- Redesteptarea.ro - http://redesteptarea.ro -

Mănăstirea Călugăra, loc binecuvântat al Banatului

Mondial [1]

manastireMănăstirea Călugăra, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie), se află în localitatea Ciclova Montană din judeţul Caraş-Severin.

Mănăstirea Călugăra, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie), se află în localitatea Ciclova Montană din judeţul Caraş-Severin.

În apropiere de Mănăstirea Călugăra a existat o veche aşezare pustnicească. În 1859, s-a descoperit aici o peşteră, moaştele unui sfânt nevoitor şi Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, despre care se spune că a fost adusă de la Sfântul Munte Athos. Ctitorul mănăstirii a fost ieromonahul Alexie, credincios din Ciclova Montană, care, impresionat de bogăţia spirituală a locului a zidit aici o mănăstire. Mănăstirea Călugăra, monument istoric, este construită din piatră şi cărămidă, având acoperiş de tablă în stil baroc. În naosul mănăstirii, sunt păstrate într-o raclă moaştele pustnicului, descoperite în peşteră în anul 1859. În anul 1862 s-au construit chiliile mănăstirii, cărora în 1907 li s-a adăugat veranda, iar în anul 1942 s-a renovat biserica. Mănăstirea Călugăra este şi azi un loc binecuvântat de pelerinaj, care atrage anual şi grupuri de pelerini din Lugoj.