Ultima oră

Mitropolitul Banatului vine în mijlocul lugojenilor în a doua zi de Paşti. Ce program au bisericile din Lugoj

MondialLa Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, vineri după Slujba Ceasurilor, de la ora 8.30, de la 16 are loc Vecernia cu Punerea în mormânt, iar de la 19, Prohodul Domnului, încheiat cu înconjurul bisericii. Sâmbătă la primele ore ale dimineţii, de la 8, se fac spovedaniile, apoi la 9 începe Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, urmată de împărtăşirea credincioşilor şi de Slujba de Înviere, oficiată de P. On. Părinte Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, împreună cu un sobor de preoţi, de la ora 24. A doua zi, de hramul Bisericii „Învierea Domnului”, la acest lăcaş de cult va veni Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan, Arhiepiscop şi Mitropolit al Banatului, care va oficia o Sfântă liturghie arhierească, cu începere de la ora 9.30-10.

La Catedrala Greco-Catolică “Coborârea Sf. Spirit” din Lugoj, Sfânta şi Marea Vineri este zi aliturgică, cu post şi ajun. După Orele Împărăteşti (I, III, VI, IX), la ora 10.00are loc Maslul de obşte şi la 15.00, Vecernia cu Punerea în Mormânt, urmată la 16.00 de Calea Crucii. La ora 18.00 este programată Denia, cu Prohodul Domnului nostru Isus Hristos. În Sfânta şi Marea Sâmbătă, 11 aprilie, la ora 10.00 va fi oficiată Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. La ora 23.50 Luarea Epitafului, după care la ora 24.00, Slujba Învierii. Sfânta şi Marea Duminică a Paştilor, 12 aprilie va începe la ora 10.30 cu Sfânta Liturghie Arhierească pontificată de PSS Alexandru Mesian, eşpicop greco-catolic de Lugoj, la ora 18.00 este Sfântul Rozariu urmat la 18.30 de Sfânta Liturghie. În Ziua de Paşti pe tot cuprinsul Diecezei Lugojului se va citi Pastorala la Învierea Domnului 2015 intitulată “Acestea este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea” dată de Episcopul Alexandru Mesian cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului.

La Biserica Creştină Baptistă „Harul”, vineri seara, între orele 19 şi 20.30, vor avea loc meditaţii cu privire la patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Joi seara este serviciul de Cina Domnului. Vineri de la ora 13 organizăm Drumul Crucii, eveniment iniţiat şi sponsorizat de Biserica noastră, iar duminică, de Paşti, programul de la biserică este dimineaţa de la 9 la 12, iar seara de la 18 la 20. Luni dimineaţa programul este de la 10 la 12, iar seara de la 18 la 20. Vor cânta Corul Mixt al Bisericii Harul, Corul bărbătesc, Orchestra Harfa lui David şi Fanfara Harul Brass. De-a lungul întregii săptămâni enoriaşii au făcut acţiuni de ajutorare a membrilor bisericii aflaţi în dificultăţi”, ne-a declarat pastorul Ionel Tuţac.

În toată Săptămâna patimilor, Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sf. Volodemer” este deschisă în permanenţă.

„În Joia mare, seara, se leagă clopotele până la Înviere, nu se mai bat clopotele, decât toaca. Vineri este zi aliturgică, fără Sfânta Liturghie, dar preotul va fi în biserică pentru toate cele de trebuinţă, cum ar fi cercetarea bolnavilor şi neputincioşilor, cu o rugăciune de mângâiere şi dezlegare. În seara de vineri, de la 18, are loc Prohodul Domnului, înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf sau lascelniţa.”, ne-a declarat P.On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean al Lugojului.

La rândul lor, credincioşii de rit mozaic din Lugoj sărbătoresc Paştele evreiesc (Pesah). Cunoscut şi sub numele de „Sărbătoarea libertăţii”, Paştele evreiesc este simbolul eliberării din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise. Evenimentul are loc înhperioada 7-14 aprilie, lună ce marchează începutul anului ecleziastic ebraic. În toate cele opt zile se ţine post.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE