Ultima oră

Oana Unc – o lugojeancă, solistă în Orchestra Naţională a Franţei

oana-uncOana Unc s-a născut la Lugoj, în 1974. Pasiunea ei pentru violoncel a început încă din clasa a treia, când a trecut sub îndrumarea profesoarei Ana Gaşpar de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice

Mondial oana-uncOana Unc s-a născut la Lugoj, în 1974. Pasiunea ei pentru violoncel a început încă din clasa a treia, când a trecut sub îndrumarea profesoarei Ana Gaşpar de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, devenită acum Şcoala de Arte Frumoase „Filaret Barbu”. Talentul şi perseverenţa, dublate de dorinţa de afirmare, au făcut ca, din 1999, Oana Unc să devină membră a Orchestrei Naţionale a Franţei. La ora actuală, Oana este solistă a celui mai prestigios ansamblu simfonic al Franţei.

Ioan Unc a avut o carieră îndelungată ca profesor de clarinet la şcoala de belle-arte din Lugoj. Tatăl Oanei spune că „deşi sunt profesor de specialitate, nu aveam de gând să o fac muziciană”, însă a înscris-o la cursuri alături de sora mai mare, Corina, care era deja la Şcoala de Muzică. Până în clasa a treia, Oana a studiat pianul cu profesoara Felicia Paica, însă venirea în colectiv a profesoarei Ana Gaşpar i-a trezit interesul pentru violoncel.

Primul violoncel – la preţ redus, pentru că era decolorat!

Când şi-a dat seama de calităţile ei, tatăl a ajutat-o cumpărându-i primul violoncel. „L-am luat la jumătate de preţ, de la fostul magazin de sport de pe malul Timişului. Am dat 800 de lei pe el pentru că era decolorat, stătuse mult timp în vitrină”, îşi aminteşte zâmbind tatăl. Cu toate astea, instrumentul era scump pentru acele vremuri – numai corzile costau 2.000 de lei (cât un salariu!) şi se găseau cu greutate.

Pe măsura trecerii timpului şi a acumulării premiilor, Oana a avut nevoie de un violoncel adevărat. „Am scos 5.000 de lei din buzunar şi l-am cumpărat de la familia Măgureanu. Privind înapoi, pot zice cu inima deschisă: a meritat!” spune Ioan Unc.

După plecarea profesoarei Ana Gaşpar la Filarmonica din Arad, Oana devine elevă a Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. Era în clasa a VII-a şi avea şansa unui alt dascăl valoros: Alexandra Guţu, solistă a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Devenirea profesională a Oanei a continuat firesc cu studiile la Academia de Muzică din Bucureşti şi cu prima afirmare internaţională, la 20 de ani, ca laureată a Festivalului Internaţional „Primăvara muzicală pragheză” ediţia 1994. A făcut parte din Orchestra Naţională Radio (1994-95), apoi devine asistent universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este invitată să cânte în cadrul Orchestrei Internaţionale a Naţiunilor (Germania) şi Orchestrei Internaţionale a Italiei.

În orchestra nr. 1 a Franţei

În anul 1999 face marele pas: după un concurs de selecţie foarte dur, care cerea practic perfecţiunea în domeniul muzical, este admisă ca violoncelist în Orchestra Naţională a Franţei (ONF), ansamblu de mare tradiţie şi valoare. Creată în 1934 la iniţiativa dirijorului D. E. Ingelbrecht, prima orchestră simfonică permanentă a Franţei se dezvoltă mult după război, cănd bagheta dirijorală este preluată, pentu o perioadă, de Sergiu Celibidache. Orchestră a Radio France, toate concertele ONF sunt preluate de postul de Radio France Musique şi frecvent retransmise de radiourile internaţionale, în parteneriat cu Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris.

La ora actuală, Oana a devenit solistă a prestigiosului ansamblu dirijat de Kurt Masur. Interesant este că în ONF mai evoluează trei talentaţi instrumentişti români: Sarah Nemţeanu (prim violonist), Constantin Bobescu (violonist secund) şi Teodor Coman (violă).

Violoncelista Oana Unc are o activitate prodigioasă. Cântă în orchestra Conservatorului din Maastricht (Olanda) sau în diverse formaţii de cameră: cvintetul „Da Capo”, sau trio-urile „Wolfganag” şi „Boticelli”. Foarte interesant este cvartetul „Schubert”, cu care a concertat în Germania şi care e compus numai din români: Mircea Călin la vioară, Violeta Cristea şi Teodor Coman (violă).

Vrea să revină cu un concert la Lugoj

La ora actuală, Oana s-a căsătorit cu un coleg francez, prim-violonistul Jerome Marchand, are doi copii şi locuieşte la Champagny sur Marne, o suburbie a Parisului. Cu toate astea, ea rămâne ataşată originilor sale. În anul 2002, de pildă, a cântat la Centrul Cultural Român din Paris, în cadrul Concertului George Enescu. Deşi a concertat în întreaga Europă, în Egipt, China, Thailanda, Japonia sau SUA, Oana nu a uitat Lugojul natal. „Emoţiile primelor recitaluri şi audiţii publice le păstrez cu duioşie ca pe nişte amintiri sacre şi, chiar dacă vă miră, n-am uitat nici până în ziua de azi prima mea ieşire în public, prima piesă în sol major cântată pe scena Teatrului Municipal, încurajată de admirabila profesoară Ana Gaşpar, cea care mi-a condus paşii cu mare precizie timp de patru ani. Îmi doresc să mă pot întoarce în micul Lugoj, pentru a retrăi emoţiile unui concert” spunea Oana Unc, într-o declaraţie reprodusă în revista „Armonii” a şcolii unde a făcut primii paşi în muzică.

Alături de Florin Paul şi Dana Paul Giovaninetti, Oana Unc continuă tradiţia succeselor internaţioanle notabile ale instrumentiştilor lugojeni.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE