Ultima oră

Nota zece pentru ambele sexe! Mircea şi Marina comperi matinali

Printre extrem de puţinele noutăţi demne de semnalat în grila TVR 2, să amintim o emisiune de dimineaţă – „Femei de 10, bărbaţi de 10”, difuzată, cum defel, la ora 10 şi 10, marcând în premieră colaborarea în ipostaza de prezentatori dintre Marina Almăşan şi Mircea Radu. Dialogurile ghiduşe de la „Arca Marinei” dintre protagonistă şi amicul de suflet actorul Eugen Cristea, ţineau mai degrabă de partea scheciurilor, a schimburilor de replici amuzante cu „Sindbad marinarul”.

Acum însă, avem o producţie în platou, tot cu public distribuit „incorect politic” pe sexe, în două gradene şi cu oaspeţi de seamă din ambele echipe, care să argumenteze sprinţar şi relaxat tema pusă în discuţie, sub acolada eternei poveşti – a dilemelor vieţii în cuplu. În toate promo-urile din ghidurile de profil, moderatorii se complimentează decent şi descoperă cu sinceră uimire unul la celălalt însuşiri speciale.

Marina mărturisea că până acuma îi venea mai la îndemână prezentarea solo, pentru a „controla” mai bine ce se întâmplă în studio, dovadă atâtea emisiuni în care s-a afirmat ca unic prezentator. Mircea consideră, galant, că simpatica sa colegă ar fi sigurul om din TVR care ar putea performa cu succes la un post TV comercial, într-o emisiune consistentă de divertisment, având pentru aceasta toate calităţile, de la inteligenţă şi umor, la fluenţa unei oralităţi cu valenţe spontan – improvizatorice esenţiale în astfel de cazuri.

Marina, care între timp s-a apucat şi de scris (antologii de tablete de inspiraţie cotidiană, dar mai ales jurnale de călătorie, în tonalităţi vesele şi destinse) a remarcat că fotograful amator dar inspirat Mircea Radu agreează şi el această îndeletnicire, dovadă recentul volum de gastronomie sentimentală (reţete cu… poveşti) primit foarte bine de marele public. Nu ştim cât timp va dura proiectul de … nota 10 (zece) pentru ambe sexe, o emisiune agreabilă, reluată şi nocturn după ora 1, dar cel puţin a avut şi are meritul de a consolida o frumoasă colaborare profesională între doi colegi, care fiecare la rândul său are în spate un palmares onorabil şi o charismă indiscutabilă. Viitorul ne va rezerva multe surprize.

Pe vremea începuturilor competiţiei de notorietate, când TV Mania desfăcea saci de taloane din plicurile telespectatorilor conştiincioşi, se strângeau şi 300.000 de voturi. Astăzi, după trei luştri (cu mici pauze de respiro), cu mijloace ultramoderne, updatate, (în frunte cu SMS-ul şi comunicarea pe site) ne situăm la puţin peste jumătate (180.000 de sufragii).

S-a pierdut ceva din frenezia clasamentelor, o oarecare lene şi blazare a intervenit molipsitor, energia fiind canalizată spre unele polemici sterile, dar adesea contondente verbal. În definitiv, scepticii de serviciu au şi ei dreptatea lor: nu vorbim de sondaje profesioniste, ci de un impuls al celor care agreează emisiuni şi prezentatori. Nu se poate ca atare, mă înţelegi, să extrapolăm rezultatele unor mini-jocuri de societate, deşi avem impresia că şi o cercetare laborioasă ar duce la acelaşi rezultat.

Fireşte că nuanţările şi detaliile fine, apanaj al sociologiei divertismentului, ne-ar putea aduce lămuriri suplimentare. În lipsa unui astfel de demers, anul 2016 se încheie în bătălia televiziunilor, la scorul de 6 – 4 pentru ProTv, în continua sa competiţie cu „Antenele”. De 21 de ani, postul unde de 21 de ani tronează imbatabil Andreea Esca şi salariul său confidenţial dar ultraconsistent, şi-a menţinut strategia de tip occidental de informaţii plus  divertisment, importând mereu formate de succes şi difuzând în zeci de reluări block bustere cinematografice cu recorduri de audienţă.

Oricum, dintre televiziunile generaliste pare singura mai interesată de acest departament de achiziţii filmice, astfel că, deşi destul de rar, domină piaţa prin premiere reale. Toţi competitorii au încercat să se definească tactic, au experimentat, au investit şi au pierdut, au obţinut succese de stimă, altele efemere. Dar chiar şi fără, sloganul bombastic „gândeşte liber” din anii 90, Pro Tv rezistă bine şi destul de confortabil pe baricada audienţelor. Intelectuali dilematici se amuză privind la „Las Fierbinţi”.

Ce poţi să-ţi doreşti mai mult? Ca post comercial, nu se poate ocupa de cultură, dar sincer vorbind, cu 5 minute pe zi de … Dan C. Mihăilescu nu sărăcim absolut deloc, ba dimpotrivă se putea mândri cu un glanz de valoare şi bun gust, proiect păstrat atâţia ani şi suprimat la modul capricios-aleatoriu.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*