Ultima oră

Mitropolitul Banatului a murit. Ultimul mesaj public al Înalt Prea Sfințitului Nicolae Corneanu

Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfințitul Nicolae Corneanu s-a stins din viață, duminică seara, în jurul orei 23.00, după o luptă îndelungată cu boala. În ultima perioadă ÎPS Coneanu a fost internat de două ori la Clinica de Boli Cardiovasculare. Mitropolitul Banatului a transmis ultimul mesaj public, cu ocazia Pastoralei de Paște.

MondialTrupul neînsufleţit al lui Corneanu va fi depus luni la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Credincioşii vor putea să îi aducă un ultim omagiu. Nicolae Corneanu va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei. La Timişoara urmează 40 de zile de doliu. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş. A fost mitropolit al Banatului din februarie 1962.

Pe lângă controversele legate de colaborarea cu Securitatea, Nicolae Corneanu rămâne primul ierarh care a recunoscut public colaborarea cu Securitatea. De asemenea, după Revoluție Mitropolitul Banatului a mai fost pus la zid din interiorul Bisericii Ortodoxe după ce s-a împărtășit într-o biserică catolică.

În ciuda acestor controverse legate de persoana sa, Corneanu a fost foarte iubit de credincioși, fiind un exemplu de smerenie și credință, trăind în bună învoială cu toate cultele religioase. De altfel, Timișoara este un exemplu de ecumenism, bisericile din Capitala Banatului având frecvent acțiuni commune.

În ultimul său mesaj public, cu ocazia Pastoralei de Paște din acest an, mitropolitul Nicolae Corneanu a „sa ne curatim simturile, sa alungam din mintea si din sufletul nostru intunericul rautatii, al egoismului si al placerilor desarte, pentru a deveni fii ai Luminii, sa credem din tot sufletul si din tot cugetul nostru in Hristos Domnul inviat din morti, ca inceput al invierii noastre, pentru ca, asa cum scria un Sfant Parinte al Bisericii, „El este iertarea, El este Pastile nostru, Pastile mantuirii noastre, El este viata, invierea, lumina si mantuirea noastra!”.

În același mesaj de Paște, Înalt Prea Sfințitul Corneanu a arătat că „astazi se vorbeste si se scrie tot mai mult ca societatea contemporana trece printr-o stare profunda de criza spirituala care accentueaza si favorizeaza indepartarea oamenilor de valorile religioase si morale, ce au devenit, cel putin in unele parti ale lumii, elemente pur optionale. Datorita acestei stari de fapt, teologii avertizeaza ca exista riscul de a ajunge intr-o societate dominata de neopaganism, o societate ce cultiva relativismul doctrinal de genul „toate religiile sunt bune”. De aici si pana la intoarcerea in lumea intunecata a superstitiilor, a practicilor oculte si a curentelor pseudo-stiintifice, drumul nu este foarte lung. De aceea, in calitate de crestini, avem misiunea de a nu uita ca prin Invierea Fiului lui Dumnezeu am fost eliberati pentru totdeauna din legaturile pacatului, ale intunericului si ale mortii, Pastile sfinte fiind piatra de temelie a credintei noastre, sarbatoarea adevarului si a luminii necreate care straluceste in veci peste tot universul si peste toate fiintele, mai mult decat soarele, luna si stelele”.

Trupul neînsuflețit al ÎPS Nicolae Corneanu va fo depus la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, iar slujba de înmormântare va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România.

 

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

2 Comentarii on Mitropolitul Banatului a murit. Ultimul mesaj public al Înalt Prea Sfințitului Nicolae Corneanu

  1. Banatul a pierdut un simbol, un OM de o cultura deosebita ! Probabil putini mai sunt ca el ! Dumnezeu sa-odihnească in pace !

  2. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace !

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CLOSE
CLOSE