Ultima oră

Nouă deputaţi, în frunte cu ministrul Grapini, au inventat o nouă categorie de inculpat: „persoana expusă politic”. Cum au reacţionat procurorii!

 grapiniO interpelare banală la prima vedere, semnată de nouă deputaţi ai Partidului Conservator, printre care şi ministrul Maria Grapini (deputat PC), arată modul în care parlamentarii conservartori au încercat să afle date despre dosarele unor politicieni. Mai exact, deputaţii conservatori au cerut detalii despre dosarele persoanelor „expuse politic". Procurorii au comunicat un răspuns în care au arătat că statisticile lor nu cuprind această categorie de inculpaţi. (foto: www.adevarul.ro)

 

grapini

Mondial

grapiniO interpelare banală la prima vedere, semnată de nouă deputaţi ai Partidului Conservator, printre care şi ministrul Maria Grapini (deputat PC), arată modul în care parlamentarii conservartori au încercat să afle date despre dosarele unor politicieni. Mai exact, deputaţii conservatori au cerut detalii despre dosarele persoanelor „expuse politic”. Procurorii au comunicat un răspuns în care au arătat că statisticile lor nu cuprind această categorie de inculpaţi.(foto: www.adevarul.ro)

În calitate de deputat de Timiş al Partidului Conservator, ministrul Maria Grapini, a avut în cursul anului trecut o singură interpelare. Documentul este semnat, în total, de nouă deputaţi ai Partidului Conservator: Maria Grapini, Vicenţiu-Mircea Irimie, Claudiu Andrei Tănăsescu, Ion Diniţă, Vasile-Cătălin Drăgușanu, Ioan Moldovan, Gheorghe Coman, Aurelian Ionescu și Constantin Avram. Printre cei nouă se află şi deputatul Gheorghe Coman, prins de DNA, înainte de Crăciun, în flagrant luând mită.

Interpelarea semnată de cei nou deputaţi conservatori este adresată ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi se referă la dosarele „persoanelor expuse politic”. În document, deputaţii îi acuză indirect pe procurori că fac dosare politice, solicitând să li se comunice stadiul acestor dosare.

„S-a creat în rândul opiniei publice senzaţia că parchetele naţionale (Parchetul General, DNA, DIICOT) instrumentează dosarele penale cu care au fost investite în funcţie de interesul politic pe care îl generează persoana cercetată penal, practica actuală utilizată demonstrând că orice persoană expusă politic poate fi subiectul unui dosar penal”, se arată în documentul semnat de parlamentarii PC.
În documentul oficial semnat de cei nouă deputaţi se cer răspunsuri concrete la trei întrebări:
1. Care este stocul de dosare mai vechi de un an de la data începerii urmăririi penale dosare aflate pe rolul parchetelor naţionale (Parchetul General, DNA, DIICOT), având ca subiecţi persoane expuse politic?
2. Care este stocul de dosare mai vechi de un an de la data sesizării, dosare aflate pe rolul parchetelor naţionale (Parchetul General, DNA, DIICOT), având ca subiecţi persoane expuse politic?
3. Care sunt măsurile luate de şefii parchetelor şi de procurori în vederea soluţionării cât mai rapide a dosarelor mai vechi de un an de la sesizare şi mai vechi de şase luni de la data începerii urmăririi penale, având ca subiecţi persoane expuse politic?

Chiar dacă interpelarea i-a fost adresată ministrului Robert Cazanciuc, răspunsul a fost oferit de secretarul de stat de la vremea respectivă, Florin Moţiu. Prin răspunsul transmis, Moţiu îi trimite la plimbare pe cei nouă deputaţi susţinând că în statisticile parchetelor nu există „persoane expuse politic”.

„Urmare a întrebării adresate dumneavoastră ministrului Justiţiei, referitoare la numărul de cauze aflate în curs de soluţionare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT care privesc „persoane expuse politic”, Ministerul Public ne-a comunicat faptul că, în raport de caracterul nepublic al cauzelor penale şi dat fiind faptul că „persoanele expuse politic” nu reprezintă un criteriu de individualizare în cadrul datelor statistice deţinute, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află în imposibilitatea de a da curs solicitării formulate”, se arată în răspunsul comunicat deputaţilor.

În acelaşi document se precizează generic că măsurile luate pentru soluţionarea rapidă a dosarelor cu „persoane expuse politic” se „circumscriu măsurilor generale ce vizează toate cauzele de acest gen, respectiv: controlul operativ, controalele prevăzute în planurile de activitate semestrială şi anuală şi orice alte măsuri pe care legea le conferă procurorilor şefi”.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE