Ultima oră

Noul Cod Fiscal ”rade” pe capete PFA-urile din Lugoj

Peste 20% din PFA-urile din municpiu s-au închis deja. Din cele 155 de persoane fizice autorizate din Lugoj, înregistrate în evidenţe la Camera de Comerţ şi Industrie, 35 şi-au încetat activitatea, ceea ce reprezintă un procent de peste 20%.

Conform specialiştilor, va­lul cel mare de închideri va veni imediat după 1 ia­nua­rie 2016.

“Este încă o pe­ri­oa­dă de informare a per­soa­ne­lor fizice autorizate. Pro­ba­bil că, după apariţia nor­me­lor metodologice de a­plicare a Noului Cod Fiscal, se vor închide şi mai multe PFA-uri, pentru că ele tre­bu­ie închise şi eventual, după aceea, se pot re­des­chi­de ca microîntreprinderi. Majoritatea celor 35 de PFA-uri închise la Lugoj sunt din domeniul pre­stă­ri­lor de servicii şi al ali­men­ta­ţiei publice”, spune eco­no­mis­tul Adrian Ciulonescu, res­ponsabilul Biroului Lu­goj al CCIAT.

Florin Ves­can, expert în achiziţii pu­blice, care are un PFA în do­meniul consultanţei, spune că “modificările din Noul Cod Fiscal vor duce la o creş­tere a impozitelor da­to­ra­te de PFA de la circa 26% la venit net, la circa 40%, ceea ce este o majorare e­nor­mă. Automat va trebui şi noi să majorăm tarifele. Tre­cem pe SRL, dar un SRL este greu de autorizat în a­nu­mite domenii. A­cre­di­tă­rile se obţin greu, mai ales în domeniul consultanţei”.

Administraţiile locale vor da mai mulţi bani de la buget

Efectele sunt mult mai im­por­tante decât par la prima ve­dere. Pe plan naţional, ad­ministraţiile locale, din lipsă de specialişti în multe domenii, lucrează cu PFA-uri care oferă consultanţă de specialitate. Dacă aceşti spe­cialişti măresc tarifele şi Pri­măriile vor trebui să scoa­tă mai mulţi bani, şi as­ta din fonduri publice. A­ces­te costuri nu pot fi sus­ţinute de toate instituţiile publice, iar asta va fi în detrimentul cetăţenilor.

“De la 1 ianuarie sunt nevoit să majorez tarifele”

“În cazul de faţă, în calitate de expert în achiziţii pu­bli­ce şi manager de proiecte, sunt obligat să majorez tarifele pe care le percep clien­ţilor (instituţiilor pu­blice) la valori ce nu pot fi plătite de către beneficiari, aceştia având bugete li­mi­tate. Majorându-se aceste contribuţii, este posibil ca PFA-ul să-şi diminueze sub­stanţial veniturile, ceea ce duce la închiderea aces­tu­ia. Un expert în calitate de PFA răspunde pentru ma­na­gementul aplicat şi pentru ex­pertizele întocmite cu bu­nu­rile proprii, în comparaţie cu un SRL, care răspunde cu un capital social, de cele mai multe ori fiind 200 de lei. Personal, lucrez doar cu in­stituţii publice, dar în condiţiile acestui nou Cod Fiscal, din luna ianuarie 2016 sunt obligat să ma­jo­rez tarifele practicate, iar pre­ţul acestora va fi plătit tot din bani publici”, preci­zea­ză Vescan.

Vor fi afectate şi întreprinderile individuale, dar şi cele familiale

“În general, PFA-urile lugo­je­ne sunt axate pe prestări de servicii: coafură, frizerie, consultanţă de specialitate, contabilitate, comerţ, mici ma­gazine. Prevederile Nou­lui Cod Fiscal afectează şi alte categorii de firme, pe lân­gă PFA. Aici intră între­prin­derile individuale – care au voie să facă angajări, dar şi întreprinderile familiale, în care angajaţii sunt mem­bri ai aceleeaşi familii”, a­dau­gă ec. Adrian Ciu­lo­nes­cu, din cadrul CCIAT Lu­goj.

Putem spune, fără a e­xa­­ge­ra, că toate profesiile li­­b­­e­ra­le din Lugoj vor avea de su­ferit.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Noul Cod Fiscal ”rade” pe capete PFA-urile din Lugoj

  1. Păi sigur că trebuie jumuliți și PFA, Ponta a mărit pensiile speciale, care și așa erau prea mari, a mărit și salariile bugetarilor, inclusiv cele mari, chiar dacă a tăiat de la investiții se pare că tot nu ajung banii!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*