Ultima oră

Nelu Balaş– Omul munţilor Poiana Ruscă. Cabanele suspendate l-au făcut cunoscut în toată Europa

Nelu Balaş s-a făcut cunoscut în urmă cu peste trei decenii construind cabane şi refugii, care nu de puţine ori au salvat viaţa celor rătăciţi sau surprinşi de furia naturii în munţii Nădragului

MondialZona Nădragului, dominată de vârful Padeş, cel mai înalt din munţii Poiana Ruscă (1382 de metri), este pusă în valoare de unul dintre cei mai împătimiţi iubitori ai naturii din ţară – Nelu Balaş.

Nelu a devenit un simbol pentru turiştii pasionaţi de drumeţii, care vin să descopere mirificele locuri ce se întind până la limita judeţelor Caraş Severin şi Hunedoara. Până acum s-au scris zeci de articole despre el şi povestea lui a apărut pe mai multe posturi centrale de televiziune. Puţini ştiu însă că, în urmă cu 18 ani, medicii nu-i mai dădeau nicio şansă ”Omului munţilor” , după ce a căzut de pe o stâncă şi a suferit numeroase traumatisme, printre care şi o ruptură de bazin. Ambiţia l-a făcut să treacă peste toată suferinţa şi să se repună pe picioare pentru a continua să descopere şi să arate turiştilor frumuseţile ascunse ale zonei.

Vara umblă mai mult desculţ pe potecile munţilor şi consideră că atât de mult le-a călcat încât ar fi putut face înconjurul lumii. Are efectuaţi peste 300 de kilometri de marcaje în munţii Banatului, semne care uşurează viaţa celor care cutreieră văile şi golurile alpine din această parte a ţării.

Cabanele lui Nelu, celebre în toată lumea

Nelu Balaş s-a făcut cunoscut în urmă cu peste trei decenii construind cabane şi refugii, care nu de puţine ori au salvat viaţa celor rătăciţi sau surprinşi de furia naturii în munţii Nădragului. A început la vârsta de zece ani, când şi-a realizat prima căbănuţă într-un pom aflat pe o creastă nu departe de casă.

”I-am făcut geam şi uşă, pentru că era uriaş şi foarte spaţios. Când l-au descoperit nişte nădrăgeni au anunţat miliţia, pentru că au crezut că este loc de pândă pentru braconieri. Le-am spus că eu am făcut acea colibă în trunchiul copacului şi m-au lăsat în pace”, îşi aduce aminte Nelu Balaş.

De la baza copacului a urcat până la înălţimi de peste 25 de metri realizând cabane suspendate, în care urcai ajutat de scripeţi, iar trecerea între ele se făcea pe tiroliene. Cele mai cunoscute au fost cele din apropierea refugiului Emilian Cristea, construit tot de el la mijlocul anilor `80, dar şi cele din perimetrului taberei Cornet, unde a construit un ansamblu de cabane şi autobuze suspendate în pomi, legate între ele prin punţi de lemn realizate din tot felul de lemne, care de care mai ciudate.

”Din păcate, vremea, dar şi răufăcătorii le-au distrus. La tabără, nu am mai avut puterea să le întreţin, deoarece nu m-a ajutat nimeni. Administraţia taberelor nu a fost în stare să-mi dea bani nici pentru cuiele pe care le-am folosit”, spune el.

Cabanele suspendate l-au făcut cunoscut în toată Europa şi chiar şi peste ocean, în America. În special nemţii erau clienţi permanenţi ai munţilor Poiana Ruscă, iar după revoluţie a construit câteva ansambluri în Germania, Austria şi Cehia.

”Înainte de 1989 am primit invitaţie din S.U.A pentru a merge să construiesc cabane suspendate. A stat la ministerul de externe mai mult de un an, până când a căzut comunismul. Puteam să merg după aceea, dar parcă nu m-a mai interesat aşa de mult”, declară Nelu Balaş.

Descoperitor de peşteri

Pasiunea l-a îndreptat şi spre adâncurile munţilor, având descoperite până în prezent 16 peşteri multe dintre ele cunoscute doar de el. Trei le-a descoperit în toamna anului trecut.

”Am găsit trei peşteri pe raza comunei Pietroasa, în apropiere de Poieni. Sunt deosebite! Într-una dintre ele am găsit oase de urs. Am vorbit cu speologii să vină să le cerceteze”, mai spune montaniardul.

Pe lângă ele, a pus în valoare şi 15 sfincşi, dar şi Monumentul Turismului de pe o vale din apropierea Nădragului, care este cel mai vechi din ţară, fiind ridicat în 1914. Printre ultimele ”năzbâtii” se numără şi urcarea unui microbuz în golul alpin de pe vârful Padeş, care a fost amenajat ca şi refugiu.

”L-am transportat cu două taf-uri, i-am făcut terasă, iar cine ajunge la el se poate adăposti cu uşurinţă. Există o sobă pe lemne funcţională, lemne pentru aprins focul, zahăr, veselă pentru pregătit mâncarea şi paturi de dormit. Singura mea rugăminte este ca cei care trec pe-acolo să lase lucrurile cum le găsesc când ajung şi să nu fure. Refugiul e un bun al tuturor”, spune Nelu Balaş.

Ghidul perfect pentru o călătorie în munţi

În apropiere, în urmă cu câţiva ani a amplasat şi o cruce de mari dimensiuni, pe care a cărat-o cu spatele până în vârful muntelui.

Nelu Balaş a făcut cunoscută şi povestea bătrânii care locuieşte singură pe vârful munţilor din apropierea satului Luncani de Jos. Ajutat de prieteni de pe facebook, care au venit din toată ţara, i-a reamenajat casa bătrânei, i-a dus alimente şi i-a pregătit lemne pentru a trece mai uşor sezonul rece. Nădrăgeanul se mai laudă şi cu un ulm uriaş aflat pe o creastă în apropierea taberei Cornet, pe care- l estimează ca având peste 800 de ani şi care are o circumferinţă la bază de şase metri şi o înâlţime de peste 40 de metri.

Tot în zonă a mai descoperit un mesteacăn unicat, cu înălţimea de peste 20 de metri şi circumferinţa de 2,5 metri. Cei care-i vizitează pagina de facebook pot vedea filmuleţe realizate în urmă cu peste 25 de ani, cu cabanele din pomi, cascadele în trepte de pe văile munţilor, peşteri şi chiar un film realizat de el într-o grotă, cu ”artişti” amatori din Nădrag.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Nelu Balaş– Omul munţilor Poiana Ruscă. Cabanele suspendate l-au făcut cunoscut în toată Europa

  1. Lugobuchineant // 16 ianuarie 2015 at 18:10 // Răspunde

    Am avut ocazia sa il cunosc pe domnul Nelu cat si pe fiul acestuia Cristi fiind ginere in vecini mai jos de dinsul pe Izvodia, un om deosebit, simplu, insa care nu a putut multe din proiectele dansului sa le puna in valoare din cauza tarii in care traim unde cum spune si dinsul nu te sstine nimeni cu nimic ( a fost foarte apreciat in Germania unde si acolo a realizat cabane de acest gen)
    Pe aceasta cale ii urez sanatate si in continuare realizari deosebite.

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE