Ultima oră

Numărul bolnavilor psihic, în creştere în Lugoj şi zona arondată

Medicii specialişti din ca­drul Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” se con­frun­tă din ce în ce mai des cu pacienţi suferinzi de di­ver­se boli cronice ori acute ale creierului, fapt care face ca statistica cu privire la să­nă­tatea mentală să se men­ţi­nă îngrijorătoare.

În Lugoj şi zona arondată, o persoană din 40 are probleme care îi a­fectează comportamentul din cauza tulburărilor psi­hi­ce.

Anul, trecut secţia avea în evidenţă 746 de per­soa­ne, dintre care 600 cu a­fec­ţiuni psihice acute şi 146 cro­nice. Dacă luăm doar pri­ma jumătate a acestui an, nu­mărul de cazuri este în creştere.

De la 1 ianuarie 2015 şi până după ju­mă­ta­tea acestui an, numărul bol­na­vilor se apropie de 500.

A­proape 400 au prezentat forme acute ale afecţiunilor psihice, iar circa 100 au fost înregistraţi cu forme cro­ni­ce ale bolilor, în condiţiile în care numărul de paturi este de doar 48.

Sunt 28 de locuri destinate cazurilor acute şi 20 celor cronice.

În centrele de re­cu­pe­rare şi reabilitare de la Gă­voj­dia şi Sinersig be­ne­fi­cia­ză de îngrijire permanentă 350 de bolnavi. La Gă­voj­dia sunt în jur de 300, iar la Sinersig sunt circa 50.

Cazurile sunt diverse şi apar pe fondul neîmpli­ni­ri­lor materiale, consumului de alcool sau a substanţelor ha­lucinogene. În ultima pe­ri­oadă, numeroase pro­ble­me au apărut şi la per­soa­nele care au ales să plece la mun­că în străinătate.

Ex­pe­rienţele nefaste sau sin­gu­ră­ta­tea le provoacă tulburări de comportament, care cu greu mai pot fi remediate.

”În ultimii ani incidenţa pa­tologiei anxioase şi de­pre­sive, determinate de pro­blemele existenţiale,  are ten­dinţă de creştere. Si­tua­ţiile problematice, de la cea familială, materială, la cea pro­fesională, reprezintă ca­tegorii de factori de risc ce pot declanşa anumite a­fec­ţiuni psihice. La femeile ple­cate la muncă în ţări pre­cum Italia sau Spania se ob­servă o creştere a patologiei psihotice şi paranoide. E vorba în special de cele care au în îngrijire bătrâni. Cu pre­cădere, factorii de­clan­şatori sunt însingurarea sau diferenţele de limbaj şi de cultură. Tulburările apar în special la persoanele a­dulte, de vârsta a doua. În astfel de cazuri, pasul de la sănătate la boală devine unul extrem de mic, iar numărul pacien­ţi­lor vine în susţinerea a­ces­tui fapt. Depresiile, tulbură­ri­le anxioase, rămân ches­tiuni de actualitate pentru mulţi dintre concetăţeni”, ne-a declarat Ionuţ Cocoş, medic de specialitate în cadrul Spitalului Municipal Lugoj.

Un alt factor ce pune în pericol sănătatea mentală a lugojenilor este alcoolul, al cărui abuz poate conduce la consecinţe grave, uneori iremediabile asupra minţii, ducând la efecte secundare atât pentru consumatori, cât şi pentru persoanele din jurul lor.

”Se menţine constantă in­cidenţa patologiei legate de consumul de alcool – se­vraj, intoxicaţie acută şi u­ti­li­zare nocivă”, ne mai spune medicul psihiatru.

De asemenea, în cadrul spitalului lugojean sunt din ce în ce mai des întâlnite a­fec­ţiuni specifice patologiei persoanelor de vârsta a treia – demenţe, ori psihosin­droa­me organice cerebrale.

Con­form reprezentanţilor Spi­talului Municipal, se poa­te preciza însă o con­stanţă la nivel de frecvenţă şi incidenţă a cazurilor de pa­tologie psihotică majoră, iar aici se face referire la schi­zofrenie, tulburări schi­zoafective şi altele de acest tip, atât pe fond ereditar cât şi determinate de unele de­ficienţe biochimice ale or­ga­nismului.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Numărul bolnavilor psihic, în creştere în Lugoj şi zona arondată

  1. Si uite asa, se confirma incaodata ca suntem o tara de nebuni

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


CLOSE
CLOSE