Ultima oră

Mircea, arată că lucrezi! Vedeta Antena 3 le pregăteşte ceva

MondialBine, dar cui? Adversarilor, fireşte. Cătrănit rău că un alt camarad (Sorin Alexan-drescu) şi şef (Dan Voiculescu) a fost condamnt la vreo patru ani şi jumătate cu suspendare, o eroare judiciară gravă în opinia dinamicului şi atleticului teleast, Mircea Badea anunţă că va trece la ofensivă. Nu prea ştim cu care „arme”, procedee, mijloace, presupunem că totuşi legale. Timp are berechet, el oricum doarme puţin noaptea.

Deci are răgaz suficient să coacă vreo răzbunare ceva (a dat niscaiva citate din personaje de filme, seria James Bond ori „Arşiţa” cu De Niro şi Pacino). Suntem la curent, desigur şi dezavuăm total aşa zişii forumişti care în perioada h-tag # rezist (Noaptea ca hoţii) i-au blestemat lite -ralmente copilul, dar şi pe mama acestuia, pentru simpul fapt că 1) fac parte din viaţa lui Badea; 2) acesta din urmă încearcă să explice logica OUG 13, mergând mai departe cu raţionamentul şi demonstrând convingător faptul că ne lipseşte în mod nepermis o lege a răspunderii magistraţilor.

Erorile lor în vedicte îi privesc pe justiţiabili, dar şi întreaga societate românească. Din ce în ce mai mult, non-pro-fesionismul în medicină este cercetat, iar unde dovezile sunt clare, cadrul vizat suportă consecinţele.

La fel în cazul dascălilor profitori, şantajişti şi violenţi. A venit vremea să se facă lumină şi în peisajul ceţos al lumii juridice, să aşezăm pe aceeaşi treaptă procurorii şi apărătorii  avocaţi, să lămurim semantic cine împlineşte condiţia de magistrat şi trebuie să respecte impecabil exigenţele profesiei, iar în cazul unor fraude solid demonstrate, recu-perarea prejudiciilor să nu mai fie tergiversată ori eludată. Pentru a nu mai vorbi de erori, atunci când verdictele CEDO traduse în practică, încarcă nota de plată a românului de rând (bugetar sau lucrător privat), emiţătorii oficiali de verdicte greşite din ţară scăpând lejer din atari teste ale probităţii, competenţei şi conştiinţei profesionale.

Revenind la „amicul” Mircea Badea, el este un bărbat curajos, de 43 de ani, loaial în prietenii dar şi devastator de necruţător, uman vorbind, în a detesta ad-versari, foşti prieteni care l-au trădat în convin-geri, foşti colegi maloneşti, în fine, o mulţime de oameni. Trebuie să mărturism că ne sperie puţin această acumulare de frustrări, dezamăgiri, pe care dl. Badea nu se sfieşte să le plaseze în teritoriul urii şi al detestabilului. Îi dorim să îşi revizuiască programul „cruciadei”, pentru binele său, al familiei sale, dar şi al cauzei pe care o susţine.

Clamările de la tribuna TV sporesc ostilitatea şi nu îl ajută. El are nevoie de sfătuitori avizaţi, cu multă bună credinţă, pentru ca subtilitatea „revanşei” să opereze eficient, deci nimicitor, metaforic vorbind.

Am urmărit cu interes, ca de fiecare dată în ultimii şapte ani, Gala Premiilor Marii Loje, în parteneriat cu Academia Română. Recenta ediţie s-a difuzat cumva marginal, chiar dacă live la TVR 3 regional şi apoi într-un rezumat la TVR 2, care a privilegiat cere-monia de acordare a distincţiilor, neglijând numerele artistice din program.

Dacă anul trecut mă bucuram alături de colegul meu de şcoală şi de redacţie Cristian Ghinea de magis-trala performanţă a prietenului nostru, ing. Radu Precup (laureat al Premiului „Spiru Haret” pentru cercetări avansate în domeniul IT), anul acesta am trăit marea satisfacţie să aflu că laureatul ex – aequo al Premiului „Eugen Carada” pentru economie este dragul meu magistru din perioada studenţiei timişorene, dl. Gheorghe Băileşteanu, cândva asistent şi lector la disciplinele Economia in-dustriei şi Economia investiţiilor, actualmente respectat profesor universitar.

L-am admirat întotdeauna pentru concizie, coerenţă, plăcerea de a explica şi un fel aparte de a fi, mereu stenic, non conflictual, descoperind în orice împrejurare şi latura pozitivă a lucrurilor. Co-municativ şi empatic, a fost, este şi va fi pentru discipolii săi un model de stăruinţă şi consecvenţă. Cartea sa, apărută recent sub egida Academiei, se intitulează scurt şi cuprinzător „Întreprinderea secolului XXI”. Profesorul Băileşteanu pleacă de la premisa cumva neliniştitoare, dar onestă, că ne aflăm într-o fază de subdezvoltare a teoriei economice.

Modelul actual capitalist de dezvoltare generează crize destul de dese şi impune necesarmente un nou model de abordare care să nu se rezume la analiza şi explicarea efectelor, ci în primul rând la decelarea cauzelor.

Aici intră în joc instrumentele de lucru din domeniul logicii, semioticii, praxo -logiei şi în special ale hermeneuticii. Cealaltă lucrare distinsă aparţine cercetătorului şi cadru-lui didactic de la ASE Bucureşti, profesorul Octavian Jora şi se referă la „Industriile cul-turale  creative şi drepturile de proprietate intelectuală”. Au mai fost decernate premiile Grigore Moisil pentru ştiinţe exacte, Carol Davila pentru ştiinţe medicale, Nicolae Titu -lescu (pentru diplomaţie şi politologie), Spiru Haret (pentru educaţie, media şi IT) şi Constantin Brâncuşi (pentru arte), care i-a revenit regizorului Cristi Puiu pentru mult premiata sa peliculă „Sierranevada”.

De menţionat că mai mult de jumătate din laureaţi nu se aflau în sală, fiind în diverse delegaţii în străinătate, prinşi în activităţi de cercetare ori schimburi de experienţă.

Am reţinut din lectura excelentului volum de eseuri „Elogiul vanităţii” de Andrei Vieru (autor intervievat de Cătălin Ştefănescu, la iscoditorul său „Garantat 100%”), pianist, pictor, publicist, matematician (preocupat de teoria sistemelor dinamice şi a numerelor), care urmează „Eclesiastului vesel” (carte publicată la prestigioasele edituri pariziane „Seuil” şi „Granet”) că domnia sa aderă pe deplin la inspirata formulă a celor 3P impusă de celebrul dirijor George Szell.

Pentru reuşita cu satisfacţii în cariera artistică trebuie să bifezi minimum doi dintre aceşti termeni: Plăcere – pasiune, Prstigiu – glorie şi Plată –bani, altimteri dezamăgirea unei ratări care îţi dă târcoale te va deprima şi îţi va anula spiritul de emulaţie. Bineînţeles că idealul este cucerirea triadei, nici prea devreme, dar nici prea târziu totuşi, când apare un gust amar, pentru că toate bucuriile îşi au exaltarea, timpul, rostul şi tâlcul lor în viaţă.

Folosește Facebook pentru a scrie un comentariu

Scrie un comentariu

Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.


Vă rugăm să scrieţi comentarii în legătură cu subiectul articolului. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, jigniri sau injurii aduse celorlalţi cititori care au scris comentarii duc la ştergerea comentariului sau chiar la blocarea IP-ului folosit. Redeşteptarea nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea acestora revine integral autorului. Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată.

*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.