Ultima oră

Monument de un milion de euro în Cimitirul Evreiesc din Lugoj

Neştiută de nimeni, într-un colţ al Cimitirului Evreiesc din Lugoj se află o sculp­tură care este fără îndoială cea mai valoroasă din o­ra­şul nostru.

Piatra funerară a soţilor Grunbaum, proiectată şi rea­lizată de celebrul sculp­tor austriac Anton Hanak, este evaluată la un milion de euro, sumă care s-a şi o­fe­rit pentru acest mo­nu­ment, în trecut.

Ea a rămas la Lugoj, în memoria unei sfâşietoare iubiri: cea dintre marele bancher evreu Soma Grunbaum şi soţia sa Emma.

Soma Grunbaum face par­te, fără îndoială, dintre marii bancheri ai Lugojului din perioada interbelică. El a fost director general al Băn­cii ”Cărăşana”, care a co­n­tribuit la bunăstarea e­co­nomică a Lugojului in­ter­belic, de numele ei legându-se înfiinţarea marilor în­tre­prin­deri ale Lugojului a­ce­lor ani.

”Banca a fost creată de Ignatz (Itzhak) Deutsch (1865 – 1925) ca preşedinte fon­dator, având director ge­ne­ral pe Hugo Lobl, urmat de Soma Grunbaum care i-a tri­mis o scrisoare lui Caius Bre­diceanu (1879 – 1935,) fiul lui Coriolan Bre­di­cea­nu, diplomat între cele două războaie mondiale, aflat în străinătate, propunându-i pre­­şedinţia Consiliului de Ad­ministraţie. Caius Bre­diceanu a acceptat pro­pu­ne­rea”, scria regretatul mu­zician lugojean Tobias Schwager, în cartea sa ”Evreitatea la Lugoj”.

În anul 1929, Emma, năs­cută Ochs, soţia ban­che­ru­l­ui Grunbaum, părăseşte a­ceastă lume, ceea ce îi pro­voacă soţului o suferinţă i­men­să. Nu şi-a mai aflat con­solarea şi a murit la mai puţin de doi ani distanţă, în 1931. Lugojenii din ve­chi­me spun că s-ar fi sinucis, alţii că pur şi simplu se re­trăsese din viaţa socială şi nu mai găsea motivaţia să tră­iască.

În perioada cât a mai fost în viaţă, a avut o sin­gură dorinţă: să imor­ta­li­zeze dragostea lui pentru Emma.

În acest sens, a co­mandat un monument fu­ne­rar cu totul neobişnuit, re­pre­zentând un fulger sti­li­zat. Monumentul realizat în unghiuri ascuţite se deo­se­beşte radical de tot ceea ce există în Cimitirul Evreiesc şi simbolizează fulgerul care i-a lovit inima la vestea stingerii soţiei sale.

Soma Grunbaum, care era evident un om bogat, nu a pre­cu­pe­ţit niciun efort financiar în me­moria ei. S-a dus în Aus­tria şi a comandat lucrarea celebrului sculptor Anton Hanak, profesor la A­ca­de­mia de Arte Frumoase din Vie­na. Astăzi, soţii Grun­baum îşi dorm somnul a­lă­turi, sub ”fulgerul”  ima­gi­nat de Anton Hanak, a cărui semnătură se află pe unul din lateralele monumentului funerar: prof. Hanak, Wien.

Pictorul şi sculptorul aca­de­mic Anton Hanak este con­si­derat printre cei mai im­portanţi artişti plastici ai Austriei. La comemorarea a 50 de ani de la moarte, Poş­ta Austriacă i-a dedicat, în 1984, o marcă poştală.

La ca­se­le de licitaţii din Euro­pa, scuplturile de mari di­men­siuni ale lui Hanak sunt evaluate la valori cu­prinse între 5 şi 8 milioane de eu­ro, iar lucrările de mai mici dimensiuni, între 2 şi 10 mii de euro, în funcţie de data la care au fost realizate.

Puţină lume ştie că Anton Hanak a avut o demnă dis­ci­polă la Lu­goj.

Elisa­beta Popper (1896 – 1986) a ur­mat cur­su­rile academiei de Arte Fru­moase de la Viena, a­vân­du-l ca profesor pe ma­rele Hanak. Revenită la Lu­goj, Elisabeta Popper va preda ca profesoară la Şcoa­la de Arte şi la rândul ei, va forma un artist important al Banatului şi al ţării, pe Ingo Glass.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

1 Comentariu on Monument de un milion de euro în Cimitirul Evreiesc din Lugoj

  1. Un articol extraordinar!

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*