- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Monument unic de tehnică industrială

Mondial [1]

casa-stavilarCasa stăvilar de la Coştei este un monument istoric unic pe teritoriul judeţului Timiş. Este singura construcţie cu caracter tehnic care este inclusă în lista de patrimoniu şi, în plus, este funcţională şi astăzi, la 250 de ani de la construcţie! 

stavilar

Casa stăvilar de la Coştei este un monument istoric unic pe teritoriul judeţului Timiş. Este singura construcţie cu caracter tehnic care este inclusă în lista de patrimoniu şi, în plus, este funcţională şi astăzi, la 250 de ani de la construcţie!

Casa stăvilar de la Coştei a fost construită pe vremea stăpânirii austriece, între anii 1759-1760 şi a fost refăcută la anul 1860, cu înfăţişarea de azi. Vechiul stăvilar e folosit la reglarea debitelor, rol pe care îl are şi în zilele noastre.

Casa stăvilar de la Coştei lucrează în tandem cu un alt punct hidro, stăvilarul de la Topolovăţ, care este şi el funcţional. La fiecare există câte un canal de legătură între Timiş şi Bega. La Coştei, prin acest canal, se scoate apa din Timiş şi se varsă surplusul în Bega, iar la Topolovăţ, procesul se desfăşoară invers: se scoate apa din Bega şi se varsă ce este în plus în râul Timiş. Practic, la Topolovăţ se reglează debitul normal ca să intre în Timişoara. Este aşa-numitul sistem de dublă conexiune Coştei – Topolovăţ.