Ultima oră

O asistentă maternală aduce acuze grave unui centru de plasament

fata-maltratataFemeia din Lugoj susţine că fata îngrijită de ea a fost bătută.

fata-maltratata

Femeia din Lugoj susţine că fata îngrijită de ea a fost bătută.

Centrul de Plasament de pe strada Bocşei din Lugoj este în mijlocul unui scandal de proporţii iscat de o fostă asistentă maternală care a lăsat o fată de 11 ani la centru în luna octombrie şi, de atunci, a găsit-o bătută de mai multe ori. Direcţia Judeţeană de Protecţia Copilului neagă majoritatea acuzaţiilor.

Lugojeanca Aurica Bureriu a luat-o în întreţinere pe minora Alina B. pe când aceasta avea doar opt luni. A îngrijit-o, însă la sfârşitul anului 2012, când fata avea 11 ani, a fost nevoită să renunţe la această postură din cauza unei boli grave.

„Totuşi, mi-am dorit să o mai văd chiar dacă boala nu mă lasă să o mai ţin tot timpul şi aşa am obţinut un act notarial prin care sunt împuternicită să o iau vinerea de la Centru şi să o ţin la mine până duminică seara, dar şi în vacanţe”, ne povesteşte Aurica Bureriu.

După cum susţine femeia, în cele câteva luni cât a fost lăsată în centrul de plasament, a găsit-o de mai multe ori bătută de colegi, uneori într-o stare gravă fără ca cineva să se sesizeze în mod special.

„La început am fost încântată de condiţiile de la Centru, căldură, apă caldă, mâncare bună. Dar după o săptămână sau două, când mă duc după ea, fata-i bătută. Altădată, într-o vineri, când merg după ea, fata merge şchioapă. Îmi spune că a bătut-o Geanina, o fată. Zice că a pus-o să spele baia, dar ea cum e înceată, aia s-a enervat şi a dat cu ea jos şi a bătut-o cu picioarele. Am prins-o pe aia, am întrebat-o de ce a bătut-o şi mi-a zis . Dar fata avea carnea ruptă într-un loc pe picior cum a dat în ea. Nimeni nu a pansat-o, nimeni nu i-a pus copci sau s-o ducă la doctor. Altădată o iau iară umflată la faţă şi îi ridic buza – nu mai are un dinte. S-a întâmplat că i-au luat şi un cercel din ureche o dată”, acuză femeia de 66 de ani.

„Vă las fără servici!”

Ultimul episod s-a derulat săptămâna trecută când diriginta Alinei, de la Şcoala nr. 1, Ileana Gherca, a văzut că fata e umflată la faţă. „Am mers cu fata la Centru să le întreb pe doamne de ce e umflată, iar ele mi-au spus că se mai întâmplă incidente”, ne-a declarat diriginta.
Venind să ia fata vineri, Aurica Bureriu este informată de copii că Alina e la şcoală, că nu mai vrea să vină la cămin pentru că e bătută. Mergând la şcoală, femeia află şi că diriginta a fost chiar ameninţată de directoarea centrului.

„Directoarea de la Centru i-a spus dirigintei că dacă nu-şi vede de treabă o lasă fără servici, că ei îşi mută toţi copiii la o altă şcoală în oraş şi îi lasă pe profesori fără catedre”, ne povesteşte Aurica Bureriu.

Mergând să anunţe la că ia fata, pentru că era vineri, 1 februarie, lugojeanca întâmpină refuzul directoarei Boţ. „De obicei luam fata în fiecare vineri pe baza hotărârii de la notar şi ele mi-o dădeau. Acuma a venit directoarea cu mai multe femei de acolo şi au zis pentru prima dată că nu mi-o dă. Dup-aia am insistat, m-au pus să semnez nişte acte că o iau pe răspunderea mea şi am luat-o, dar mi-au zis şi că ar fi bine să-i vadă un doctor umflătura din obraz. Păi ele de trei zile de când era umflată fata de ce nu au dus-o niciunde?”, se întreabă Aurica Bureriu.

Femeia a dus-o pe tânără la un consult la medicul de familie care a diagnosticat-o cu furuncul la obraz. „Au fost vineri la consult aici. Fata suferea de furuncul de buză superioară, aşa că i-am prescris Bioparox şi Oxacilină. Astăzi (n. red. – luni, 4 februarie) în cursul dimineţii am aflat de la asistenta de la Centru că evoluţia este bună”, ne-a declarat dr. Daniela Pogany.

Versiunea fetei de 11 ani, povestită fostei mame adoptive, este că ea a vrut să cheme un supraveghetor fiindcă urcaseră băieţii la ele şi pe scări unul dintre băieţi i-ar fi dat un pumn în gură.
O altă sesizare ne-a fost făcută la redacţie de o apropiată de familie a Auricăi Bureriu care susţine că fata avea buza spartă în interior. „Eu am văzut copilul, nu a avut furuncul, a fost spart la gură”, declară Adriana Ghiciulescu, despre care menţionăm că nu este decât o cunoştinţă de familie, nu un cadru medical calificat.

Cortina de fier de la DGASPC!

Pentru a lua în considerare opiniile tuturor părţilor implicate în scandal, am apelat la purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş, Smaranda Marcu, cerându-i facilitarea unei discuţii cu directoarea Centrului de Plasament Lugoj, Elena Boţ.
După ce ni s-a solicitat chiar o cerere în scris în acest sens, a doua zi – marţi, 5 februarie, ni s-a răspuns că nu ni se admite, dar că putem adresa întrebările noastre pe e-mail instituţiei.

Din răspunsul DGASPC reiese că Alina B. a minţit în majoritatea cazurilor pe motiv că doreşte să atragă atenţia asupra sa şi ca fosta mamă adoptivă să o reprimească în familie: „Fata nu înţelege de ce nu mai poate să se întoarcă la familia de plasament, are o dificultate de adaptare la mediul din centru şi multe din acţiunile sale sunt făcute tocmai pentru a atrage atenţia asupra propriei persoane şi a se reîntoarce în familie”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE