Ultima oră

O șansă de nerefuzat – 2.500.000 lei finanțare nerambursabilă pentru Lugoj

Mondial”Am urmărit site-ul Ministerului Mediului și cel al Administrației Fondului de Mediu și am văzut o postare din data de 26 iulie care m-a bucurat. Au apărut patru ghiduri de finanțare nerambursabilă pentru tot atâtea capitole la Programele Casa Verde – clasic și Casa Verde Plus”, a anunțat consilierul independent Marius Martinescu, care vede aici câteva oportunități mari pentru municipiul Lugoj.

Și în trecut, în anii 2011 și 2015, au mai fost astfel de programe pentru ”Casa Verde”, care presupun înlocuirea energiei clasice cu panouri solare și alte surse, mai economice și agreate de Mediu.

Astfel, pentru persoanele fizice, sunt lucrări destinate eficienței energetice, care presupun renovarea locuințelor, cu izolarea fațadelor (pereți exteriori) și interior acoperiș.

Prima de eficiență energetică este de maximum 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 lei/mp, iar stratul izolant are grosime de cel puțin 15 cm.

Martinescu: ”mă angajez să acord consultanță gratuită pentru cei interesați”

Consilierul independent Marius Martinescu s-a angajat să acorde consultanță gratuită pentru persoanele fizice care depun dosarele de decontare. El a precizat că, din momentul semnării contractului de finanțare, acesta are valabilitate 18 luni, iar pentru lucrări – 12 luni, când trebuie depus și dosarul de decontare.

Un alt program cu finanțare de la bugetul de stat pentru ”Casa Verde Plus” este cel privind sistemele de încălzire cu surse regenerabile. Aici, sunt finanțate instalarea panourilor solare în sumă maximă de 6.000 lei și a pompelor de căldură, în sumă maximă de 8.000 lei. Este finanțată nu numai achiziționarea de echipament, ci și punerea în funcțiune a acestuia.

”Și pentru acest domeniu, mă ofer să dau consultanță gratuită la întocmirea dosarelor de finanțare la cele două capitole de lucrări”, a precizat Martinescu.

De la 26 iulie, oferte de finanțare există nu numai pentru persoane fizice, ci și juridice

”Din lectura și analiza ofertelor, grupul consilierilor independenți a predat la Primărie două proiecte de hotărâre pentru accesarea fondurilor de la Ministerul mediului și care se adresează: 1.unităților administrativ-teritoriale; 2. Instituțiilor publice; 3. Organizațiilor non-guvernamentale. Este vorba despre izolarea imobilelor aparținând acestor entități cu materiale regenerabile, pentru pereții exteriori și interior acoperiș. Imobilele eligibile sunt din învățământ, domeniul sanitar, spitale, centre maternale, centre pentru vârstnici, cantine sociale etc. Proiectul de Hotărâre l-am înregistrat azi (n.r. – 19 august) cu numărul 62.953 și el privește participarea municipiului Lugoj la programul în care beneficiare sunt instituțiile juridice. Desigur, Primăria va stabili lista de priorități, am trecut asta și în nota de fundamentare”, spune consilierul independent Marius Martinescu.

În cazul celor trei grupuri de instituții, valoarea finanțării ajunge până la 500.000 lei – cheltuieli eligibile, dintre care 90% finanțare de la stat, iar restul de 10% din partea instituției respective. Se face și decontarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic, precum și a cheltuielilor cu montarea și probele; de asemenea, a TVA-ului. Durata este de 24 de luni.

Cu același număr, independenții au înregistrat și a doua notă de fundamentare, care se referă la aprobarea participării municipiului Lugoj la programul de înlocuire a sistemelor de încălzire.

Aici, propunerea s-a făcut pentru Centrul Social ”Sf. Nicolae” și grădinița din Cartierul Eftimie Murgu (Balta Lată).

O ofertă de nerefuzat

Mai mult, Primăria poate obține 2.000.000 lei, tot cu finanțare de la stat de 90%, dintr-un program de reducere a gradului de poluare din arderea lemnului și altor combustibili fosili și înlocuirea acestora cu surse de energie regenerabilă solară și cea geo-termală pentru bazinul acoperit, ceea ce va debloca, după trei ani, lucrările.
Astfel, se poate aduce o finanțare de 2.500.000 lei ceea ce, ca program de finanțare multianual la nivel de municipiu, este un lucru important.

”Mi se pare o ofertă de nerefuzat – 2.500.000 finanțare nerambursabilă – din fonduri guvernamentale și europene – pentru Lugoj. Doar că va fi mai mult de lucru în compartimentele de specialitate ale Primăriei” – adaugă Martinescu.

Dosarele de finanțare vor fi preluate de Administrația Fondului pentru Mediu – filiala Timișoara și trimise spre verificare și analiză la București.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE