebită. Cunoscută sub numele de ”Palatul Milcovici”, ea a fost inaugurată în anul 1912 de către arhitectul Miloş Milcoviciu, proiectant şi beneficar al impozantei construcţii.

Construit în stilul urban al Imperiului Austro-Ungar, Palatul Milcovici a adăpostit ani buni internatul liceului de fete din Lugoj, însă clădirea are o istorie interesantă. Ea nu a fost niciodată naţionalizată, deoarece arhitectul Milcoviciu, care a construit palatul pentru el şi fratele său, Dragutin, a fost la un moment dat ataşat al Ambasadei României în Italia, iar naţionalizarea a fost amânată, apoi uitată, în urma unui protest al Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Clădirea este importantă şi prin faptul că, la etaj, a locuit în perioada 1950-1972 celebra scriitoare lugojeană Anişoara Odeanu, autoare a mai multor volume de versuri, proză, romane precum „Călător în noaptea de ajun”, „Domnişoara Lou şi trandafirul galben”, Noaptea Creaţiei” etc.

Din păcate, sarcina renovării acestui monument arhitectural este peste puterile locatarilor. Ei au făcut repetate cereri către autorităţile locale de a sprijini renovarea faţadei, pentru ca Palatul Milcovici să revină la strălucirea de odinioară.

Un parlamentar al Lugojului – istoric al clădirii

Prof. Aurel Miloş, deputat P.D. în Parlamentul României între anii 1996-2000 (de altfel primul pe care l-a avut Lugojul în perioada post-decembristă) era la ora realizării acestui material proprietarul apartamentului nr. 1.

El se află în posesia unor documente foarte interesante referitoare la istoria clădirii, acte salvate ca prin minune de la distrugere. Unul dintre acestea este datat la 2 mai 1935 şi consemnează intenţia proprietarului de vânzare a imobilului către Direcţiunea Casei Asigurărilor Sociale din Lugoj, pe atunci capitală a judeţului Severin.

„Subsemnaţii Milcoviciu Miloş şi Dragutin, domiciliaţi în Lugoj, oferim edificiul cu etaj numit „Palatul Milcovici(u)” proprietatea noastră, situată în Lugojul român, colţul străzilor Udria 10 şi Alexandrovici 2 – având din fiecare stradă o intrare – spre vânzare cu preţul de 3.500.000, adică trei milioane cinci sute mii lei (o valoare foarte mare în perioada interbelică, când biletele de bancă emise de BNR erau convertibile în aur, la o rată de un leu aur = 32 lei de hârtie). Anexăm aici sub/I fotografia edificiului, sub/II schiţa arhitecturală referitoare la parter, subIII schiţa referitoare la etaj şi sub/IV evaluarea făcută de domnul inginer şef Iosif Radoslav, şeful Serviciului Technic judeţean, din care reiese că acest edificiu oferit spre vânzare azi are valoarea reală de lei 4.048.230”.

Dincolo de evaluarea impresionantă pentru acea vreme, care spune destule despre importanţa edificiului, mai aflăm că acesta „este situat în centrul oraşului, este clădire modernă şi masivă – fiind construită din materiale de rangul prim. Clădirea nu are nici un defect de construcţie şi întruneşte toate condiţiunile unei clădiri noui şi potrivite pentru destinaţia d-voastră. Clădire mai potrivită nu se află în tot Lugojul, luându-se în considerare proporţională preţul de tot redus, fixat de noi în prezenta ofertă”, se spune în încheiere, subliniind-se interesul public.

Sediu al Liceului de fete

Nu ştim dacă respectiva ofertă a avut vreo finalitate, însă am studiat patru contracte de închiriere din perioada 1949-1952 încheiate între Elisabeta Milcoviciu (soţia arhitectului, defunct la acea dată) şi Liceul de Fete din Lugoj, căci la începutul anilor ’50 se păstra separarea învăţământului în şcoli de fete şi de băieţi.

Cel mai vechi act păstrat, datat la 29 noiembrie 1949, prevedea ca instituţia să achite o chirie lunară de 6.350 de lei. Ca să rămânem la termenii de comparaţie, un muncitor cu calificare medie câştiga 240 de lei pe lună, iar un profesor avea salariul de 310 lei. Contractele se actualizau anual, iar suma respectivă a fost păstrată şi în următorii doi ani, pentru ca în 1952 să scadă la 952,50 lei.

Practic, apartamentele de la parter adăposteau clasele I-IV ale Liceului de Fete, iar actualul apartament 1 era internatul liceului.

Din păcate, deşi profesorul Aurel Miloş a făcut la ora respectivă demersuri pentru includerea Palatului Milcovici pe lista monumentelor de patrimoniu, acesta nu se află încă pe lista publicată în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, proprietarii de azi ai clădirii nu pot decât să asiste la continuarea degradării faţadei, a planşeelor şi a ornamentelor somptuoase de odinioară. Ei speră, totuşi, într-o minune: o acţiune reparatorie a administraţiei locale…

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE