- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Orașul va fi din ce în ce mai murdar! Sume derizorii pentru curățenie alocate din bugetul local

Mondial [1]

“Orașul va fi din ce în ce mai murdar” este constatarea unuia dintre consilierii locali lugojeni, prezent la ședința extraordinară a Consiliului Local Lugoj, în care s-a votat bugetul pentru 2019.

Banii alocați de executivul lugojean pentru curățenia domeniului public ajung doar pentru măturarea zonei centrale și a cel mult două străzi în cartierele munici­piu­lui.

“Suma pentru sa­lu­bri­tate este derizorie în raport cu starea în care se află orașul, care va fi din ce în ce mai murdar. Din materialul prezentat reiese că se vor mătura câteva străzi din zona centrală și una, cel mult două, prin fie­care cartier. Degeaba spuneți că ați mărit de patru ori sumele pentru salubritate, de când sunteți primar, orașul este de 10 ori mai mur­dar față de cum era înainte. Cine vă oprește să tri­plați sumele pentru sa­lubritate”, a spus Bogdan Bli­dariu, consilier PNL.

A­cesta a propus printr-un a­mendament suplimentarea sumei de 1.000.000 de lei prevăzută în buget, la 1.500.000 de lei, prin di­mi­nuarea sumelor alocate pentru vopsirea pasarelei pietonale din Cotu-Mic și re­pararea trotuarelor.

Iniția­ti­va, la fel ca toate amenda­mentele propuse de o­po­zi­ție, nu a avut nici o șansă să fie aprobată, fiind res­pin­să de PSD+ALDE. Pri­ma­rul Lugojului, prezent în sala de ședințe, a respins ideea că municipiul pe care îl administrează este murdar și neîngrijit, arătând spre orașele mai mari conduse de primari PNL.

“Nu-i a­de­vărat că orașul este de 10 ori mai murdar. De când sunt primar am crescut de patru ori sumele pentru curățenie. Uitați-vă ce e la Timișoara, cum e la Reșița… Orașul arată bine”, a spus Francisc Boldea.

Acesta s-a enervat când Blidariu i-a reproșat că prin dispozițiile date nu se mătură străzile din oraș și nu se face su­fi­cientă cu­ră­țenie.

“Nu ți-e ru­șine, eu dau dispoziție la măturat, eu sunt primarul orașului? Curățenia o face Salpres­tul”, a replicat Boldea.

Dincolo de disputele politice, mai mult sau mai puțin tăioase, realitatea arată că Lugojul are probleme cu curățenia domeniului pu­blic, lucru scos în evi­dență prin numeroase se­si­zări pe cea mai nouă a­pli­cație telefonică smart lan­sa­tă de administrația locală în Lugoj, la 1 aprilie, prin care lugojenii pot reclama pro­ble­mele din cartiere.

Mai mult, în ultima pe­rioadă, în Lugoj au fost organizate numeroase acțiuni publice de curățenie la care au luat parte elevii din oraș și unii dintre consilierii locali lugojeni sau membri ai partidelor din opoziție, de fiecare dată fiind adunate cantități semnificative de resturi aruncate la întâmplare peste tot.

Chiar și Po­li­ția Locală, criticată că nu este eficientă în acțiunile de supraveghere a domeniului public, a recurs la introducerea de patrule în civil pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaiele în alte locuri, decât în containere, asta în contextul în care deponeurile ilegale sau înmulțit exagerat de mult și pot fi întâlnite în toate cartierele din municipiu, pe malurile Timișului și la ieșirile din oraș.

Societatea Salprest, cea care are în derulare un contract pe cinci ani pentru curățenie domeniului public a și-a redus semnificativ personalul, ceea ce creează di­fi­cul­tăți administrației locale pentru îngrijirea și igieni­za­rea domeniului public, lucru recunoscut și de la Boldea.